Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Imieniny u babci

Może nie wesele, ale jako ćwiczenia...:

1)2)3)4)5)6)7)

Domyślnie

Ciężko się ustosunkować...chyba, że potraktujemy te zdjęcia jako rodzinne pamiątki - bo chyba tylko taką mają wartość.
    ps: moim zdaniem zdjęcia nr 4 i 6 nie nadają się do niczego.

Domyślnie

Ja tam znawcą forografii nie jestem ale co pierwsze rzuca mi się w oczy to bardzo ciasne kadrowanie oraz dość dużo przepałów.

Domyślnie

Tak, to jest tylko rodzinna pamiątka, przy okazji jakieś ćwiczenia z reportażu (staram się ćwiczyć przy każdej okazji).
    Przepałów w LR na histogramie to w sumie nie było.
    Czemu 4 do niczego?

Ogólnie to co najbardziej kuleje (kadry, obrobka, lampa)? Bardzo proszę o opinie.
    Ostatnio edytowane przez motyl_pm ; 12-11-2012 o 14:51

Domyślnie

Ingerencja lampy jakoś mocno nie przeszkadza.
    4 do niczego bo przedstawia bardzo niewiele...a np. na 7 tez jest babcia z lampką wina ale jest tam jakaś treść i emocje.

Domyślnie

bardzo niekorzystnie święcone, ludzie mają strasznie widoczne zmarszczki oraz ciemne oczodoły i wszystko B&W... zakładam, że miałeś problem ze światłem zastane+lampa i tak to nam przedstawiłeś. Same B&W jakoś do mnie nie przemawiają.

ps. co do określenia "może nie wesele, ale..." wesele dużo ciężej się foci, bo masz dużo większe pomieszczenia do równomiernego oświetlenia i bardziej wymagających odbiorców
    brak sygnatury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopstryczek Zobacz posta
    bardzo niekorzystnie święcone, ludzie mają strasznie widoczne zmarszczki oraz ciemne oczodoły
    Właśnie, te ciemne oczodoły też mi się nie podobają, próbowałem to niwelować przez wbudowany odbłyśnik, ale jak widać niewiele to dało.
    Zgadzam się, że wesele jest cięższe do fotografowania (chociaż na weselu sufit jest przeważne wyżej, przez co wydaje mi się iż większa powierzchnia odbicia - światło bardziej rozejdzie się na boki przed dotarciem do sufitu co da mniejsze cienie?) , ale staram się trenować także przy innych okazjach.
    Ostatnio edytowane przez motyl_pm ; 12-11-2012 o 15:51

Domyślnie

Unikaj fotografowania ludzi kiedy jedzą, zdj. nr 6 pokazuje raczej niekorzystnie Pana po lewej.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

bardzo niekorzystnie święcone, ludzie mają strasznie widoczne zmarszczki oraz ciemne oczodoły i wszystko B&W...
    ... taaa najlepiej wszystko wygladzic ala plastic-fantastic, kazac babuni do chirurga zapierdzielac zeby oczodoly rozjasnil ...
    bardzo niekorzystnie święcone
    i jeszcze do ksiedza co by dziadkow "korzystniej poświęcil"

Foty nie powalaja,jednakze jako pamiatka sa ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    ... taaa najlepiej wszystko wygladzic ala plastic-fantastic, kazac babuni do chirurga zapierdzielac zeby oczodoly rozjasnil ...
    nie mówię o PS... wystarczy przecież "naturalnie" dopalić flashem i będzie osoba wyglądała korzystniej.
    na 6 koleś wygląda jakby z Auschwitz wyszedł, przez te ciemne wory pod oczami, B&W i kanapkę

Twarde cienie i podkreślenie zmarszczek jest ciekawym zabiegiem, ale mi się wydaje, że ludzie jednak wolą wychodzić młodo, dlatego lepiej ich przedstawiać korzystniej... to jest moja opinia możesz mieć inną

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    i jeszcze do ksiedza co by dziadkow "korzystniej poświęcil"
    literówka, czepiasz się...
    brak sygnatury

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów