Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Włącz żarówkę, podłącz do niej kabelek i następnie zewrzyj piny kabelka szpilką, czy jakimś tam drucikiem ( te na kostce montowanej do sanek, powinien być przynajmniej jeden pin na środku i drugi gdzieś z boku, albo w miejscu gdzie "wsuwają się" w szynę stopki aparatu). Żarówka powinna błysnąć.
    Jeśli żarówka odpala "na krótko", to coś jest nie tak ze stykiem pomiędzy kostką, a sankami aparatu. Jeśli nie błyska problem jest z samym kabelkiem, lub żarówką ( może gniazdo w żarówce nie łączy?).
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

a czy sprawdzaliście czy zwarcie styków na kostce wpinanej w sanki aparatu daje błysk ?
    (erie był pierwszy )

Domyślnie

Sam kabelek wyzwala żarówkę ponieważ przy kostce na jego końcu montowanej na sanki jest przycisk TEST, który bezproblemowo wyzwala żarówkę chociaż nie pomyślałem o tych pinach na kostce. Jutro mam zamiar do koleżanki wpaść ze swoim D300 i SB-900 i sprawdzić czy z moim body podłączonym do tego kabelka też jest taki problem i czy jej D80 wyzwoli bezproblemowo SB-900, ale ponieważ koleżance zależy na czasie poleciłem jej żeby tutaj popytała szanowne grono bo może szybciej ktoś zdalnie problem rozwiąże...
    D300 + MB-D10 + SB-900 + Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM + Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM + Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro 1:1 + Tokina AT-X 11-16mm f/2.8

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Przycisk TEST można traktować jako bajerek, ważne jest to, czy jest przejście galwaniczne pomiędzy kostką kabelka i sankami body; skoro koleżanka kupiła używane body, to sprawdż jutro dokładnie stopkę body, bo może być zaklejona jakąś "niewidzialną" taśmą klejącą i możemy sobie gdybać do woli.
    To jest proste jak budowa cepa - ma być przejście elektryczne i basta.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

W takim razie dzięki wielkie za naprowadzenie na sprawdzenie pinów w kostce no i jutro będziemy testować
    D300 + MB-D10 + SB-900 + Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM + Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM + Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro 1:1 + Tokina AT-X 11-16mm f/2.8

Domyślnie

to jest 5 sekund - bierzesz kabelek i przykładasz do metalu z boku i środkowego pinu na dole (wystający styk)

Domyślnie

no cóż... okazało się, że po pierwsze wyzwalacz sobie można wsadzić w dupę, bo raz działa, a raz nie... body jest na szczęście okej. muszę odesłać kabel na gwarancję. raz działa a drugi raz już nie. bo lampę w aparacie Zająca wyzwolił kilka razy, a później się spierniczył na maxa. a w moim body w ogóle nie chciał działać powiem wam, że przerąbane. bo już myśleliśmy, że aparat jest trefny...

Domyślnie

całe szczęście że to nie wina body potrzebujesz ten kabel, nie wystarczy fotocela albo lepiej jakieś radio?

Domyślnie

wolałabym przez kabel a po drugie wyobraź sobie, że w jednej z żarówek okazało się, że fotocela jest zepsuta... jakiegoś totalnego niefarta mam z tymi zamówieniami... a te żarówki nie odbierają radiowego sygnału... bo wcześniej kupiłam wyzwalacz radiowy i okazało się ze muszę go odsyłać bo nie współpracuje z tymi żarówkami... ogólny totalny niefart. najpierw jeden radiowy wyzwalacz nie współpracuje z żarówkami, później drugi się zepsuł a i jeszcze fotocela w jednej lampie zrąbana. zezowate szczęście. ale niezłego muła mielismy z zającem jak najpierw w jego aparacie lampa błysnęła, przełożyliśmy do mojego i ni cholery nie działała XD a później już i z jego d300 ni cholery.
    Ostatnio edytowane przez maria.magda2393 ; 07-11-2012 o 19:37

Domyślnie

każdy wyzwalacz radiowy *powinien* działać Ja używam czegoś takiego ale myślę o zmianie na coś bardziej powtarzalnego

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów