Witam. Jakieś 2 tygodnie temu kupiłam sigmę 70-200 f.2.8 do mojego Nikona D90.
Spodziewałam się bardzo dobrego efektu bo czytałam wiele opinii na jej temat. Niestety okazało się że sigma nie potrafi naostrzyć zdjęcia w ruchu, ostre jest jedno na 20 zdjęć, a i tak są dużo gorszej "jakości" niż się spodziewałam. Autofokus wariuje. Interesuje się fotografią zwierząt więc jest to dla mnie bardzo duży problem. Byłam pewna że jest coś nie tak z moimi umiejętnościami. Obiektyw sprawdziła osoba która się na tym zna i stwierdziła że ostrzy... nie raczyła jednak sprawdzić jak zachowuje się podczas zdjęć w ruchu bo ze zdjęciami przedmiotów stojących nie ma problemu (choć przy zdjęciu np psa który patrzy w moją stronę ostrość ustawia się na jego uszy i oczy nie na nos jak to jest w moim starym obiektywie).
Dzisiaj przełożyłam sigmę do Nikona D40 koleżanki... nie miała ŻADNEGO problemu z ostrością.
Wygląda na to że mój nikon nie wiem dlaczego nie dogaduje się z sigmą. Dodam że aparat jest sprawny bo z Nikkorem działa bez zarzutu.
Zdjęcia ogóle są strasznie "miękkie", niezależenie od ustawianych wartości.
Macie może jakieś pomysły co może powodować problemy z autofokusem?
Dodam że w obiektywie jest pokrętło manualnej przesłony które jest ustawione na 32, na innych wartościach pokazuje się FEE i obiektyw nie działa.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami