Close

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 254

Domyślnie

Maciek N, MVTools działa w połączeniu z AVISynth -edytujesz/renderujesz za pomocą VirtualDubMod.

Domyślnie

Kompletnie tego nie znam, ale efekty są na tyle imponujące że muszę się tym głębiej zainteresować. Dzięki

Domyślnie

Szybki tutorial:

Potrzebne będą pliki:

AviSynth http://avisynth.org/mediawiki/Main_Page
    MVTools http://avisynth.org.ru/mvtools/mvtools2.html
    QTSource http://www.mediafire.com/?wf35teq33wiiajq
    VirtualDubMod http://www.instalki.pl/programy/down...ualDubMod.html

Instalujemy AviSyntch, rozpakowujemy MVTools, plik mvtools2.dll i QTSource.dll kopiujemy do katalogu Program Files-->AviSynth 2.5-->plugins

W wygodnym dla nas miejscu na dysku zakładamy katalog VirtualDubMod i rozpakowujemy do niego archiwum z pliku VirtualDubMod_1_5_10_2_All_inclusive.zip
    W katalogu VirtualDubMod tworzymy katalog Skrypty

Za pomocą systemowego notatnika tworzymy następujący skrypt:

QTInput("1.MOV")
    super = MSuper(pel=2)
    backward_vec = MAnalyse(super, overlap=4, isb = true, search=3)
    # Use block overlap, halfpixel accuracy and Exhaustive search
    forward_vec = MAnalyse(super, overlap=4, isb = false, search=3)
    MFlowFps(super, backward_vec, forward_vec, num=2*FramerateNumerator(last), \
    den=FramerateDenominator(last))

gdzie "1.MOV" jest nazwą naszego pliku, który chcemy poddać obróbce.

Zapisujemy skrypt do katalogu Skrypty pod nazwą pliku np. slow-motion2.avs (konieczne jest nadanie rozszerzenia avs w nazwie pliku).

Uruchamiamy VirtualDubMod i wgrywamy do niego nasz skrypt (klasycznie poprzez open file i wskazanie pliku slow-motion2.avs)
    Następnie w zakładce Video wybieramy opcje Frame Rate i ustawiamy opcję Change to na wartość 25 (o ile nasz materiał źródłowy był podzielny przez 25, a wyjściowy ma być z tą szybkością odtwarzany).
    Następnie w zakładce Video wybieramy opcję Compression gdzie wybieramy odpowiedni dla nas kodek/kompresor.
    I na koniec zakładka File i opcja Save As......... i czekamy na wynik

Przykład dla spowolnienia x2 -widać gdzie co zmienić w skrypcie, żeby osiągnąć x4.

Domyślnie

Widzę, że wątek umiera... A wiec nowe pytanie, jakie są różnice w filmowaniu d800 z obiektywem dx? No oprócz cropa... Jakość obrazu? Plastyka?
    Mam kilka dx-owych szkieł a chce kupić do tego d800...

Domyślnie

Kup GH2 i przejściówkę za 50zł na ebayu Poczciwy 35/1.8 wymiata tak samo jak podpięty do N

Domyślnie

Pabello, wystąpi - podobnie jak podczas fotografowania takimi obiektywami na FX - winietowanie ( niedoświetlenie w okolicy narożników ). Jeśli wybierzesz format DX, to oczywiście pod tym względem będzie już dobrze, ale plastyka w tym trybie będzie inna niż w trybie pełnej klatki. Jeśli jednak stać Cię na zakup D800, to na twoim miejscu bym się tym za bardzo nie przejmował.

Domyślnie

Jeszcze raz dzięki Fatman. Na razie mam trochę pracy ale na pewno skorzystam z tej instrukcji

Chciał bym ponownie podążyć temat migawki. Dokładnie chodzi mi o jej wpływ na płynność obrazu. Czyli typowe szarpania przy ustawieniu 25p. Jak oglądam pierwsze próby gdzie migawkę ustawiłem na 50 to obraz wyszedł bardzo szarpany. W zasadzie ciężko było coś wykorzystać. Teraz montuję pierwsze wesele na którym zrobiłem kilka ujęć D800 i jest prawie idealnie. Większość ujęć zrobiłem przy użyciu slidekamera gdzie poprzeczne ujęcia powinno dać obraz szarpany. Na szczęście jest ok. Problem w tym że nie pamiętam jak była ustawiona migawka, ale warunki były dobre więc pewnie zablokowałem wyżej. Napiszcie jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii. D800 w zasadzie da się filmować tylko na manualu więc jakoś tą migawkę musicie ustawiać. Jak to jest w dzień i jak w trudnych warunkach?

Domyślnie

Szybsza migawka = większe wrażenie szarpania, "niepokój dla mózgu". Wolniejsza = "większy spokój", wrażenie lepszej płynności. 1/50s uznawana jest za najlepszą wartość dla filmu nagrywanego z prędkością 25 klatek na sekundę.
    Przykład szybkiej migawki -Szeregowiec Ryan (np. scena lądowania na plaży). Wolna migawka -Collateral (o ile dobrze pamiętam).
    D800 w automacie przy 25 klatkach na sekundę nie stara się utrzymywać migawki 1/50s jeśli światło jest słabe -zamiast podnieść ISO, wydłuża czas migawki do 1/25s (przy szybkich ruchach niestety wprowadza to duże rozmazanie -obraz jest mniej czytelny, co jest oczywiste).

Domyślnie

szeregowiec o ile pamiętam miał dodatkowo wycinane klatki

Domyślnie

Oooo to już w ogóle hardcore Tak czy inaczej wrażenie dla mózgu niesamowite było

Strona 8 z 26 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów