Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Linda :)

Domyślnie

Dziękuje bardzo wszystkim za komentarze

Cytat Zamieszczone przez Kajtuś Czarodziej Zobacz posta
    Zdjęcia super... ale nie ogląda się ich przyjemnie (niestety).
    1. Drażni kosmyk włosa na lewym oku modelki, nad prawą brwią i za prawym uchem.
    3. Kosmyk spod cylindra też jest denerwujący. Dodatkowo dziwnie leży sukienka na lewej ręce pod rękawiczką.
    5. Kosmyki włosów za lewym uchem. Dziwnie leży sukienka opuszczona z lewego ramienia i tworzy się nieapetyczny trójką pomiędzy ręką a piersią modelki
    6. Kadrowanie... z lewej strony ciąłbym centymetr w prawo, tak aby nie było zagięcia fortepianu. Z prawej tuż za belką aby nie było jej na zdjęciu, bo sprawia wrażenie krzywości.
    Kurcze, powiem Ci, że dopóki tego nie napisałeś - jakoś nie zwracałem na to szczególnej uwagi.
    Dzięki wielkie, takie komentarze najbardziej są w cenie, mam nadzieje pamiętać o tym przy kolejnej sesji.

I na koniec, ostatnie już zdjęcia z tej serii:

7:

8.

9.

10.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukasz_lkz Zobacz posta
    Dziękuje bardzo wszystkim za komentarze
    Kurcze, powiem Ci, że dopóki tego nie napisałeś - jakoś nie zwracałem na to szczególnej uwagi.
    Dzięki wielkie, takie komentarze najbardziej są w cenie, mam nadzieje pamiętać o tym przy kolejnej sesji.
    Pierwsza uwaga jaką dostałem od fotografa u którego pracowałem jako asystent:
    "Nie patrz na to co dobre, tylko na to do czego się można przyczepić."

Gdyby nie te szczegóły, to zdjęcia byłyby "idealne".

7. Skadrowałbym z prawej strony, żeby nie było widać tego rozmytego oparcia ławki.
    8. Cofnąłbym modelkę o pół kroku żeby było widać wszystkie pedały pod fortepianem. Usunąłbym "kłaki" pod kokiem.
    9. Znowu kłaki za uchem. Lepiej to "przylizać" na miejscu niż tracić czas w PS. Dodatkowo modelka w lewo, żeby cylinder nie zasłaniał schodów, tylko się pod nimi schował.
    10. Lewa noga bliże balustrady a prawa skręcona tak, żeby but był skierowany centralnie tyłem do aparatu i wtedy będziesz miał tą magię o którą chodzi w "Moulin Rouge".
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Domyślnie

W dalszym ciągu jestem za kolorem!
    d5000
    KOBIETA

Domyślnie

"gęste" czyli ciemne partie sprowadzone troszkę bardziej do poziomu okolic czerni - strefy jasnosci - niekoniecznie.
    Co do reszty zdjęć (pomijajać 2 pierwsze) to według mnie ZABIŁEŚ klimat wszechobecnym światłem - te zdjęcia nie maja nastroju/klimatu
    Czasem wystarczy przed lampę wstawić różnego rodzaju "przeszkadzajki" żeby nawet przy jednym lampionie stworzyć klimacik

Domyślnie

Kajtuś Czarodziej: Dzięki raz jeszcze, przyda się. W następnych próbach postaram się eliminować takie błędy już na etapie przygotowania, o ile uda mi się je zawuważyć oczywiście

routine: Wiem, wiem, nie bardzo BW przypadły do gustu, choć nie wiem czemu jakoś mi odpowiadają

fafniak: Zdecydowanie coś w tym jest, choć przyznam się, że nawet te zdjęcia trochę rozjaśniałem.. No nic dzięki za rady, będę pamiętał

Domyślnie

Ale to nie jest kwestia rozjaśniania zdjecia czy ściemniania
    To jest kwestia operowania światłem i planami , dzieleniem planów poprzez światło
    Foty od 3 do ostatniej zabiłeś świeceniem "ogólnym" - nie zmienisz tego w klimatyczne zdjęcia chyba że zaczniesz na warstwach malować w szopie

Domyślnie

Wiem wiem, napisałem to dlatego, że nawet nie myślałem o tym, że miałoby to być ciemniejsze - wręcz przeciwnie - chciałem jasno. Dopiero zaczynam i tak naprawdę moja 4 sesja, więc ciężko mi narazie ogarniać wszystko za jednym razem, ale przynajmniej jestem bogatszy o kolejne radę, która mam nadzieje w najbliższym czasie wykorzystam

Domyślnie

a ja (oczywiście tylko moim zdaniem poszedł bym bardziej w stronę steampunku , bo ta stylizacja te schody idealnie pasują , dodając kilka akcentów można spokojnie popłynąc w tym temacie.
    co mam na myśli -> ( http://3.bp.blogspot.com/-IXSrkbxZGS...si-d3daoc6.jpg
    D90 + N35-80 + S75-300 +H58 +N50 +SB700

Domyślnie

Pewnie, wiele rzeczy można zrobić, szczególnie po fakcie no, ale nie takie było założenie.

Domyślnie

Swoją drogą fafniak ma rację odnośnie klimatu.
    Z tymi zdjęciami nic już nie zrobisz ale zanim podejdziesz drugi raz do tematu, to poszukaj inspiracji.
    W tym temacie na przykład film może być bardzo pomocny "moulin rouge", "Chicago" czy "Hallo Szpicbródka".
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów