Zdecydowanie przesadziłeś.Przez te pięć lat w elektronice zmieniło się wszystko
Szukaj
Zdecydowanie przesadziłeś.Przez te pięć lat w elektronice zmieniło się wszystko
Nie zgodzę się z Tobą - owszem D90 jest amatorską puszką, jednak jest to puszka z półki wyżej, i nie należy porównywać tych puszek tylko przez pryzmat matrycy, pierdyliona Pixeli, czy filmowanie HD.
Owszem te elementy zapewne są lepsze/bardziej dopracowane, ale nie są jedynym i najważniejszym wyznacznikiem aparatu samego w sobie. D90 daje trochę więcej możliwości (weźmy jako pierwszy przykład CLS i pracę z kilkoma lampami), dodatkowy wyświetlacz, 2 kółka nastawcze, grip z prawdziwego zdarzenia i mnóstwo innych... (no i ten osławiony śrubokręt - który akurat wg. mnie nie jest żadnym argumentem za...) są to rzeczy które naprawdę ułatwiają pracę w różnych sytuacjach. Więc mimo tego samego poziomowania sprzętu przez Nikona, należy jednak rozdzielić aparaty typu D40/D60/D3000/D5000 od serii D70/D80/D90
hahahaha większych bzdur dawno na forum nie czytałem!! Ale się ubawiłem z tym "nie działającym AF'em". Matryca rzeczywiście też straszliwie słabaW końcu to tylko 1.32 mpix. Nie to co teraz
Aż sobie poczekam na kolejne Twoje wypowiedzi. Ubaw po pachy.
A tak na serrio. Mam D90 i oddałbym tylko za pełną klatkę.
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
Dziś w Fotograficznym Programie Bez Nazwy będzie trochę o D5200. Zapraszam do oglądania:
http://bankier.tv/fpbn-kolorowy-zawrot-glowy-12040.html
Witam kolegów i koleżanki na forum. Jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem d90 chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami. A więc po 365 dniach czytania testów, opinii itp w celu znalezienia następcy swojej hybrydy zgłupiałem całkowicie d5100 czy d90 a może coś innego????poszedłem do FJ i wziąłem oba aparaty do ręki, inne też!!Pobawiłem się, popstrykałem itp i wybór padł na d90 ergonomia przeważyła - zawsze w hybrydzie brakowało mi szybkiej zmiany ustawień bez zwiedzania menu itp, dwa kółeczka wszystko wyciągnięte na obudowę, dodatkowy wyświetlacz w ostrym slońcu inie tylko niezastąpiony - to jest to czego szukałem. Po zabraniu aparaciku do domu otworzyłem, strzeliłem kilka fotek i jakież moje było rozczarowanie gdy zobaczyłem coś bez koloru, średniej ostrości przy powiększeniu itp (tryb manual), dodam że na trybie auto nie było problemów!! Co się okazało D90 to puszka którą trzeba najpierw dopieścić żeby zaczęła robić zdjęcia w trybie M, ustawienia nasycenia, wyostrzania itp pod swoje preferencje. Dodatkowo WB!! Trzeba go ustawiać i tyle bo tryb automatycznego pomiaru nie zawsze daje radę, oczywiście w Nef nie ma problemu ale jpg nie zachwycają przy złym ustawieniu. A więc dwie nieprzespane noce z instrukcją, kilka godzin w terenie-aparat skonfigurowany i już wiem, że d90 spełnia moje oczekiwania w 100%. Dodam, że tryb auto działa całkiem miło ale nie po to kupowałem lustro by go używać. Moje ambicje były trochę wyższe i jeśli i wasze są takie bierzcie tą puchę śmiało. Jeśli jednak szukacie czegoś co kręci super filmy lub robi ładne fotki bez większego wysiłku proponuje coś dXXXX np. d5100, lekki, ładny, i przede wszystkim prosty w działaniu dzięki wielu automatycznym ustawieniom. Nie będę tu pisał o technicznych stronach obu aparatów tylko o moich odczuciach. Szanuje kolegów pstrykających, ale walka tocząca się na forach co jest lepsze dobija szukających,mniej kłótni więcej subiektywnych odczuć!! Jeśli ktoś miałby pytania do d90 zapraszam chętnie pomogę...
Ostatnio edytowane przez energy923 ; 23-02-2013 o 00:04
Tak nie bardzo widzę na czym pomoc by mogła polegać.
Osoba która widzi różnice w trybie M w dxxxx i dxx raczej ma długa drogę
przed sobą ...
To ze masz dwa pokretla, nie czyni z Ciebie fotografa...
... a jedynie posiadacza podstarzalej matrycy w plastykowym opakowaniu
z napisem nikon d90.
Ostatnio edytowane przez d90 ; 23-02-2013 o 02:47
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
i zaraz się zacznie![]()
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
energy923 - d5100 zakres ustawień w d90 i d5100 jest ten sam. też możesz kontrolować każdą rzecz którą wymieniłeś, różnice są na trochę innym poziomie. na kolor nie ma wpływu to czy robi się na auto czy w manualu czy w trybie preselekcji przysłony/czasu. a ustawienia nasycenia i wyostrzania czyli postprocess zdjęć z poziomu aparatu osobiście odradzam, lepiej chyba samemu się tym zajmować na etapie obróbki zdjęć i mieć nad tym jakąkolwiek kontrolę. a co do średniej ostrości to pewnie czas otwarcia migawki był za długi
@d90 - napisałeś o d90 następujące rzeczy: AF nie dziala jak powinien, jest wiekszy, ciezszy, mniej poreczny, slaba matryca.
No to dobra, co nie tak z tym AFem? Co mu dokładnie dolega?
Jest większy, cięższy - osobiście nie lubię korzystać z puszek d3000/d5000 właśnie za to jak są małe. Mam przeciętnej wielkości dłonie a mały palec mi ucieka, chwyt nie jest pewny, w połączeniu z większym obiektywem jest jeszcze gorzej (autor wątku ma n 17-55).
Mniej poręczny - mniej poręczny z racji wielkości rozumiem? Ale z pewnością wygodniejszy.
Słaba matryca - co w niej nie tak? Słabsza rozpiętość tonalna? Różnica zauważalna? A może d5200 o wiele mniej szumi? Sprawdź jak wyglądają różnice, przepaści nie ma.
Dostrzegam jeszcze pewne kwestie. Po 1 wspomniana matryca. 24mpix w d5200 i 12mpix w d90. Czyli 2x większe rawy w przypadku d5200. A to sprawia, że komputer ma 2x więcej do roboty. Autor wątku przesiadając się z 6mpix z których jak wspomniał jest całkiem zadowolony na 24 dozna szoku jak wolno może pracować jego komputer podejrzewam. Po 2 mniejszy wizjer w d5200 niż w d70s i d90 (zakładam, że d70s ma tej samej wielkości co d90). To w linii prostej przekłada się na wygodę fotografowania. Po 3 jeśli aparat służy w trakcie wyjazdów to ważne byłoby dla mnie też to, że na jednym ładowaniu en-el3e w d90 pozwoli zrobić znacznie więcej zdjęć niż en-el14 w d5200.
Nie twierdzę, że d90 jest lepszym wyborem, po prostu bzdurą jest jak ktoś mówi, że d90 tylko do muzeum i d5200 pod każdym względem lepszy.
Ostatnio edytowane przez Coof ; 23-02-2013 o 03:50
Skontaktuj się z nami