Close

Strona 24 z 26 PierwszyPierwszy ... 142223242526 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 254

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

To film z premiery aparatu - zatem już było

Domyślnie

D800, zależy do czego chcesz porównać Zdecydowanie lepszy od marcII i zdecydowanie słabszy od marcIII. Ten teledysk był filmowany w 80% D800. Głownie steady i slidekamera. Canon pracował na monopodzie z obiektywem 70-200 f2.8. Sam oceń który aparat miał lepsze ujęcia Moim zdaniem decydują umiejętności, obiektywy, stabilizatory obrazu. Model lustrzanki jest drugorzędny.
    Jeśli chodzi o slidekamera to ja używam HSK-5.
    Ten film zrobiłem sam D800,
    Steady mam jakąś starą chińszczyznę (kosztowała jakieś 6000 zł) i jest tak poobdzierany że nie jestem w stanie powiedzieć co to za model. Generalnie decyduje wyważenie oraz umiejętności. Dopiero po roku testów i prób byłem z tego urządzenia zadowolony.

Domyślnie

Heh , no wszyscy chyba piszą iż praca steady wymaga dużej wprawy i opanowania dlatego wpierw zamierzam zakupić slidera Piszesz ,ze steady kosztował 6 tyś czyli czyli zapewne masz komplet z ramieniem i kamizelką ? Myślę że na początek sam glidecam np ten:http://winmar.pl/p16560,Glidecam_HD-...ow_kamery.html powinien wystarczyć , dopiero później myślę o skompletowaniu kamizelki i ramienia. Ciekawe teledyski , dobry pomysł i montaż. Gratuluję!
    20mm 1.8 Sigma + 35mm 1.2D + 50mm 1.4D + D800 /Canon XH A1S/ Sony PXW X70

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MichalakMariusz Zobacz posta
    Heh , no wszyscy chyba piszą iż praca steady wymaga dużej wprawy i opanowania dlatego wpierw zamierzam zakupić slidera Piszesz ,ze steady kosztował 6 tyś czyli czyli zapewne masz komplet z ramieniem i kamizelką ? Myślę że na początek sam glidecam np ten:http://winmar.pl/p16560,Glidecam_HD-...ow_kamery.html powinien wystarczyć , dopiero później myślę o skompletowaniu kamizelki i ramienia. Ciekawe teledyski , dobry pomysł i montaż. Gratuluję!
    HD 2000 to jedyny słuszny wybór. Ramię z kamizelką możesz sobie odpuścić, bo po pierwsze, na weselu szkoda czasu na zakładanie tego ustrojstwa, po drugie; pracując w kamizelce możesz uszkodzić ramieniem jakiegoś dzieciaka biegającego po parkiecie. Jeżeli chodzi o slider to polecam Edelkrone V2+. HSK jest dobry, ale bardzo ciężki i niewygodny w transporcie. Trudno go zamontować na statywie. Edelkrone jest mały i lekki.

Domyślnie

@Maciek, ale masz syfa na matrycy

Domyślnie

tak miałem, to czasem nieuniknione i wychodzi w trakcie montarzu

Cytat Zamieszczone przez MichalakMariusz Zobacz posta
    ja to steady kupowałem wiele lat temu jak te urządzenia wchodziły na rynek więc nie ma porównania do czegokolwiek. Polskiej produkcji kosztował kilkanaście tyś i robiła to chyba jedna firma.
    Ten glidekam wygląda nieźle ale powinieneś zapytać kogoś kto z powodzeniem używa to konkretne urządzenie.
    Jak bym w tej chwili szukał steady to wybrał bym model który służy także jako monopod. Widziałem coś takiego bodajże w Beiksie. Sporo czasu zajmuje przepinanie i wywarzanie a czas zazwyczaj jest ograniczony.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 29-11-2013 o 00:19

Domyślnie

Jestem na etapie kupna monopodu pod D800. Co polecacie panowie? Nigdy nie miałem z tym urządzeniem do czynienia , na co zwrócić uwagę aby sprzęt dobrze służył ?
    20mm 1.8 Sigma + 35mm 1.2D + 50mm 1.4D + D800 /Canon XH A1S/ Sony PXW X70

Domyślnie

Podobno najlepszy Manfrotto 561BHDV-1 Fluid Video. Zależy jednak co jest dal Ciebie priorytetem. Osobiście wolę ten: Manfrotto 685B Neotec Pro, ze względu na szybkość składania.
    Generalnie monopod to nie jest jakieś skomplikowane narzędzie.
    Co jest ważne:
    1. Jakość wykonania - te tanie mogą po czasie skrzypieć, mogą być problemy z szybkim rozkładaniem i składaniem.
    2. Waga - Zbyt lekki jest mniej stabilny, przy cięższym obiektywie potrafi się wyginać.
    3. Wysokość - wiadomo.

Zasada jest zawsze podobna. Lepiej kupić raz droższy niż 2 razy bo wyjdzie drożej

Domyślnie

Mam małą wątpliwość. Może pomożecie mi ją wyjaśnić.
    Podłączam do D800 zewnętrzny monitor po HDMI. W tym momencie ginie sygnał na wyjściu słuchawkowym i pojawia się on na wyjściu słuchawkowym monitora. To powiedzmy że akceptuję, ale...
    Przed naciśnięciem REC mogę sobie swobodnie regulować poziom natężenia dźwięku co ładnie obrazuje skala po lewej stronie ekranu. Ku mojemu zdziwieniu po naciśnięciu REC wspomniana skala znika - zostaje tylko cyfra wskazująca ustawiony poziom dźwięku.

Konfiguracja chyba nie ma tu większego znaczenia bo próbowałem z innym monitorem i było dokładnie to samo, niemniej podaję

D800 A1.01 B1.02 L1.006
    Lilliput 664 O/P
    Rode Videomic Pro

Mieliście jakieś spostrzeżenia w takim temacie?

I jeszcze jedno dziwadło. Włączam aparat, następnie monitor. Kiedy monitor wyświetla komunikat "no signal" przechodzę do trybu LV aby uruchomić tryb nagrywania video. Na monitorze aparatu na chwilę pojawia się obraz po czym tryb LV się wyłącza a na monitotrze zewnętrznym dalej jest "no signal". Ponowne naciśnięcie LV i aparat przechodzi do trybu nagrywania a na monitorze zewnętrznym wyświetla się już poprawnie obraz. Taka sytuacja ma miejsce przy każdej próbie wejścia do trybu LV. Też tak macie? To strasznie upierdliwe.
    Ostatnio edytowane przez sheepi ; 27-02-2014 o 21:46

Domyślnie

Niestety dopiero D4s daje możliwość regulacji mikrofonu podczas nagrywania.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Strona 24 z 26 PierwszyPierwszy ... 142223242526 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów