Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie pytanie do fotografów ślubnych

Witam,
    drodzy fotografowie mam do Was pytanie dotyczące prac związanych z fotografią ślubną. Przeglądam prace jakie zamieszczacie na forum i jestem pod wielkim wrażeniem Waszych prac. Jako, że też staram się w tym kierunku coś robić mam kilka pytań w sprawie zdjęć. Najbardziej interesuje mnie to w jaki sposób otrzymujecie tak niesamowicie ostre zdjęcia. Para Młoda wygląda jakby zaraz miała wypaść z ekranu mojego monitora. Używam LR jak również PHotoshopa w LR wyciągam zdjęcie w sekcji Sharpening a mimo wszystko to nie jest to samo. Jakich technik używacie do "wyciągania" młodych, gości na pierwszy plan i wyostrzania zdjęcia. Za wszelkie podpowiedzi będę wdzięczny.
    Pozdrawiam

Domyślnie

1. dobre szkło
    2. poprawne oświetlenie
    3. umiejętne posługiwanie sie ustawieniami (manual)
    4. obróbka to kontrast, wyostrzenie i kilka innych suwaków :P
    D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidzio83 Zobacz posta
    Jakich technik używacie do "wyciągania" młodych, gości na pierwszy plan
    ja używam folii bąbelkowej.
    nic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slivus Zobacz posta
    ja używam folii bąbelkowej.
    hehehe idą wszyscy jak nic przeważnie na grupowe :P
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Ewentualnie krzyknąć stanowczym głosem do młodych : KROK DO PRZODU! i wówczas masz magiczny efekt wychodzenia z monitora
    D800| D610| 14-24mm | 70-200mm VRII | sigma 35 mm ART | SB910|900|FOMEI PANTHER 600 MINI | EIZO CS230 | PIXEL KING|SanDisc CF 32 GB x 6 | Lowepro Vertex 200 AW

Domyślnie

Jakie pytanie, takie odpowiedzi.
    Już dawno się tak nie uśmiałem.
    pozdrowienia dla autora
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cieszę się, że poprawiłem Wam humor ale nie chodzi tu o komedie ani krok do przodu tylko o zachowanie ostrości, a przede wszystkim wyrazistości zdjęcia i elementów na zdjęciach.
    Dzięki Benny_Bennasiza pierwszą konkretną odpowiedź.
    Kolejne pytanie brzmi:
    Wykonując np fotki w kościele nie za jasnym lepiej jest podkręcić ISO dzięki czamu przesłony nie muszą otwierać na maksa czy lepiej aby ISO było niższe a przesłona max
    Mam nadzieję, że to pytanie też Was rozbawi ale liczę też na jakieś pouczające odpowiedzi.

Domyślnie

Sorry zgłaszam do zamknięcia. Dawidzio83 nie dziękuj. Rada uniwersalna : książki, instrukcja obsługi aparatu, przez rok trzymaj się z dala od internetu.
    myślę co piszę

Domyślnie

to zależy od tego jak chcesz uzyskać efekt, oraz od jakości Twojego szkła, tak samo jak i od sytuacji...

Jeżeli masz dobre szkło, które jest ostre i w pełni sprawne od pełnej dziur - to jej używaj, jeśli nie, automatycznie przymykaj tyle ile trzeba
    Jeżeli masz scenę na której istotne jest by ująć coś ostrością w jednej płaszczyźnie, albo stoisz daleko - możesz otwierać maksymalnie - jeśli potrzebujesz ująć kilka planów - przymykasz
    Jeżeli masz możliwość robić na minimalnym iso to używasz jak najmniejszej wartości, jeśli jest za ciemno/głębia ostrości za mała/szkło nie daje rady - podnosisz iso

ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu

Domyślnie

Tu nie chodzi o czytanie książek i instrukcji obsługi. Co mi z czytania pytam na forum ludzi z bardzo dużą wiedzą PRAKTYCZNĄ a nie jak moja teoretyczna. Książek, poradników i różnego dziadostwa przczytałem już miliony staram się robić wiele praktycznie ale interesuje mnie technika, sposoby innych foografów. Skoro nie potrafisz tego zrozumieć po prostu opóść ten wątek, nie wchodź, nie czytaj, nie pisz zajmij się dalej swoim życiem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów