Szukaj
Nikon http://greg77.com/
Jeżeli tak ja mówisz nie dotykałaś niczego w komorze ani nic z zewnątrz do środka się nie dostało to nie martw się, serwis musi to uznać za wadę fabryczną i wykonać naprawę nieodpłatnie. O ile dobrze pamiętam ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży kosumenckiej z 2002r mówi że każda wada, która uwidoczniła się w ciągu 6 miesięcy od daty dostawy, istniała w już chwili zakupu i w tym okresie to obowiązkiem gwaranta jest udowodnić Ci, że ewentualna wada powstała z twojej winy a nie twoim że tak nie było. Jeśli jesteś pewna że nic sama nie nabroiłaś to raczej nie masz się czym martwić poza faktem, że prawdopodobnie nie będziesz miała aparatu na ślubie.
D600,D80 + kilka szkieł
Wyskakujesz z niezgodnością towaru z umową, a nie wiadomo w ogóle, czy sprawa pod to podlega - sprzedaż konsumencka, to sprzedaż osobie prywatnej do użytku prywatnego. W przypadku użytku zarobkowego - ustawa ta nie ma zastosowania.
Art 1. ust. 1.
Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa
sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym
z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Ja się tu stresuje. Pierwszy raz mnie czeka serwis... no cóż.. koty za płoty. Osobiście sobie wierzę i jestem czysta- nic nie grzebałam tam, nigdzie mi nie upadło, nic mi nie wleciało do środka. Jedynie jakieś 2-3 tyg temu to delikatnie gruchą przedmuchałam i nic wiecej. Dbam o sprzęt jak o dziecko.![]()
Babeczka duży pech z body ale bądż dobrej myśli
oby to nie była globalna usterka bo jakby mi się to przytrafiło to po serwisie idzie na Allegro![]()
Po 4 miesiącach używania postanowiłem i ja skrobnąć słówko na temat d600. W maju zmuszony byłem do przesiadki z d3s na d600. Dlatego pokuszę się o porównanie do D3s (wcześniej przez 4 lata D3). Fotografia to nie tylko moja miłośćale też zawód.
na plus D600:
- wielkość i waga! Tak - małe jest piękne. Już miałem dość noszenia d3s, wielkiej krowy
- niepozorność - nareszcie człowiek wygląda jak zwykły pstrykacza nie z budzącym zainteresowanie d3s jak nieprzymierzając profi
- matryca!! rewelacja, rozdzielczość, pojemność tonalna, praca z wysokim ISO
- WB auto - nie ma porównania do D3s (i D3). Nareszcie działa tak jak powinno.
- karty sd - tańsze niż CF.
na minus:
- trzeszczy jak się mocno ściska)))))
- AF przy słabych warunkach oświetleniowych gorzej działa niż serii jednocyfrowej. Prędkość AF może też jest niższa - ale na moje potrzeby to nie dramat.
- pomiar światła - jednak seria jednocyfrowa miała pomiar matrycowy prawie bezbłędny. Teraz przy d600 w trudnych warunkach (wieczorne, nocne zdjęcia z punktowymi światłami lamp) trzeba robić korektę i to nawet na poziomie 1 - 1,5 EV. Przy normalnych scenach radzi sobie dobrze / b. dobrze (chociaż ma moim zdaniem małą tendencję do delikatnego prześwietlania). Ale praca z lampą błyskową - jest w moim odczuciu lepsza w d600.
Po prawie 25 tys zdjęć uważam, że to kawał dobrego sprzętu z wielkimi możliwościami. Jakbym miał kupować jeszcze raz - wybrałbym tak samo. Nie było problemu z kurzem, Af działa tak jak powinien (żadnych bf/ff). Nic tylko brać i robić zdjęcia![]()
https://www.facebook.com/lookandphoto trochę bloga
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Skontaktuj się z nami