Close

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 254
    sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Pogadajmy jeszcze o migawce. Jaki ma wpływ na obraz. Jaką zazwyczaj ustawiasz żeby mieć pewność że będzie ok? Czy migawka aparatu ma taki sam wpływ na migotanie obrazu jak w kamerze? Chodzi mi o to że filmując kamerą gdy widzę migotanie wystarczy zwiększyć poziom migawki np. z 50 na 60 i problem załatwiony.
    Nie bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi: masz na myśli "zrywanie" przy szybkim panoramowaniu, czy migotanie światła przy sztucznym świetle?

zobacz sobie nasz klip:

jest tam kilka szybkich panoramowań i "rwanie" obrazu niespecjalnie rzuca się w oczy.

Domyślnie

sven, jak możesz napisz jakiego steady używasz (u mnie czas na zmianę, obecny flycam zdycha), bo widzę jego rewelacyjne działanie w Twoich rękach

Domyślnie

Migotanie np. w momencie gdy natrafisz na oświetlenie o takiej samej częstotliwości jak masz ustawioną migawkę w kamerze. (myślę że o to chodzi) Zazwyczaj ten problem nie występuje, bo jarzeniówki mają w większości 60Hz a kamery ustawiają migawkę na 1/50. Robiłem jakiś czas temu materiał do reklamy w USA no i oczywiście musiał być NTSC czyli 30i Migawka ustawiała się na 1/60 i ujęcia nocne z centrum Lublina miały efekt migotania. Podkręcenie migawki wiązało się z ciemniejszym obrazem lub zwiększeniem iso co było dość problematyczne, na szczęście efekt migotania znikł.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    sven, jak możesz napisz jakiego steady używasz (u mnie czas na zmianę, obecny flycam zdycha), bo widzę jego rewelacyjne działanie w Twoich rękach
    używamy Glidecamów HD2000 (HD4000 też jest dobry), ale ujęcia ze staedy są Michała (jest w te klocki naprawdę dobry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Nie bardzo zrozumiałem o co Ci chodzi: masz na myśli "zrywanie" przy szybkim panoramowaniu, czy migotanie światła przy sztucznym świetle?

zobacz sobie nasz klip:

jest tam kilka szybkich panoramowań i "rwanie" obrazu niespecjalnie rzuca się w oczy.
    Na tym klipie praktycznie rwania nie ma. Jak to ustawiłeś?

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek N Zobacz posta
    Migotanie np. w momencie gdy natrafisz na oświetlenie o takiej samej częstotliwości jak masz ustawioną migawkę w kamerze..
    Kamery w życiu w rękach nie miałem, ale w aparacie ustawiam w sztucznym świetle 1/50s

Domyślnie

Realnie czasem trzeba "szukać" częstotliwości (kamery z taką funkcją) albo przełaczać się migawką - czyli to co robiłeś - nie ma przepisu
    Czasem podróbki kinflo zaczynają szaleć ... i bywa że jest spory problem

Domyślnie

sven, dzięki za info

Ok, jakiś czas temu pokazywałem screeny z porównania D800 vs GH2. Wstawiłem własnie na YT ten film, oraz na mediafire oryginał.

http://www.youtube.com/watch?v=Bh3L-...ature=youtu.be

http://www.mediafire.com/?hsb3igrklkkvskl

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    sven, dzięki za info

Ok, jakiś czas temu pokazywałem screeny z porównania D800 vs GH2. Wstawiłem własnie na YT ten film, oraz na mediafire oryginał.

http://www.youtube.com/watch?v=Bh3L-...ature=youtu.be

http://www.mediafire.com/?hsb3igrklkkvskl
    Bardzo fajne porównanie i d800 daje rady. Jeszcze chciałbym zobaczyć 50p, bo to dla mnie bardzo istotne - jak znajdziesz chwilę, zrób dla mnie krótki filmik, będę wdzięczny.

Wracając do staedy: na Twoim miejscu porównałbym hd2000 do hd4000 - dla Ciebie 4000 może być wygodniejszy (jest dłuższy), a z nieco większym ciężarem nie będziesz miał problemu bo łapę masz solidną! Cięższy zestaw lepiej pracuje.

Domyślnie

Spoko -znalazłem właśnie kilka scen 50p, postaram się coś sklecić, może nawet będą odpowiednie sceny. Godzinka zejdzie....

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów