Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Komputer do rawów nikona d800

Witam, mam do was pewne zapytanie. W końcu nadszedł czas, by wymienić mojego nikona d300s na coś lepszego. Wybór padł na nikona d800 i czy taki zestaw poradziłby sobie z rawami z tego aparatu?

Intel I7 950 3.06 GHZ - 985zł
    Pamięć Corsair 16GB 1600MHz - 266zł
    Dysk 1TB WD 720rpm 64mb cache - 310zł
    Asus GeForce 550 Ti GTX - 399zł
    Zasilacz OCZ 600W - 259zł
    Obudowa SilentiumPC Gladius M40 - 199zł
    Jakaś płyta główna (później dorzucę) - 300-400 zł.

Ceny brane z Morele.net

Razem około 2700-2800zł (z płytą główną). Nie chcę wyjść powyżej 3100zł Co dorzucić? Może SSD, dodatkowe 16GB ramu?

Na początku to tyle. Pracować będę na Lightroomie 4.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Domyślnie

po pierwsze Lightroom jest kiepsko zoptymalizowany nie odczujesz różnicy w pracy między I5 czy I7, jeśli chcesz komfortu dorzuć SSD na system i pliki LR
    Canon do pracy, Nikon z sentymentu

Domyślnie

No to jutro pomyślę nad tym i5 + SSD. Ramu Jak by co można później dorzucić... Ogólnie jak będzie wyglądał workflow? Rawy z nikona d300s na C2D E6600, 4GB ramu i jakiś gf quadro (nazwy nie pamiętam) robiło się znośnie, choć rewelacji nie było (trzeba było czekać znaczny ułamek sekundy, aż program przeliczy zmiany).

Możliwe, że komputera będę używał sporadycznie do Premiere Pro i After Effects (lepsza karta by się przydała), ale głównym targetem pozostaje obróbka zdjęć.

Pozdrawiam

Domyślnie

Co do płyt głównych przejrzyj sobie produkty ASUS / ASRock, jak pod D800 to koniecznie z USB 3.0.
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

A czy mógłbym prosić o parę rawów 14 bitowych z tego aparatu? Byle co, bym mógł przetestować swój komputer.

Domyślnie

poszukaj sobie googlem - pelno jest do sciagniecia

co do zestawu nie wiem czy sens ma dzisaj pakowanie sie w socket 1366

Domyślnie

Na razie znalazłem jeden 14 bitowy raw. Jeśli wiesz, skąd mogę pobrać więcej, to wstaw linka. Te z fotopolisa nie ważą przypadkiem za mało?

Co do komputera, jestem oczywiście otwarty na wasze propozycje Co zmienić i takie tam.

Domyślnie

Co myślicie o takim zestawie?

Domyślnie

Wybrałeś kartę graficzną za 400zł a do tego do czego jej potrzebujesz wystarczy taka za 50zł

dorzuć tę kasę do dysku
    Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 25-11-2012 o 19:13

Domyślnie

Jak już wcześniej pisałem, będę się okazjonalnie na komputerze bawił w montaż, trochę aftera. Ta karta to sensowne minimum do drugiego.

Jeszcze się zastanawiam nad zamienieniem procka na Intel I7 950 i dorzucić 16gb ramu.

Co do dysku, pewnie chodzi ci o SSD, do których nie jestem za bardzo przekonany. No bo co ja zrobię z tymi 64gb? Sam system to 20 gb, wesela nie zmieszczę. Może w przyszłości, kiedy bardziej stanieją to sobie coś takiego wstawie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów