Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dawidzio83 Zobacz posta
    Tu nie chodzi o czytanie książek i instrukcji obsługi. Co mi z czytania pytam na forum ludzi z bardzo dużą wiedzą PRAKTYCZNĄ a nie jak moja teoretyczna.
    Z forum też uzyskasz tylko wiedzę teoretyczną.

W końcu książki piszą świetni praktycy - czytaj światowej sławy fotografowie - i jeśli z ich wiedzy nie potrafisz skorzystać, to możesz pytać się do usr... śmierci, a i tak nadal nie będziesz umiał ustawić odpowiednich parametrów.

Najlepszym sposobem na nauczenie się robienia zdjęć, jest ich robienie w oparciu o wiedzę z książek i poradników.

Wygląda to tak:
    1) czytasz książkę i zaznaczasz sobie interesujące Ciebie fragmenty
    2) bierzesz aparat i książkę
    3) idziesz robić zdjęcia
    4) analizujesz zdjęcia

Jedyny sposób, aby się czegoś nauczyć.

Domyślnie

zapisz się na jakieś warsztaty foto , jak nie będziesz miał gdzie to ja zorganizuje $$$$
    prawda jest taka że ŻADEN fot ślubny nie zdradzi Ci obróbki zdjęć i tajemnic swojego warsztatu
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Betka Zobacz posta
    to zależy od tego jak chcesz uzyskać efekt, oraz od jakości Twojego szkła, tak samo jak i od sytuacji...

Jeżeli masz dobre szkło, które jest ostre i w pełni sprawne od pełnej dziur - to jej używaj, jeśli nie, automatycznie przymykaj tyle ile trzeba
    Jeżeli masz scenę na której istotne jest by ująć coś ostrością w jednej płaszczyźnie, albo stoisz daleko - możesz otwierać maksymalnie - jeśli potrzebujesz ująć kilka planów - przymykasz
    Jeżeli masz możliwość robić na minimalnym iso to używasz jak najmniejszej wartości, jeśli jest za ciemno/głębia ostrości za mała/szkło nie daje rady - podnosisz iso

ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu
    Cytat Zamieszczone przez krzychun Zobacz posta
    i tym podsumowaniem myślę, że można zamknąć wątek.
    Psychotrop vel Grzegorz Lucjan Laska von Lasocki

Domyślnie

Skoro po przeczytaniu milionów książek, poradników i różnego rodzaju dziadostwa nadal stoisz w miejscu problemu nie rozwiąże forum. Odpowiedz własnymi słowami jakie PRAKTYCZNE wnioski wyciągnąłeś z odpowiedzi Betka ? Co zmienisz w swoim dotychczasowym postępowaniu po przeczytaniu tego ?
    "ot cała filozofia - nie ma uniwersalnych ustawień dla każdej sytuacji i sprzętu" na oba zadane przez Ciebie tymczasem pytania, i te które masz jeszcze w zanadrzu ta jedna odpowiedź jest zupełnie wystarczająca. Zadajesz pytania na tak podstawowym poziomie, tak ogólnikowe że widać że tak naprawdę nie wiesz o co dokładnie spytać. Albo złośliwcy będą jeździć po Tobie bez mydła, albo życzliwi zmarnują czas na udzielanie fragmentarycznych odpowiedzi, z których nic nie wyniknie. Potrzebny Ci kurs fotografii, a nie "odpowiedziowe pogotowie" na pytania które co chwile będziesz miał. Już nie przeszkadzam
    myślę co piszę

Domyślnie

Cóż, niestety jest sporo racji w tym o czym piszą koledzy - nie będąc złośliwym nikt nie odpowie na Twoje pytanie satysfakcjonująco, bo to tak samo jak byś powiedział "Jestem początkującym muzykiem, jak napisać i wyprodukować dobrą piosenkę? Jakie ustawienia?"

Domyślnie

Tomek Konopka Nieprawda. Odpowiedzi na zadane pytania nie zdradzają sekretnych, nigdzie nie opisanych ingrediencji warsztatu fotografa. To foto przedszkole. Koledze nie chce się pomyśleć, spróbować, wyciągnąć samodzielne wnioski. Typowe dla przyzwyczajonych do gotowych, ściągniętych rozwiązań. Ctrl C - Ctrl V.
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 08-11-2012 o 11:47
    myślę co piszę

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów