Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Konar

Domyślnie Konar

Od czego by tu zacząć. Może od tego, że zdjęcie nie ma jeszcze nadanego tytułu i że było cholernie zimno przed świtem!

Może trochę opisu odnośnie zdjęcia.
    Jest to składak (ale chyba to u mnie już żadna nowość). Zdjęcie złożone z 3 klatek. Pierwsza klatka z ostrością na przedni koniec konaru, gdyż ogniskowa była na 10mm i nawet gdybym ustawił f/22 nie dało by mi to odpowiedniej głębi ostrości. Druga klatka wykonana jest z prawidłowym naświetleniem nieba oraz z ustawieniem ostrości na chmury. Trzecia klatka natomiast to (prześwietlenie) aby wydobyć wszystkie szczegóły w cieniach i czerniach (starałem się również nie wydobywać zbyt wiele gdyż wyglądało by to bardzo sztucznie).

Jedyny filtr jaki użyłem do wykonania zdjęcia był to filtr polaryzacyjny. Widać to dokładnie na piasku, jedna strona jest ciemniejsza i ma delikatny zafarb na fioletowy. Postanowiłem zostawić to tak jak jest ale, są to osobiste preferencje. Pamiętać należy, ze na DX na 10mm filtr polaryzacyjny nie jest w stanie spolaryzować całości zdjęcia gdyż kąt widzenia jest bardzo rozpięty. (Taka informacja dla młodych adeptów).

|Nikon D200|Sigma 10-20mm@10mm|f/8|ISO100|1/1sek(plaza)|1/5sek(niebo)|1.6sek (klif)|

EDIT: Bonus

|Nikon D200|Nikkor80-200mm@110mm|f2.8|1/8sek|ISO100|Polaryzator|

Pozdrawiam
    Sebastian
    Ostatnio edytowane przez Sebastianito ; 05-11-2012 o 01:19 Powód: bonus
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

maniak666
    Gość

Domyślnie

Twoje takie-kadrowo, kolorowo, obróbkowo. Fajnie ze wiedzą się dzielisz jak popełniasz te swoje cudeńka Niejednemu się przyda. Na tutek o panoramce ostatniej czekamy.
    Choć skłamałbym twierdząc że z butów mnie wyrwało. Myślę że położenie tego konara coby gałązka z horyzontu zniknęła polepszyłoby odbiór. Ale to tylko MSZ. A powiem że zazwyczaj takie oczekiwania mam Twoje wątki otwierając. Ostatnia panorama tak właśnie zadziałała.

Edit:
    Twój edit też fajny.
    Ostatnio edytowane przez maniak666 ; 05-11-2012 o 01:23

Domyślnie

super ze piszesz o technice, bardzo cenna wiedza dla innych. jedynka cudenko, tylko albo złudzenie albo horyzont leci w lewo. peace
    Ostatnio edytowane przez deemes ; 05-11-2012 o 01:26
    Aparat, jakieś obiektywy i torba używana.

Domyślnie

świetne tylko zastanawiam się jak sklejasz te zdjęcia, że wszystko elegancko do siebie pasuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deemes Zobacz posta
    (...) tylko albo złudzenie albo horyzont leci w lewo. peace
    100% ze jest prosto, 3x sprawdzalem

Cytat Zamieszczone przez meskone Zobacz posta
    świetne tylko zastanawiam się jak sklejasz te zdjęcia, że wszystko elegancko do siebie pasuje
    Selektywnie. Pamietaj, ze juz wykonujac zdjecie aparat jest "nie dotykany" i ustawiony na statywie. Pozniej w programie selektywnie wybieram te miejsca gdzie maja sie polaczyc... ot troche zabawy z tym jest.
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Jak zawsze Seba, dobra robota!
    Dzięki za opis, pozdrawiam.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Wiem, że będę w mniejszości, ale mi bardziej podchodzi fotka bonusowa, może przez te cieplejsze kolory. Na pierwszym też byłbym za usunięciem tej gałęzi podchodzącej pod horyzont.

Domyślnie

Byly proby ale byla to zbyt duza ingerencja w wycinanie... nie spodobalo mi sie...

Domyślnie

Nie ma co się za dużo rozpisywać, podoba mi się i tyle.
    Bonus jak dla mnie trochę za blady
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sebastianito Zobacz posta
    Byly proby ale byla to zbyt duza ingerencja w wycinanie... nie spodobalo mi sie...
    To nie wiesz,że na plener - oprócz aparatu, szkieł, statywu, filtrów, wężyka spustowego, gruszki, lens pena, termosu z gorącą herbatą, kanapki z serem i szynką - należy zabierać kieszonkową piłę łańcuchową, aby nie trzeba było dłubać później w PSie?

Zdjęcie się podoba. I to bardzo.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów