Szukaj
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
a jezeli chodzi o ten watek, ja bym bez zastanowienia wybrala d5200, bo sama sie chce pozbyc d90.. a tez nie wiem co z nim zrobic..
a piszac to, ze nie wiem co z nim zrobic jestem w troche innej sytuacji, niz autor tematu.. dlatego to inny dylemat..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
jesli otwieramy komis lub muzeum, to oczywiscie d90. Bo d90 to nie analog, ktory sie nie starzeje...
Mialem d90, byl fajny. Z naciskiem na - byl.
AF nie dziala jak powinien, jest wiekszy, ciezszy, mniej poreczny, slaba matryca itp... Poczekaj chwile i zobacz jaki bedzie d5200. A zdjecia mozesz robic nawet d40. Albo wspomnianym juz analogiem. Kazdy zrobi fajne zdjecie.
Ja bym bral d5100, lub czekal - co dobrego bedzie z d5200.
Czy nam sie podoba czy nie, fotografia wkracza w dobe miniaturyzacji.
Dla mnie to plus. Mniej do noszenia - jest lepiej.
Ostatnio edytowane przez d90 ; 07-11-2012 o 19:27
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Ja stawiam na d7000, d5200 jest stanowczo za drogi a w tej cenie masz właśnie d7000. Nie podniecają mnie także mpixe jakie prezentuje sobą ta puszka. Ostatnio w PS bawiłem się zdjęciami z neta zrobionymi w 24mp i przerabiałem je na 16 mp. Trzeba naprawdę bardzo mocnego powiększenia rzędu 200 % ( malutki wycinek zdjęcia) żeby zobaczyć różnicę pomiędzy 24 a 16.
Swoją drogą mieszkam w dużej wiosce z tramwajem zwanej Szczecinem, gdzie nie uświadczysz sklepu foto. Jedyny sklep to MM. Ciekawe dlaczego sklep dla idiotów od kilku miesięcy nie ma d7000 na swoich półkach, to samo w MM w Niemczech?
Ja miałem podobny dylemat D90 czy D5100...wybrałem D90 ze względu na ergonomię miesiąc temu...tu pisoczą na AF ale mnie nie zawiódł gdy mi z wysokiej trawy wzbił sie bażant do lotu kilka metrów przede mną...jestem zadowolony po przesiadce z C50D...jedyne czego mi brakuje do ruchomego lcd bo lubuję się w makro i tyle...ten sprzęt co masz to obsłuży też D5100 lepiej z gripem, jakbyś się chciał bawić w 2 lampy to już D90...zależy co chcesz robić też sprzętem.
D5200 kusi 5fps/sek i mpixel do kadrowania oraz lepszym AF...rozdzielczość i tak będzie niewiele większa od D5100 co pokazał test D3200 na optycznych...
Ostatnio edytowane przez Canonierr ; 08-11-2012 o 00:46
Miałem cwanony mam nikuny
napisz jakie fotki najczęściej robisz, jaki jest twój poziom - będzie łatwiej doradzić...
D90 +T17+50 2.8 +N35/1.8 +N18-105 +SB-900 +...D5100 +N18-105 (służbowy)
Chciałbym umrzeć młodo dożywszy sędziwego wieku - Ashley Montagu
przede wszystkim chodzi mi o zdjęcia plenerowe (czyt. wyjazdy wakacyjne), np. w czerwcu wybieram się na Islandię i chciałem zrobić naprawdę fajne fotki, bo zakładam, że więcej tam się nie pojawię, a z tego co czytałem, to Islandia jest rajem dla fotografów. Oprócz tego aparatu używa moja małżonka w połączeniu z SB-800 do robienia różnych zdjęć wewnątrz.
Dotychczasowe D70S bardzo dobrze się sprawował na wszelkich wyjazdach (których jest u mnie naprawdę spoko). Zdjęcia po wywołaniu mają naprawdę ładne kolory i świetną jakość, ale to chyba zawdzięczam obiektywowi. Co do wnętrz (szczególnie ciemnych) to zawsze mogłoby być lepiej. I tutaj liczę mocno na matrycę CMOS, bo CCD D70 powyżej ISO640 pozostawiają wiele do życzenia :/
Ostatnio edytowane przez root21 ; 08-11-2012 o 08:10
Nikon D7100 + NIKON NIKKOR AF-S 17-55 f/2.8 + Nikon D70S + NIKON NIKKOR 18-105
Jeśli chcesz windować ISO to bierz najnowsze matryce![]()
Dokładnie. Chodziło mi o to że konstrukcja liczy sobie prawie pięć lat (premiera była w 200. Przez te pięć lat w elektronice zmieniło się wszystko i o ile rozumiem zakup profesjonalnych, topowych pusze sprzed kilku lat to body amatorskich zupełnie nie rozumiem. Tutaj jest przepaść, naprawdę.
D750, D7000, 14-24/2.8, N50/1.8D, 28-70/2.8, 80-200/2.8 AF-S, SB 800, NEX-C3 + 16/2.8 +18-55/3.5-5.6, MacBook Pro, iMac 27", Think Thank Retrospective 40
Skontaktuj się z nami