Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Ogrzewanie gazowe

Niedlugo przeprowadzam sie na wybrzeze i szukam jakiegos fajnego lokum do zamieszkania na stale.
    Znalazlem oferte fajnych domkow szeregowych i mam w zwiazku z tym pare watpliwosci do rozwiania.
    Jako, ze zawsze zamieszkiwalem w bloku nie mialem stycznosci z gazowym ogrzewaniem.
    Jakie sa mniej wiecej koszty ogrzania 115 m2 ? dokladniej to 100 metrow ma mieszkanie, reszta to garaz.
    Wszystko jest na dwoch poziomach, po glowie chodzi tez ogrzewanie podlogowe, tylko czy ogrzanie w ten sposob mieszkania nie wychodzi drozej ? Kazdy domek ma tez kominek tylko musze sie dowiedziec czy jest mozliwosc instalacji plaszcza przez co moznaby troche dogrzewac kominkiem.
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Ogrzewanie gazowe jest super albo fatalne: zależy jak na to patrzeć.

Jest super, bo jak sobie zaprogramujesz piec, to zaglądasz do niego raz na rok, żeby zobaczyć jak się ma. Po prostu wchodzisz do kotłowni, patrzysz, że piec stoi na swoim miejscu i wychodzisz. Z drugiej strony gaz teraz stał się koszmarnie drogim paliwem. Za jakieś 150m2 zapłacisz pewnie powyżej 4000zł za sezon. Może być mniej lub więcej, zależnie od zadanej temperatury, szczelności budynku itd... Jednak to może być suma tego typu. Ja mam domek wolnostojący i ogrzewam jakieś 250m2 i sezon wynosi ponad dychę. Masakra jakaś.

Jako, że sporo jestem w domu to będę instalował jakiś zwykły piec na paliwo stałe. Z wyliczeń wynika, że zmniejszę rachunek przynajmniej o połowę. No ale jednak będę musiał zejść do pieca co parę godzin (kupuję piec bez podajnika) i pewnie raz na parę dni wyczyścić popiół. Czyli średniowiecze pełną gębą, ale chyba nie będzie mi to przeszkadzać.

Ogrzewanie podłogowe jest wyśmienite. Po pierwsze nie masz koszmarnych kaloryferów pod oknami. Po drugie te kaloryfery nie ogrzewają ściany połową swojej energii. Po trzecie można mieć o parę stopni chłodniej w domu, bo ważne, żeby stopy były ciepłe, a przy ogrzewaniu podłogowym ciepło idzie od dołu. W przypadku kaloryferów ciepło rozpoczyna swoją wędrówkę ku górze na wysokości metra a po nogach dalej zimno nawala. Gdybym miał na to kasę i cierpliwość, to bym wszystkie kaloryfery wyrwał i wstawił podłogowe.

Domyślnie

Mieszkam w domku właśnie nieco ponad 100m2 (licząc parter i piętro, do tego dochodzi piwnica z lekko ogrzewanym garażem) i roczna opłata za gaz wyniosła w sumie coś koło 5300 (łącznie ogrzewanie, piecyk łazienkowy i kuchenka gazowa). Poza sezonem grzewczym faktury tylko za piecyk i kuchenkę przychodzą rzędu 350 na dwa miesiące, więc samo ogrzewanie na sezon wychodzi 3550, nawet nie tak dużo
    Ostatnio edytowane przez ajt ; 23-11-2012 o 00:41

Domyślnie

No to widze, ze zona bedzie miala kolejny argument zeby lepiej kupic mieszkanie w bloku niz domek :/
    Chociaz z drugiej strony majac domek w srodku szeregow ogrzewaja nas takze sasiedzi po bokach wiec powinno to dac lekka oszczednosc.
    Kurde ciezka decyzja bo za cene 60 metrowego mieszkania na obrzezach gdanska mozemy miec 115 metrowy domek jakies 15 km od centrum miasta (6 km od granicy gdanska).
    .
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Domyślnie

Podłogowe na gaz jest moim zdaniem ok. Mam od ok. 13 lat w moim domu ( tylko kuchnia i łazienka - bo wtedy to był wypas ) i jestem zadowolony. W tym roku miałem podobny dylemat ( buduję nową siedzibę firmy ) i miałem do wyboru gaz i podłogówka, pompa ciepła, ogrzewanie powietrzne. Stanęło na podłogówce i gazie. Technologia sprawdzona, instalatorzy doświadczeni, więc myślę, że bez ryzyka.
    Jeśli chodzi o ogrzewanie kominkiem ( jako jedynym ), to słyszałem o takich rozwiązaniach, lecz moim zdaniem to nie ma sensu.
    1.Zrobisz z siebie palacza.
    2. Będziesz miał wieczny bałagan w pokoju kominkowym ( myślę, że w głównym )
    3. Każdy wyjazd to problem z załatwieniem zastępcy palacza
    Itp.
    Gaz te problemy eliminuje

Zacząłem pisać tego posta ok. 1,5 godz. temu ( telefon od brata z USA ) i nie było jeszcze wpisów. Jeśli masz wybór nie kupuj mieszkania w bloku. Za ogrzewanie tych 60 m2 zapłacisz podobnie jak za 115 m2 domku ( komfort zamieszkania nieporównywalny ).
    Ostatnio edytowane przez 124miko ; 23-11-2012 o 01:34

Domyślnie

To może kocioł na ekogroszek? Po znajomych wiem, że koszty węgla dla domów do 200m oscylują w granicach do 3000 zł
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 23-11-2012 o 01:40
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Kominkiem napewno bym nei ogrzewal domu, mialby on tylko sluzyc jako dodatek do dogrzewania nie jako glowne zrodlo ciepla. poprostu fajnie sobie posiedziec przy ogniu, a majac plaszcz wodny mozna od razu to cieplo rozprowadzic po reszcie domu skoro i tak sie pali to czemu tego nie wykorzystac.
    Musze podpytac dewelopera czy jest mozliwosc zainstalowania kotla na inne paliwo niz gaz bo wg planow ma byc ogrzewanie gazowe.
    Wiec tak sobie kombinuje, ze jak wybiore srodkowy szereg, do tego podlogowka + dogrzewanie kominkiem to koszty nie powinny byc jakies wielkie.

Dokladniej to tak wygladaja domki jakie nas interesuja: http://www.marsol.pl/opis-zukowo2.html i rzuty http://www.marsol.pl/karty-zukowo2.html
    .

Domyślnie

Wszystko zależy od termoizolacyjności domu.
    Według moich wyliczeń płacę miesięcznie za ogrzewanie domu 200m gazem około 600-700zł,
    sezon trwa sześć miesięcy, czyli rocznie około 4000zł.
    Znajomi w blokach przeliczając na metry, płacą rocznie dużo więcej.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 23-11-2012 o 01:57
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    poprostu fajnie sobie posiedziec przy ogniu, a majac plaszcz wodny mozna od razu to cieplo rozprowadzic po reszcie domu skoro i tak sie pali to czemu tego nie wykorzystac.
    Bo w praktyce wcale tak często w kominku palić nie będziesz. A jak policzysz sobie koszty budowy kominka z płaszczem + instalację + zakup drewna to biznes może być z tego żaden...

Cytat Zamieszczone przez qualin Zobacz posta
    Dokladniej to tak wygladaja domki jakie nas interesuja: http://www.marsol.pl/opis-zukowo2.html i rzuty http://www.marsol.pl/karty-zukowo2.html
    Niestety nie widzę miejsca gdzie mógłbyś wstawić kocioł np. na ekogroszek
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Kocioł na ekogroszek jest niewiele większy od pieca gazowego, więc spokojnie może sobie gdzieś stanąć. Trzeba tylko zainstalować wymiennik ciepła pomiędzy obiegiem otwartym a zamkniętym. Ja u siebie mam sporo miejsca więc staną dwa piece obok siebie: jak będzie mi się chciało to palę w piecu, a jak nie to piec przygasa i włącza się gaz.

W każdym razie nawet się nie waż kupować mieszkania. No chyba, że masz kasę na to, aby później kupić sobie dom. Jednak wnioskuję, że kupujesz lokum przynajmniej na 10 lat, więc lepiej mieć domek. Zupełnie inna jakość.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów