Od czego by tu zacząć. Może od tego, że zdjęcie nie ma jeszcze nadanego tytułu i że było cholernie zimno przed świtem!
Może trochę opisu odnośnie zdjęcia.
Jest to składak (ale chyba to u mnie już żadna nowość). Zdjęcie złożone z 3 klatek. Pierwsza klatka z ostrością na przedni koniec konaru, gdyż ogniskowa była na 10mm i nawet gdybym ustawił f/22 nie dało by mi to odpowiedniej głębi ostrości. Druga klatka wykonana jest z prawidłowym naświetleniem nieba oraz z ustawieniem ostrości na chmury. Trzecia klatka natomiast to (prześwietlenie) aby wydobyć wszystkie szczegóły w cieniach i czerniach (starałem się również nie wydobywać zbyt wiele gdyż wyglądało by to bardzo sztucznie).
Jedyny filtr jaki użyłem do wykonania zdjęcia był to filtr polaryzacyjny. Widać to dokładnie na piasku, jedna strona jest ciemniejsza i ma delikatny zafarb na fioletowy. Postanowiłem zostawić to tak jak jest ale, są to osobiste preferencje. Pamiętać należy, ze na DX na 10mm filtr polaryzacyjny nie jest w stanie spolaryzować całości zdjęcia gdyż kąt widzenia jest bardzo rozpięty. (Taka informacja dla młodych adeptów).
|Nikon D200|Sigma 10-20mm@10mm|f/8|ISO100|1/1sek(plaza)|1/5sek(niebo)|1.6sek (klif)|
EDIT: Bonus
|Nikon D200|Nikkor80-200mm@110mm|f2.8|1/8sek|ISO100|Polaryzator|
Pozdrawiam
Sebastian
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami