Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuLeR Zobacz posta
    Pytanie tylko w fotografii chodzi o perfekcyjne oddanie rzeczywistości? Każdej? Chyba nie. Jeśli tak by było za chwilę zrobię zdjęcie ściany w pokoju wrzucę na forum i powinna pojawić się spora ilość pochwał. Zachowanie ostrości, szczególnie dziś nie wydaje się być szczególnym sukcesem.

Oj ! Zdziwiłbyś się jak wiele zdjęć do dziś nie zachowuje należytej ostrości w krajobrazie. Ostatnio na Forum czytałem wypowiedź jednego z czołowych amerykańskich fotografów, że tylko statyw ratuje sytuację.

Ściana będzie na pewno obrazem artystycznym ale nie będzie rzeczywistym oddaniem ciekawego krajobrazu, wartości ginącej przyrody, z nienajgorszym światłem.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta

Ściana będzie na pewno obrazem artystycznym ale nie będzie rzeczywistym oddaniem ciekawego krajobrazu, wartości ginącej przyrody, z nienajgorszym światłem.

Pzdr.
    W tym stwierdzeniu zgodzić mogę się tylko z uwagą o ginącej przyrodzie.

Domyślnie

Co do przeostrzenia, to się nie zgadzam. Ostrzyłem delikatnie, tak tylko by z mchów nie powstała zielona papka.

@IcyMan, @pincerna
    Do pnia na 9 podchodziłem kilka razy, z różnych stron. Wygląda niesamowicie, ale potwornie zlewa się z otoczeniem. Zresztą w całym wąwozie, po pierwszym zachwycie nad mnogością tematów, jak tylko zacznie się kadrować człowiek zaczyna się irytować, że nie uda się zrobić nawet 1 sensownego zdjęcia .
    Może zimą (muszę się tam wybrać jak przyjdą mrozy po -20 i sypnie śniegiem), gdy zniknie część pstrokacizny i kształty się wygładzą, będzie trochę łatwiej o wyodrębnienie kształtów z tła.

@MarioK
    Masz rację co do światła.
    Było za ostre i utrudniało, ale wąwozy mają to do siebie, że światło wpada tam tylko o określonych porach dnia i nie koniecznie świeci wtedy pod odpowiednim kątem . Ale oczywiście można próbować.

@wasilewk
    Starałem się pokazać jaknaturalniej przełom Sopotu. Lubię dzikie miejsca w lesie, choć fotografuje się je baaardzo trudno. Co do ostrości, to nie lubię tak ostatnio modnego "miziania". Kojarzy mi się to z ratowaniem nieostrych zdjęć. Dużo z tych kadrów popełniłem stojąc w wartkiej wodzie, która usiłowała przewrócić statyw, także wcale nie było łatwo o nieporuszone zdjęcia.

Dziękuje wszystkim za to że się wypowiedzieli o moich zdjęciach.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów