Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie APERTURE 3 - problem z profilem kolorów

Witam. Powoli mnie trafia... nie mogę poradzić sobie od jakiegoś czasu z następującym problemem.
    Posiadam Aperture3 i przy kopiowaniu rawów z puszki (sRGB) na kompa dzieją się dziwne rzeczy.
    Otóż po wgraniu i otworzeniu w A3 rawa przez chwilkę zdjęcie wygląda tak (tu przykład wyjątkowo paskudnie oświetlony)

po załadowaniu się rawa (loading...) foto przeskakuje na takie:

Dałem specjalnie taki przykład, przy zdjęciach wykonanych w normalnych warunkach oświetleniowych różnicy nie ma, ale właśnie w takich sytuacjach jak wyżej lub przy mocnych reflektorach na koncertach dzieją się takie cuda.
    Próbowałem już chyba wszystkich ustawień w A3 (profile kol.) i nic nie pomaga.

Jeśli moje pytanie okaże się wyjątkowo naiwne a rozwiązanie będzie banalnie proste - wybaczcie
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Pierwsze zdjęcie to prevka jpg (jpg basic) zaszyty w rawie używany przez puszkę do poglądu na LCD aparatu i soft w kompie do szybkiego poglądu wykonanego zdjecia, a to po chwili to wywołany raw wg ustawień aperture.

Chcesz miec raw wywołany na wejściu jak prevka jpg użyj Capture Nx2 który ma wszystkie profile i ustawienia aparatu.

Domyślnie

Dzięki - właśnie wrzuciłem rawka do NX2 i faktycznie wygląda to o niebo lepiej

Domyślnie

Swoją droga Aperture lekko zmasakrowal te fotkę.

Domyślnie

niestety to samo zrobił LR4 :/

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

I tak będzie robił każdy program oprócz CNX.

Domyślnie

Mam dokładnie ten sam problem w CS6 i LR4. W czym NX2 jest lepszy od produktów ze stajni Adobe?

Domyślnie

Tym, ze daje na wejsciu obrazek dokladnie taki jak w aparacie, co jak widac na wyzej zalaczonym przykladzie w pewnych sytuacji robi roznice.

Uprawnienia umieszczania postów