a ja bym proponowal kupic 4x2GB. Wole miec wiecej mniejszych kart niz jedna duza? Dlaczego? bo jak mi padnie mniejsza karta to strace czesc zdjec bo reszte mam na innych. A jak padnie jedna duza to mozna straci cały materiał
Szukaj
a ja bym proponowal kupic 4x2GB. Wole miec wiecej mniejszych kart niz jedna duza? Dlaczego? bo jak mi padnie mniejsza karta to strace czesc zdjec bo reszte mam na innych. A jak padnie jedna duza to mozna straci cały materiał
Zawsze mi się podobał ten argument o padających kartach z których to jednak da sie odzyskać dane w większości wypadków, w drugą stronę też jest argument większa ilość kart to większe prawdopodobieństwo zgubienia jednej z nich i tak samo tracisz zdjęcia jednak w tym wypadku bez jakichkolwiek perspektyw na odzyskanie
oj tam, oj tam.
Padajace karty to mit - testowalem wspomnianego juz sandiska i kingstona - w roznych wersjach sd/cf/minisd - kilka roznych kart i nigdy zadna mi nie padla - nigdy tez nie mialem zadnej fotografi uszkodzonej - a oprogramowanie do odzyskiwania fot nigdy z szuflady nie zostalo wyjate - jesli juz cos pada to dysk twardy - podobno nie zawodne -> segaty baracudy IV padly mi juz 4 razy ! wersje 60, 80 i 120 gb - zmienilem firme i teraz awarie sie skonczyly
Wlasnie dorwalem sie do instrukcji od d80 i reviewu na stronie dprieview i czytam tam:
Support for SD-HC (SD cards over 2 GB in capacity) - wniaskuje z tego ze aparat jest kompatybilny z wszystkim kartami wstecz, oraz co najwazniejsze z wszystkimi ktore sie dopiero pojawia - standard sd 2.0 zwany sdhc zaklada pojemnosc kart od 4 do 32 giga!wiec 8gb powino dzialac napewno - co ciekawe dostalem error zwrotny od nikona bo ich oficialny mail nie dziala
o zgrozo!
Ostatnio edytowane przez corso ; 20-03-2007 o 23:58
> Padajace karty to mit
wielu tak mowi. do czasu![]()
podpis nieczytelny
> Padajace karty to mit
>> wielu tak mowi. do czasu
Brzmi jak grozba - co w takiej karcie moze sie popsuc? jesli ktos nie bawi sie nia w innym sprzecie i nie modyfikuje tablicy alokacji plikow (fat)
a może kupić 16x 512 ? bo jak padną 4 dwu gigówki ???
ps .. padła komuś karta ??? ( markowa -> sandisk ,PQI ) ?
a weźmy taki scenariusz ....jesteś na pokazach (branża dowolna ) robisz foty i najlepszym momencie koniec ramu na karcie... i ?? np start samolotu nie masz czasu na zmianę karty ?
sądzę że duża karta to dobre rozwiązanie... wiadomo 2 należy mieć w zapasie
padające karty... hhmmm
a może tak... wiele kart = większe zużycie czytnika, styków, możliwość pęknięcia sprężyny w czytniku ,większe naprężenia karty
ps sam bym kupił 4GB karte do D50 jeśli by działała z tym modelem
taka karta nie zawiera zadnych ukladow mechanicznych, - tzn fizycznie nie moze jej sie nic stac, a co najlepsze niektorzy nigdy nie wyjmuja karty z aparatu! wiec tym bardziej nie ma mozliwosci zeby sie cos popsulo - dalej twierdze ze padnieta karta sd to mit !
corso...
jako ten, ktory duuuzo kart sprzedaje
musze wyprowadzic Cie z malego bledu
wierz mi lub nie ale karty padają na morde
rzadko ale padaja
mi kiedys padla karta CF Lexar Proffesional 80x
daaawno temu dalem za nia ponad 600zł
i pojawil sie Error
niestety juz kilkanascie kart w swojej karierze imfoto wymienilem na nowe
a nie Wiesz co czuje taka dziewczyna (i ja) ktora do Ciebie dzwoni gdzies z glebokiej puszczy ze...
panie Slawku, karta mi padla
i co mam teraz zrobic??
lepiej miec 2x4GB niz raz 8GB
ale to tylko moje zdanie... moge sie nie znac![]()
Dobra. W sumie nie ma sensu teraz kupywac karty 8gb, za pol roku bedzie tansza ;D
Argument z puszcza przechylil szale na strone 2x4gb
Skontaktuj się z nami