Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Akredytacja

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Wszędzie odpisują, że albo klub ma swoich fotografów, albo nie szukają amatorów.. To też jest bezsensowne. Musisz mieć ten cholerny papierek, że jesteś w jakiekolwiek redakcji, gazecie a już patrzą na Ciebie całkowicie inaczej..

W MegaClubie nie ma fosy, to prawda. Fotograf zawsze jest z boku na scenie, robiłam wiele zdjęć z dołu jakiemuś artyście - tak, widać było włosy w nosie.. ; ) - i wiem że to nie jest to samo, to nie ta perspektywa.
    Nie chodzi mi też o zdjęcia jakieś mega, super hiper, jak od najlepszego fotografa świata albo Kobaru - dla mnie on jest jednym z najlepszych w Pl.
    Jestem młoda, mam dopiero (a może aż) 17lat, chodze do liceum a fotografia jest moją pasją od parunastu lat. Wiem, że chciałabym w przyszłości połączyć miłość do muzyki, miłość do koncertów z fotografią koncertową.. Tylko jak tu sie rozwijać w kraju, w którym podcina się skrzydła młodym ludziom ?

No nic, będę próbować dalej, może gdzieś kiedyś się uda.

Domyślnie

są ludzie co zadowolą się amatorszczyzną i np takie zdjęcia potem gdzieś tam publikują. Są też ludzie którzy odróżniają osoby robiące zdjęcia po znajomości za free, od osób które zarabiają na fotografii. Ja nie wyobrażam sobie by ktoś robił zdjęcia cały wieczór, od 20 do 2 w nocy często (koncert itp) za "niech się cieszy że mógł robić zdjęcia" lub "niech się cieszy że nie płacił za bilet". Później oczekują zdjęć i je publikują i na nich zarabiają. Od takich ludzi z daleka. Jednak zawsze znajdzie się ktoś kto zrobi te zdjęcia. Oj smutne ale prawdziwe.
    chyba jedyną opcją jest pytanie "czy mógłbym zrobić zdjęcia z wydarzenia/koncertu za free?" owszem. Po zrobieniu zdjęć jak ktoś będzie chciał zdjęcia to podać cenę i życzyć miłego dnia i najlepiej mailem to wtedy mamy dowód że ktoś wydał nam zgodę na robienie zdjęć (bez umów itp) a potem już zdjęcia nasze i robimy co chcemy ? ja prostactwo najlepszą odpowiedzią jest prostactwo. Nie dogadamy się z meksykaninem mówiąc innym językiem niż on. Dobrych ludzi się dziś wykorzystuje (okrada), trzeba z tym walczyć.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Każdy ma oczywiście sporo racji, ale niewielu bierze pod uwagę, że nie mówimy tu o przedsiębiorstwach typu Madonna, Metallica czy inne U2 zapełniających całe stadiony i zarabiających miliony. Mowa o koncertach klubowych. Czyli i skala i budżety wielokrotnie mniejsze Tam się chodzi zwykle z miłości do muzyki i klimatu, a nie dla pieniędzy czy lansu Niestety trzeba przyjąć do wiadomości, że tu kokosów nie ma. A zdjęcia daje się zrobić naprawdę dobre i jest z tego sporo zabawy.
    N

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Odpowiedź na prośbę o akredytacje : Witam,
    akredytacje przyznajemy tylko przedstawicielom mediów, które promują na swoich łamach dane wydarzenie. Niestety nie przyznajemy akredytacji samodzielnym fotografom.

I weź tu bądź młodym, ambitnym człowiekiem który chce zająć się czymś konkretnym, a nie tylko przysłowiowym 'siedzeniem na ławce i piciem piwa'.. Szkoda gadać.. Wole już zapłacić za bilet te 60zł i porobić zdjęcia dla siebie, niż prosić o łaske.. ehh.

Domyślnie

Wez pod uwage to, ze takich jak ty pewnie pisalo 100. Jesli nie masz znajomosci (w dobrym tego slowa znaczeniu), to nie zostales po prostu dopuszczony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Uysy. Zobacz posta
    W MegaClubie chyba fosy nie ma, tam - o ile wiem - poszaleć się za bardzo nie da.
    Zalezy od koncertu, choc fakt prawie zawsze nie wystawiaja.

Napisz do organizatora, zespolu, poszukaj portali o danej temace muzycznej i napisz od nich. Moga pomoc. Slowo klucz: "dziennikarstwo obywatelskie" (a fuj).
    Ostatnio edytowane przez badi ; 23-11-2012 o 03:38

Domyślnie

Kup bilet i zrób zdjecia dla siebie.

Ja kiedyś miałem ciekawy problem:

Dostałem akredytację na PS w skokach narciarskich w Zakopanem.
    Zrobiłem bardzo dobre zdjęcia wysokiej klasy sprzętem, ale nie miałem na nie klentów.
    Zdjęcia zostały dla mnie, na tapetę
    A jak przeglądałem zdjęcia na przykład na onecie albo sport.pl i zobaczyłem jaki materiał oddali inni fotografowie, to się załamałem. A wzieli za to dobre pieniądze.

Miejsca w agencjach, redakcjach są tak oblegane, że nie ma możliwości dostania się bez kontaktów i tak dalej.
    ja obdzwoniłem kilka agencji ostatnio i w kazdem powiedziano mi: Przykro nam, ale mamy komplet fotografów
    Ostatnio edytowane przez charlie_kr ; 24-11-2012 o 17:56

Domyślnie

smutne :/
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wikk Zobacz posta
    Odpowiedź na prośbę o akredytacje : Witam,
    akredytacje przyznajemy tylko przedstawicielom mediów, które promują na swoich łamach dane wydarzenie. Niestety nie przyznajemy akredytacji samodzielnym fotografom.

I weź tu bądź młodym, ambitnym człowiekiem który chce zająć się czymś konkretnym, a nie tylko przysłowiowym 'siedzeniem na ławce i piciem piwa'.. Szkoda gadać.. Wole już zapłacić za bilet te 60zł i porobić zdjęcia dla siebie, niż prosić o łaske.. ehh.
    czy koniecznie musi być ta AKREDYTACJA? Kupujesz bilet, wchodzisz, idziesz do jakiejś "odpowiedzialnej" osoby i pytasz czy Cię wpuszczą przed barierki. Próbowałaś tak? Musi być ten papierek, plakietka? Chcesz wchodzić "za kulis"?

Nie wiem na jakie koncerty chodzisz, ale może wybierz się na koncert metalowy, taki za 15zł, gdzie grają mało lub wogóle nieznane kapele i tam ćwicz, buduj portfolio na takich zespołach. Na takich koncertach rzadko kiedy jest fotograf, jest większa swoboda, można nieraz lampą błyskać po oczach.
    Jak kadry będą dobre to będzie bez znaczenia czy to GWIAZDA czy chłopaki z garażu...
    www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacq Zobacz posta
    czy koniecznie musi być ta AKREDYTACJA? Kupujesz bilet, wchodzisz, idziesz do jakiejś "odpowiedzialnej" osoby i pytasz czy Cię wpuszczą przed barierki. Próbowałaś tak? Musi być ten papierek, plakietka? Chcesz wchodzić "za kulis"?

Nie wiem na jakie koncerty chodzisz, ale może wybierz się na koncert metalowy, taki za 15zł, gdzie grają mało lub wogóle nieznane kapele i tam ćwicz, buduj portfolio na takich zespołach. Na takich koncertach rzadko kiedy jest fotograf, jest większa swoboda, można nieraz lampą błyskać po oczach.
    Jak kadry będą dobre to będzie bez znaczenia czy to GWIAZDA czy chłopaki z garażu...
    Chodzę głównie na koncerty hip-hopowe. ; ) W większości jest to MegaClub w Kato, nigdy nie spotkałam się aby była tak zwana fosa dla fotografów.. Po prostu stoją na scenie i mogą robić zdjęcia. Moim zdaniem, mam sporo fajnych zdjęć jak na amatorkę.. tylko czasem brakuje tej perspektywy, a nie mogę pozwolić sobie na stanie 30m dalej (na schodach) i robienie stamtąd zdjęć bo mam tylko kita i nie wychodzi to najlepiej.. ; )
    Następnym razem, na koncercie, spróbuję porozmawiać z jakąś odpowiednią osobą na ten temat.

PS. Pozdrawiam Rzeszów - fajne miasto, byłam tam przejazdem w lipcu kiedy wracałam z HH Festu w Głogowie Małopolskim. ; )))

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów