Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: zagwozdka :)

Domyślnie zagwozdka :)

Moi drodzy,

nie lubię wątków typu "co kupić", ale tym razem chciałem usłyszeć zdanie bardziej doświadczonych ode mnie koleżanek i kolegów

Miałem D90, niestety trochę się uszkodził i trzeba było się z nim pożegnać. Niedługo potem urodził mi się syn i przemodelowałem szklarnie z szerokiego kąta (N10-24) i jasnego tele (N80-200)w kierunku jasnych portretówek (S24/1,8 ; N50/1,8, N105/2 DC). Kierując się opiniami w necie kupiłem w okazyjnie FUJI S5 PRO - kolory bajka, ale szybkość to porażka. Nie nadążam łapać minek mojego synka, bufor zapycha się po 6 strzałach, AF przy świetle zastanym radzi sobie gorzej niż w D90, szum na ISO1600 już wyraźny... I teraz pojawia się pytanie - w co pójść żeby mieć generalnie szybszy i bardziej przyjazny dla użytkownika aparat, ale jednocześnie nie stracić dobrego oddania kolorów skóry? Od razu mówię, że FX raczej nie wchodzi w grę ze względu na cenę, mogę po prostu sprzedać S5 pro i dołożyć powiedzmy 2 tys. zł. czyli koszt body maks 3,5 tys. Pójść D300s? D7000? Jakieś stare D2xs (podobno miały genialne kolorki?).

Wypowiedzcie się proszę Za wszystkie sugestie dzięki piękne!
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 17-11-2012 o 15:15 Powód: "zagwostka"
    It's all about light

mtt

Domyślnie

A może jednak d700?

Ogólnie jest znane, że te aparaty potrafią zrobić po 300 tyś i więcej.
    A nawet jeżeli za jakiś czas padnie migawka to wymiana ok 1000 zł.
    A wtedy masz sprzęt na kolejne kilka lat.
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 17-11-2012 o 15:42 Powód: usunięcie linka do allegro

Domyślnie

D300 by mieć lepszy kolor skóry? Oj, nie.
    Wybierz ... D200. Ale pożegnaj się z wysokim ISO.
    Następna sugestia to dopiero D600.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Popieram, D200 fajnie odwzorowuje kolory skóry a do tego szybki. Tylko ISO 800 to absolutnie max :/
    D200 | N35

Domyślnie

AF za minami leżącego (podejrzewam)nie nadąża ?? zostaw te s5pro bo tu nie w nim leży imho wina a takiego koloru skóry w tej cenie chyba próżno szukać. Co do iso to zgadza sie tego nie przeskoczysz ale 1600 jak wywołasz zobaczysz że nie jest źle

btw jakie szkło? może ten AF to nie tylko wina body

Domyślnie

Najważniejsze, że poza innym logo na aparacie i menu nie zauważysz zmiany. Mało tego jak kupisz D200 jako drugi aparat to nawet żona się nie pozna...

joker333 to chyba aparat z ilością klatek nie nadąża za minami aby uchwycić tę jedyną a nie AF.

Oszczędny w słowach Awatar misio1399
    Miasto
    Kraków/ Faringdon UK

Domyślnie

a D200 to nie to samo co S5 PRO....?

Domyślnie

Dzięki za sugestie, o D200 nie pomyślałem @joker333 chodziło mi właśnie o pojemność bufora - już parę razy zapchał mi się akurat gdy robiło się ciekawie
    It's all about light

mtt

Domyślnie

focenie dzieci w ruchu, to jak focenie skokow do wody
    zmiana na d200 mz nie da efektu. Potrzeba ci bezblednego
    i szybkiego af-u oraz wysokiego fajnego iso.
    Oczywiscie na poczatek moze zobacz jak sie foci w pelnym manualu
    bez af-u na jakims analogu. Byc moze stwierdzisz ze nie jest az tak zle jak sie wydaje. A zabawa bedzie na pewno superowa...
    No i dopnij lampe do body, koniecznie - jesli z iso jest az tak zle.
    Sumujac, to ja bym nic nie zmienial.
    Mz problem nie w tym ze aparat sie zapycha, ale w tym ze
    wciskasz migawke za wczesnie, czyli nie w tym momencie co potrzeba.
    Tylko nie piszczie ze seryjne sa lekarstwem na cala sytuacje.
    Bo nie sa.
    Co do iso, moge sie zgodzic, ze potrzebujesz wysokiego, ale zawsze wiadomo ze wywolanie rawa
    daje efekty.

Acha, nie mialem w rekach tego fujika. Ale mam w rekach analogi.
    Zgodze sie ze kolorki sa bardzo wazne. Tony, poltony etc rowniez.
    Ale nefa dajemy na kompa i wolamy jak chcemy. Trzeba tylko wcisnac migawke we wlasciwym momencie.
    Tak, wiem jakie to czasem trudne
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 18-11-2012 o 16:26
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ogryzek Zobacz posta
    Najważniejsze, że poza innym logo na aparacie i menu nie zauważysz zmiany. Mało tego jak kupisz D200 jako drugi aparat to nawet żona się nie pozna...

joker333 to chyba aparat z ilością klatek nie nadąża za minami aby uchwycić tę jedyną a nie AF.
    Nie ma to jak doradzać komuś zakup sprzętu starszego o kilka generacji od tego co można kupić dzisiaj.
    Matryca w D200 jest praktycznie taka jak w moim D80 i z SCCD Fuji to nie ma nic wspólnego.

Kup D7000, dobra matryca, użyteczne wyższe ISO i szybki AF 6 klatek/s
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 18-11-2012 o 16:35
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów