Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: TTL vs TTL-BL

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    .SB-700 przy pomiarze matrycowym i centralnym używa iTTL-BL, zwykły iTTL jest tylko przy pomiarze punktowym.
    TTL-BL może przeszkadzać przy niektórych zdjęciach. Jak nie zależy Ci na tym, aby na zdjęciu mieć i światło zastane i odpowiednio do niego naświetlone zdjęcie, to zalecane jest używanie pomiaru punktowego przy robieniu zdjęć z lampą.
    Zmuszanie amatora do pracy na punktowym to średni pomysł. Generalnie niższe modele aparatów sa pomyślane dla osób słabiej obeznanych z techniką, wrzucają więcej rodzajów automatyki. Dlaczego tego poskąpiono w lampie z niższej półki ciężko powiedzieć. Przecież to chyba tylko sprawa softu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-11-2012 o 13:40
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie sądzę abyś to uzyskał w trybie A. W trybie M body i trybie M lampy powinno się to udać ale światło musisz mierzyć na jasne partie tła, zablokować ekspozycję i dobrać odpowiednia siłę błysku aby doświetlić pierwszy plan.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

SB 700 to dla mnie temat nie do końca wyjaśniony Nie wiem dlaczego Nikon w tej lampie zrezygnował z TTL, na rzecz TTL BL (przecież to dwa różne tryby pracy lampy, z których korzysta się w zupełnie innych sytuacjach zdjęciowych). Być może Nikon jest przekonany, że na tyle udoskonalił system TTL BL, że TTL stał się zbędny ?
    Jedyne co mi przychodzi do głowy, to ustawienie punktowego pomiaru światła, który uniemożliwia działanie TTL BL i lampa musi działać w trybie TTL; niestety jest to rozwiązanie typu "zamienił stryjek, siekierkę na kijek"...

EDIT

Zresztą działania Nikona są tutaj dość niezrozumiałe, wystarczyło by przecież w SB 800 zrobić menu w stylu SB 900 absolutnie nie ruszając innych rzeczy i po takim liftingu powstała by lampa nad lampami, no może byłby to strzał w kolano jak Mercedes 124
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 14-11-2012 o 23:20

Domyślnie

o tego nissina chodzi

http://www.pcdistrict.com/modules/pr...di466-7574.jpg

to jak z nim jest??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mlodykrk Zobacz posta
    o tego nissina chodzi

http://www.pcdistrict.com/modules/pr...di466-7574.jpg

to jak z nim jest??
    Ten to Di466 - jest tak jak podaje producent:
    Flash exposure control :
    [for Nikon] i-TTL

Domyślnie

czyli jak w nissinie zrobić , efektywne wypełnienie światłem, leciutko dobłysnąć? skoro w ekspozycji ttl daje nam nadmiar swiatła błyskwoego? ( jak zrobić efekt ttl bl skoro mamy sam ttl)??

Domyślnie

Korektę TTL (błysku) na minus. O ile jest taka możliwość. Korekte ustala sie na oko, doświadczalnie. Niestety zmiana kadru może wymagać zmiany korekty.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

to wkoncu jak jest z tym ttl? skoro mamy ttl bl to po co uzywać ttl zwykłego?

po co blokowac pomiar w M w body skoro M jest stałe i sami ustawiamy wszytko - troche bez sensu blokwoać a-ellock.

to jesli mam lampe ze zwyklym ttl typu nissin di466 to musze sie mocno wygimnastykowac zeby ustawic blysk wypełniający.

juz nic nie wiem...

Domyślnie

Bo jeden i drugi służy czemu innemu

po co blokowac pomiar w M w body skoro M jest stałe i sami ustawiamy wszytko - troche bez sensu blokwoać a-ellock.
    A kto pisał o blokadzie ekspozycji ??

to jesli mam lampe ze zwyklym ttl typu nissin di466 to musze sie mocno wygimnastykowac zeby ustawic blysk wypełniający.

juz nic nie wiem...
    Nie wiem czy:
    - przełączenie na tryb M (poniżej sekundy)
    - ustawienie poprawnej ekspozycji - powiedzmy, że nie śpieszy się nam, to z 2-3s - dwa kółka, lub kółko i guzik...
    - ustawienie korekty dla błysku - ok 1s - guzik i kółko, albo 2 guziki i kółko...
    to taka straszna gimnastyka...
    i zrobienie korekty błysku dla lampy to aż taka gimnastyka...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Najpierw były lampy tylko z trybem M, póżniej A ( pewnym rozwinieciem jest AA ), dopiero póżniej TTL ( oraz iTTL ), najbardzie zaawansowanym trybem jest TTL BL ( właściwie to iTTL BL ); wszystkie te tryby działają w różny sposób i należy je wykorzystywać w odpowiednich warunkach, tak aby osiągnąć zamierzony efekt.
    MZ obsługa lampy błyskowej jest bardziej skomplikowana niż samego aparatu, to przedewszystkim nabyte doświadczenie i intuicja, ale oczywiście trzeba poznac teorię i zasadę działania (linkowałem wyżej poradnik).

Nie bardzo rozumiem.

juz nic nie wiem...
    Trzeba się tego poprostu nauczyć, na początek spróbuj punktowo, lub na centralnie ważonym zmierzyć światło tła i na podstawie tego pomiaru ustawić parametry ekspozycji ( oczywiście tryb M ), a pózniej na TTL z doświadczalnie dobraną korektą dopalić lampą (podczas robienia zdjęcia pomiar światła musi byc oczywiście ustawiony na obiekcie, nie na jaśniejszym tle) . To tak na skróty, bo dokładniej będzie jeśli określisz światło w tle i światło na obiekcie i zarówno ekspozycję, jak i lampę ustawisz w trybie M ( oczywiście cały czas mówimy o przypadku, w którym tło jest jaśniejsze od obiektu, czyli o zdjęciach pod światło).
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 15-11-2012 o 20:44

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów