1
_DSC0586 by baartosz.o, on Flickr
Szukaj
Jak to co to jest! Instalacje autorstwa Hasiora w Koszalinie. Naprawdę nie wiedziałeś?![]()
Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-11-2012 o 06:20 Powód: "Na prawdę"
Z6II|FTZII|N10-24|N14-24|N35|N24-70|N105VR|N70-200VRII|TC-14EIII|TC-17EII|SB800|YN-685|YN-460II|YN-622N-TX|YN-622N|YN RF-602|YN RF-603
Było: D700+MB-D10|D200+MB-D200|
Ha
Takiej odpowiedzi sie nie spodziewalem
Tak, to instalacja autorstwa Władysława Hasiora - Płomienne Ptaki. Jeśli się przyjrzycie, są one "uzbrojone" w bagnety (robią wrażenie z bliska) i ogólnie cała instalacja ma militarny wydźwięk.
Dla zainteresowanych:
http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Hasior
Cenniejszą informację można wyczytać gdzie indziej:
"... hasior należał do tych artystów, którzy byli przychylni władzom po prowadzeniu stanu wojennemu, co pozwoliło na otwarcie jego autorskiej galerii w zakopanem (obecnie w muzeum tatrzańskim). ta "współpraca" z władzami PRL-u zaowocowała także kontrowersyjnym 13-metrowym pomnikiem poległym o utrwalenie władzy ludowej na podhalu (organy), poświęcony pamięci "wiernych synów ojczyzny poległym na podhalu w walce o utrwalenie władzy ludowej".
To może dopomóc w rozmyślaniach nt rekwizytów umieszczanych w jego rzeźbach. tyle OFF
Zdjęcie przeciętne, bo niestarannie ( PD i tylne elementy maszyny z lewej) i nieciekawie przedstawione...
NIKON
Możemy też podyskutować nt. tego ile prac świetnych artystów nie pojawilłoby się publicznie nigdy gdyby przez jakiś czas artysta nie calowałby za przeproszeniem w tyłek lokalnego kacyka PZPR-ru.
Prace Hasiora są po prostu genialne i tyle. Ciężko jest je oddać fotograficzne. To inna sprawa.
Jestem ostatnim który z różnych powodów miałbym chwalić komune ale dla mnie oglądać lub nie oglądać ma ogromne znaczenie. I kończę politykę i idę oglądać sztukę przez pryzmat zdjęcia a nie autora.
Kochani, jak łatwo zmieszać sztukę z polityką.
Faktycznie wstawiając to zdjęcie, dopiero później doczytałem kim właściwie był Hasior, pomimo, że Płomienne Ptaki to jeden ze znaków rozpoznawczych Koszalina.
Co do "tamtych czasów" faktycznie nie wszystko było be. Wystarczy przez chwilę pogadać z ludźmi, których młodość przypadała na lata 70-80-te...ale to już inna historia.
Skontaktuj się z nami