Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie slit-scan czyli fotografia szczelinowa w praktyce?

Witam,
    natknąłem się dzisiaj po raz pierwszy na fotografie wykonane techniką slit-scan i przyznam szczerze ze zaciekawiła mnie ta technika. W internecie natomiast jest mało o tej technice - zwłaszcza w naszym ojczystym języku. Macie może jakieś doświadczenia z tą techniką?
    Na czym to tak generalnie polega?
    Z tych zdawkowych informacji które udało mi się znaleźć wywnioskowałem ze technika ta dotyczy tylko analogów ze względu na ich konstrukcje (przesuwanie materiału światłoczułego). Dobrze zrozumiałem?

p.s. ja zrobilem w ramach zaspokojenia swojej ciekawosci (jakby kogos to interesowalo) cos innego ale podobnego. wyciąłem szczeline w grubym papierze i naswietlajac przez 13 sekund aparat na statywie z obiektywem 18mm przesuwałem ową kartkę. efekt trudno ocenic czy podobny (napewno surrealistyczny) ale niestety taki sposob pozbawia kompletnie zdjecie kontrastu
    Ostatnio edytowane przez [email protected] ; 08-11-2012 o 17:22

Domyślnie

A może byś wstawił to cos co zfociłeś tym wynalazkiem ?
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Domyślnie

nie warto, uwierz mi :P usunąłem

Domyślnie

No cóż, chyba uwierzę
    Coś tam, coś tam .... i jeszcze troszkę ....

Domyślnie

Sama technika rejestracji obrazu tą metodą jest już dość stara,ale wymaga aparatu o specjalnej
    konstrukcji,gdzie obraz rejestrowany jest na poruszającym się materiale światłoczułym.Dzisiaj podobny
    efekt można uzyskać przy pomocy aplikacji do telefonu.

Uprawnienia umieszczania postów