O blokadzie pisałem ja. Myślałem o trybie M, napisałem o ASorki, wprowadziłem troszkę zamieszania. W trybie M nie musisz nic blokować tylko ustawić odpowiednią ekspozycję aby prawidłowo naświetlić tło, a lampą doświetlasz pierwszy plan.
Szukaj
O blokadzie pisałem ja. Myślałem o trybie M, napisałem o ASorki, wprowadziłem troszkę zamieszania. W trybie M nie musisz nic blokować tylko ustawić odpowiednią ekspozycję aby prawidłowo naświetlić tło, a lampą doświetlasz pierwszy plan.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
testowałem na sb800 znajomego, ttlbl łądnie doswietla, (nawet w nocy- tło jaśniejsze, w tle jasne światła) przełanczajac sie na ttl (ta sama ekspozcyja) wypala strasznie 1 plan .. dlaczego?
ev na lampie w obu przypadkach bez korekty na 0.
strasznie niestrasznie bez zdjęcia nie ocenimy.
Ja może spróbuje wytłumaczyć różnice TTL - TTL BL nieco bardziej obrazowo i łopatologicznie
W tej pierwszej opcji lampa traktowana jest jako główne źródło światła.
Błysk ma naświetlić prawidłowo pierwszy plan i nie bierze pod uwagę tła.
Po prostu błysk ma sprawić, że pierwszy plan ma być doświetlony. Oczywiście to "prawidłowo" według lampy/aparatu to nie zawsze jest to o co nam chodzi.
Często błysk zwłaszcza w kontekście całościowej sceny jest za mocny lub tak zostaje odebrany (mimo prawidłowego naświetlenie pierwszego planu) przez dużą różnicę między jasnością tła i motywu doświetlanego lampą.
Tryb TTL BL wybieramy gdy błysk ma być dodatkowym źródłem światła.
i-TTL BL (Balanced) czyli zbalansowanie światła błyskowego z zastanym.
Błysk a w zasadzie jego siła jest tak dobierany aby zrównoważyć światło zastane z błyskowym.
Lampa ma za zadanie doświetlić scenę traktując ją całościowo.
Podsumowując TTL naświetla mocniej nie dbając o tło, TTL BL naświetla delikatnie dbając o scenę całościowo.
Według mnie najlepsze rezultaty daje tryb TTL BL z odpowiednią korekcją na "+".
W dobie cyfrówek każdy może i powinien sobie samemu potestować i dobrać odpowiednie korekcje.
Pozdrawiam,
D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D
ok piszesz wpierw ze mam zmiezyc c/w tło, ok a czemu nei matrycowym?
potem piszesz:
a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle.
czy chodzi o pomiar światła lampy w tym zdaniu? ze lampa ma wykonywać pomair swój na 1 plan czy na tło.
to jak wkoncu na tło czy na 1 plan np osobe.
?
a jak będzie w przypadku gdy tło jest ciemneisze niż obiekt? np zachud słońca?
np jak tu
http://www.dg.art.pl/wp-content/uplo...hod_slonca.jpg
i tu
http://fotografio.pl/wp-content/uplo...ca-150x150.jpg
prosze o opis tych 2 przykąłdów![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 16-11-2012 o 02:01
Czytaj uważnie:
1) ekspozycję ustawiasz na tło - pomiar najlepiej centralny, bo matrycowy uwzględni ci i ciemniejszy pierwszy plan.
2) zmieniasz kadr, tak aby to pierwszy plan był w pomiarze, bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar.
Tyczy się to zwykłego TTL.
Jak masz TTL-BL, to możesz robić z matrycowym
W obu przykładach tło było jaśniejsze, przecież światło było z tyłu, więc jak miało oświetlić osoby na zdjęciach...
Jak obiekt jest jaśniejszy od tła i chcesz mieć tło na zdjęciu, to nie używasz lampy.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
ok
2) zmieniasz kadr, tak aby to pierwszy plan był w pomiarze, bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar.
mierze na tło c/w na to co mnie interesuje, ustawiam to co mói światłomierz w manualu.
przekadrowywyuje , aby w kadrze mieć 1 plan wraz z tłem na który pomair był dokonywany.
na lampie w TTL ustawiam ujemną kompensacje np -1 lub -2 , lampa błyska i nbierze pomiar z 1 planu
o to ci chodziło?
ok rozumiem dziękuje za wytłumaczenie)
rozumiem też że " bo inaczej błysk nie zostanie dobrany do tego na co masz pomiar." - ze musze mieć w kadrze pierwszy plan zeby dobrze dokonał pomairu błysku" bo inaczej jak nie bedzie tego 1 planu w kadrze dobierze błysk na zupełnie coś innego np tło? dobrze rozumiem??
ok
a powiedz mi jeszce do czego służy blokada mocy błysku i jak to z tym wszytkim połączyć)) z tego typu zdjęciami.
dzięki za wyrozumiałośc i pomoc![]()
Blokada mocy błysku, to dokładnie to samo co AE-Lock, tylko że dla błysku TTL - czyli aparat robi błysk pomiarowy dla tego co masz w kadrze, a następnie możesz przekadrować i zrobić zdjęcie z błyskiem.
Przydatne kiedy TTL nie potrafi dobrać odpowiedniej mocy błysku do danego kadru, albo gdy chcesz mieć określonej mocy błysk, a sterowanie manualne nie jest wystarczające.
Z tego jeszcze nie korzystałem, bo w sumie nie wiem do czego to wykorzystać.
Na myśl przychodzi mi jedynie wykorzystanie z lampami zdalnymi wyzwalanymi na pierwszy błysk - błysk pomiarowy wyzwoli lampy zdalne i pozwoli na pomiar dla lampy w/na aparacie, a następnie zdjęci już jest robione tylko z jednym błyskiem, więc wyzwoli bez problemów lampy zdalne wraz z dobraną mocą błysku - ale to tak na szybko wymyślone w tej chwili... może się sprawdzi, może nie...
Skontaktuj się z nami