Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Filmy B/W - sugestie

Które z negatywów B/W _przyzwoicie_ wywoluja sie w labie? (C-41?)
    - Ilford XP2?
    - Ilford Pan FP4/100/400?
    - Ilford Delta?
    - Kodak ProFoto 400 BW?
    - Kodak T-Max?
    - Fuji Neopan 400?

Który polecacie? (Reportaz, landszaft)? Dosc duza rozpietosc cenowa (Kodak ProFoto - 8zl, Ilford - 16zl)... Jakies sugestie? O filmach B/W wiem tyle, ze takie istnieja

Gdzie negatyw _przyzwoicie_ wywolac i wskanowac w Krakowie?
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Pan, Delta, T-Max, Neopan to nie są filmy do C41. W większości labów tego nie wywołają.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Na poczatek wez sobie Kodaka ProFoto 400BW - baaardzo przyjemny material, trudno zwalic jego naswietlanie, ladne szarosci.
    Ilford XP2 to wyzsza szkola jazdy, ale nie lubie tego materialu. Jak juz to trzeba go naswietlac jak 200 a wolac standardowo.
    Byl jeszcze Kodak TCN 400 i Porta 400 BW - ten pierwszy calkiem przyjemny choc 2x drozszy od ProFoto400 a nie lepszy 2x. Porta byla b. droga i nie uzywalem jej.

Pozostale filmy co wymieniles to sa materialy srebrowe bo wolania w zimnym procesie cz-b. Wiec wlasny koreks, chemia i jedziemy.

Domyślnie

Kamil - w krakowie na Łobzowskiej wywolaja Ci filmy recznie (tam sa 2 laby... jeden jest po lewej stronie ulicy, dosc blisko idac od strony Plant), rowniez w Agfa Sauer na Gertrudy (przy przystanku tramwajowym zaraz za skrzyzowaniem Stradomska-Gertrudy) ale tam nie polecam - z tego co pamietam bylo kilka zlociszy drozej niz w labie na Lobzowskiej. FP4+ do tanich tez nie nalezy... jeszcze jest HP5 ale nie wiem jak z cena. Do reportazu bralbym PAN`a 100/400 - mozna go bez problemu forsowac i nie jest drogi, dobry do nauki, pod warunkiem ze masz czas czekac na reczne wolanie...

Domyślnie

nie wiem czy już kiedyś nie pytałem, ale chyba odpowiedzi jako takiej nie dostałem. Jak to jest ze skanowaniem negatywu cz-b, czego można się spodziewać, a może ktoś ma przykład?
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

Domyślnie

Dzieki za sugestie!
    Oczywiscie mam coraz wiecej pytan...
    Czy opcja 'B/W + filtry kolorowe, wolane w C-41, skan', da lepsze efekty od opcji 'D70 + convert to B/W + software'owe filtry kolorowe'? Bo jesli nie.... To co, zostaje sreberko?
    Jakie sa ceny wolania sreberka? Gdzie w Krakowie?

Domyślnie

www.fotogalleria.info - tam masz wszystkie z materialow klasycznych ze skanow.

Nie porownuj technik srebrowych i cyfrowych, to dwie rozne techniki i zaleznie do czego zastosujesz to uzyskasz inne efekty. Np FP4+ w D-76(1+1) na barycie (20x30) a D70 i konwersja na cz-b i dobitka 20x30 to D70 dostaje w d... Jak prezetacja w necie to szkoda czasu na wolanie samemu, na pierniczenie sie z C-41.

Domyślnie

Dzieki, poczytalem i chyba jednak zdecyduje sie na koreks...

Domyślnie

Kamil - na Łobzowskiej wolanie reczne cos kolo 5zł (dawno bylem i nie pamietam). Jesli robisz zdjecia dla przyjemnosci a nie tak jak Gall pisze na www, to analog - to jest kwintesencja przyjemnosci. Majac odbitki zamiast skanowac dodatkowo film w labie mozesz sam zeskanowac w domu odbitki i wrzucac na www - jakosc bedzie wystarczajaca.

Domyślnie

Po wolaniu w labie w koreksie spodziewaj sie:
    1. syfow
    2. zlego utrwalenia
    3. ziarna jak groch, czesto wolaja w Rodinalu 1+25 albo 1+50, nie wazne jaki film, bo to najtaniej wychodzi.

Sam film to jedno, wywolywacz to drugie i dopiero zgrana para film + wywolywacz daje dobre efekty.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów