Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Hasior

Domyślnie

Jak to co to jest! Instalacje autorstwa Hasiora w Koszalinie. Naprawdę nie wiedziałeś?
    Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-11-2012 o 06:20 Powód: "Na prawdę"
    Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
    Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|

Domyślnie

Ha
    Takiej odpowiedzi sie nie spodziewalem
    Tak, to instalacja autorstwa Władysława Hasiora - Płomienne Ptaki. Jeśli się przyjrzycie, są one "uzbrojone" w bagnety (robią wrażenie z bliska) i ogólnie cała instalacja ma militarny wydźwięk.

Dla zainteresowanych:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Hasior

Domyślnie

Cenniejszą informację można wyczytać gdzie indziej:
    "... hasior należał do tych artystów, którzy byli przychylni władzom po prowadzeniu stanu wojennemu, co pozwoliło na otwarcie jego autorskiej galerii w zakopanem (obecnie w muzeum tatrzańskim). ta "współpraca" z władzami PRL-u zaowocowała także kontrowersyjnym 13-metrowym pomnikiem poległym o utrwalenie władzy ludowej na podhalu (organy), poświęcony pamięci "wiernych synów ojczyzny poległym na podhalu w walce o utrwalenie władzy ludowej".

To może dopomóc w rozmyślaniach nt rekwizytów umieszczanych w jego rzeźbach. tyle OFF

Zdjęcie przeciętne, bo niestarannie ( PD i tylne elementy maszyny z lewej) i nieciekawie przedstawione...
    NIKON

Domyślnie

PD ?
    Co byś zmienił w tym zdjęciu ?

Domyślnie

Możemy też podyskutować nt. tego ile prac świetnych artystów nie pojawilłoby się publicznie nigdy gdyby przez jakiś czas artysta nie calowałby za przeproszeniem w tyłek lokalnego kacyka PZPR-ru.

Prace Hasiora są po prostu genialne i tyle. Ciężko jest je oddać fotograficzne. To inna sprawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baart1980 Zobacz posta
    PD ?
    Co byś zmienił w tym zdjęciu ?
    Coś zostało z kolejnej "maszyny".

Piotrze. W tzw. "podziemiu" też powstawały arcydzieła. Argument, który przywołujesz ( w takim dniu dodatkowo) na mnie robi wrażenie odwrotne, żeby nie powiedzieć wymiotne...
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek_1 Zobacz posta
    ...
    Piotrze. W tzw. "podziemiu" też powstawały arcydzieła. Argument, który przywołujesz ( w takim dniu dodatkowo) na mnie robi wrażenie odwrotne, żeby nie powiedzieć wymiotne...
    Nie przesadzaj. Nie wszystko było wówczas be.
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Jestem ostatnim który z różnych powodów miałbym chwalić komune ale dla mnie oglądać lub nie oglądać ma ogromne znaczenie. I kończę politykę i idę oglądać sztukę przez pryzmat zdjęcia a nie autora.

Domyślnie

Kochani, jak łatwo zmieszać sztukę z polityką.
    Faktycznie wstawiając to zdjęcie, dopiero później doczytałem kim właściwie był Hasior, pomimo, że Płomienne Ptaki to jeden ze znaków rozpoznawczych Koszalina.

Co do "tamtych czasów" faktycznie nie wszystko było be. Wystarczy przez chwilę pogadać z ludźmi, których młodość przypadała na lata 70-80-te...ale to już inna historia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów