Model aparatu nic nam nie powiedział o ogniskowej. Jak pisałam - żaden obiektyw nie "należy" do aparatu.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Szukaj
Model aparatu nic nam nie powiedział o ogniskowej. Jak pisałam - żaden obiektyw nie "należy" do aparatu.
Wszystkie kity od Nikona nie są takie same. Nieważne czy coś Ci to dało, czy nie, że napisałem od jakiego modelu aparatu ten obiektyw jest. Ważne, że nie użyłem błędnego sformułowania, kiedy napisałem ów komentarz. Mam prawo pisać od jakiego aparatu był to kit i wcale nie jest to błąd.
Chyba się nie dogadamy. Nie wiem jak inaczej Ci to wytłumaczyć, więc odpuszczam. Może ktoś inny ma siłę przekonywania. Pozdrawiam
Ppelaa miał na myśli że szkło 18-105 mm wcale nie musi być kitem do D7000 oraz że 18-55mm również nie musi być kitem do D3000.
Kitem do D7000 może być 18-105mm lub 18-55mm lub każdy inny obiektyw który dołączy sprzedawca do body i sprzedaje jako zestaw [ang.- kit]
Widziałem w sklepach D3000 sprzedawane z 18-105mm ale i również D3000 z 18-55mm
Pisanie "Nikonem D50,obiektyw kitowy -chyba- z Nikona D3000." nic nam nie zobrazowało bo nadal nie wiadomo było czy sprzedawca sprzedawał D3000 z 18-55mm czy z 18-105mm, a sensacją było że oba te szkła mogą być również sprzedawane z body D50 i wtedy będą kitem do D50![]()
No dobrze,rozumiem. Ale kiedy użyłem to sformułowania popełniłem błąd rzeczowy?
Imo- popełniłeś, bo obiektyw który wymieniłeś nie jest obiektywem tylko i wyłącznie do tej puszki, taki zestaw jest po prostu proponowany przez producenta - często jako najbardziej ubiwersalny, dedykowany dla osób rozpoczynających przygodę z lustrzanką cyfrową ( ja to widzę tak; kupić byle aparat, ważne, że jeden z droższych, założyć fanpage imię nazwisko professional photogarphy i dzięki temu stać się artystą), albo chcących mieć jakieś tam lepsze jakościowo zdjęcia na trybie auto bez większych umiejętności i wiedzy.
To jaki i czy w ogóle popełniłeś błąd nie jest istotne, chodzi o to, że przekazałeś nam infornacje częściowo zbędne, a tych potrzebnych nie. Wystarczyło napisać aparat x, obiektyw y, przysłona, iso, czas dla leniwych lub jeśli kasujesz exify
Przysłona 22, czas naświetlania-podajże- 20 sekund. Iso 200 albo 400. Nie pamiętam.
Przysłona 22, po co? Taka przysłona zdecydowanie negatywnie wpływa na jakość zdjęć...
Niestety przy tak małym otworze jakość oddania szczegółów zdecydowanie spada (dyfrakcja). Proponuję stosować wartość przysłony do f/11 max... Zwłaszcza w takich warunkach (przysłona ogólna... Czyli najbardziej optymalna i środkowa część soczewki)
Ostatnio edytowane przez pgaik ; 03-12-2012 o 23:50
pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei
Skontaktuj się z nami