Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Siemianowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tymancjo Zobacz posta
    Hej,

Sam do takich celów używam Nex'a 5n i uważam że jest naprawdę bardzo dobry. Zgadzam się co do możliwości Panasonica z hackiem, jednak dla mnie przy rewelacyjnym obrazie w video, Nex robi też świetne zdjęcia.

Od jakiegoś czasu jak zacząłem bawić się filmowaniem uzbroiłem się już w canona 550D, Nex 3 i Nex5N i z tych trzech ten ostatni daje najfajniejsze efekty szczególnie w przypadku korzystania z automatu (nota bene ma ten soniak świetnie oprogramowane tryby automatyczne i pół automatyczne). Nex 5n w wersji europejsciej nagrywa w 1080/25p/50i/50p a co za tym idzie nie ma problemów z migotaniem gdy trzymamy się czasów naświetlania będących krotnością odwrotności częstotliwości sieciowej (1/50s 1/100s itp).

Filmik "out of the box" z soniaka nex3 (nagrywa gorzej niz nex5):
    http://www.youtube.com/watch?v=u2PV-...&feature=g-upl

I dwa testowe jakie robiłem zaraz po kupnie Nex5N (nagrywane w 1080/50p i skonwertowane do 1080/25p stąd można sobie robić slo-mo)
    http://www.youtube.com/watch?v=hTG90...&feature=g-upl

i taki jeszcze wtedy nieudolnie katowany Da Vinci resolve (color grading)
    http://www.youtube.com/watch?v=SF3st...&feature=g-upl

Dwa ostatnie kręcone za pomocą nikkorów - więc full manual łącznie z MF.

Mam nadzieje, że się przyda jako jedna z opinii przy wyborze.

Pozdrawiam,
    Tomek
    Filmy bardzo przyjemne dla oka, ta mała GO itp. Tylko, że to wszystko ze szkieł Nikona z MF... trochę bez sensu chyba kupować jakiś aparat po to, żeby kupować przejściówkę i szkła innego systemu TYLKO na MF, prawda? Co innego jak się ma kilka szkieł już.. ale jak się buduje od zera? Sam zastanawiam się nad aparatem i GH2 był mocną propozycją jednak słabe wysokie ISO w porównaniu do NEXów mnie trochę odrzuca.. niestety.

Domyślnie

NEX będzie ciut wygodniejszy do filmowania od GH2 (który da z kolei lepszą jakość) racji ładniej działającego AF.

http://www.youtube.com/watch?v=3IjE0...&feature=g-upl
    http://www.youtube.com/watch?v=s8jD5...&feature=g-upl

-z użyciem szkła systemowego (z AF)

Do ISO 3200 GH2 takie złe nie jest. Na pewno obraz zachowuje znacznie więcej detalu niż z NEXa.

http://www.youtube.com/watch?v=D0l8t...&feature=g-upl

Domyślnie

dzięki za wszystkie uwagi gh2 trochę odpada u mnie z racji wielkości matrycy, wolę jednak DX od m43. zastanawia mnie jednak, że nikt nie poleca lustrzanek typu d5100 itp. czyżby z jakiegoś powodu bezlusterkowce były do filmowania lepsze?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Większość bezlusterkowców jest lepsza do filmowania od popularnych lustrzanek. GH2/NEX-5N posiadają pełny manual (manualna kontrola iso, czasu otwarcia migawki, przysłony), czego nie ma wspomniany D5100. Znacznie lepiej działa w nich AF (w Nikonach działa niestety tragicznie -z wyłączeniem oczywiście bezlusterkowców nikona).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    dzięki za wszystkie uwagi gh2 trochę odpada u mnie z racji wielkości matrycy, wolę jednak DX od m43. zastanawia mnie jednak, że nikt nie poleca lustrzanek typu d5100 itp. czyżby z jakiegoś powodu bezlusterkowce były do filmowania lepsze?
    Nikon z racji braku normalnego AF w czasie filmowania, raczej odpada do domowego użytku.
    Canon niby od 650D ma hybrydowy AF, ale działa dokładnie jak detekcja kontrastu w Nikonie, tyle że minimalnie szybciej. Dodatkowo dźwięk silnika AF (nawet tych cichych) wyraźnie słychać na nagraniu, chyba że użyje się zewnętrznego mikrofonu.

Jedyne "lustrzanki", które mają szybki i w miarę cichy AF, to Sony SLT - bo tam cały czas jest detekcja fazy, a cichy, bo znacznie krócej ostrzy i czasami nawet nie przeszkadza.

Do domowych zastosowań wideo, to z lustrzanek jedynie Sony SLT, chyba, że lubisz bawić się manualnym ostrzeniem, ale wtedy trzeba mieć albo obiektyw bez AF (ruch pierścienia ostrości znacznie większy i precyzyjniejszy), albo obiektywy do VDSLR czyli takie, przygotowane do follow focus'a, ale te również są bez AF - tylko manual, z resztą przesłona też tylko manualna, ale za to zupełnie płynne sterowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frytek Zobacz posta
    Filmy bardzo przyjemne dla oka, ta mała GO itp. Tylko, że to wszystko ze szkieł Nikona z MF... trochę bez sensu chyba kupować jakiś aparat po to, żeby kupować przejściówkę i szkła innego systemu TYLKO na MF, prawda? Co innego jak się ma kilka szkieł już.. ale jak się buduje od zera? Sam zastanawiam się nad aparatem i GH2 był mocną propozycją jednak słabe wysokie ISO w porównaniu do NEXów mnie trochę odrzuca.. niestety.
    Generalnie w moim przypadku szkła są z zasobów fotograficznych. Więc z założenia nie miałem nic przeciw mf. Za to w codziennym filmowaniu domowym sonowski 16/2.8 sprawdza się extra i ma bardzo dobry af.
    Na nikkorach krece raczej tylko zlecenia.

Bawiłem się d7000 i imho w filmach wypada słabo w zderzeniu z nexami.

Panasonikiem nie pracowałem ale wiem że potrafi dac dobry materiał.
    TymancjO /Tomasz Tomanek/
    głównie |D800|D700|80-200/2.8|85/1.8|17-35/2.8|
    "...to jest moja wina, i moge ja zwalić na kogo chcę!" Homer Simpson

Domyślnie

Pewnie, że są lepsze sprzęty do filmowania niż Nexy, ale dla mnie dużą zaletą Nexa jest to, że nawet bez doktoryzowania się w temacie mogę (czasami żona też) nakręcić filmik, który jakością jest dla mnie spoko. Przy dziecku dla mnie ważne było żeby aparat był prosty w obsłudze, mały i zawsze pod ręką, dlatego większość czasu mam podpiętego kita gotowego do akcji A jak chcę pokombinować to dopinam manualny obiektyw i zaczynam zabawę

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów