Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Domyślnie

No, to troche nie jest tak. To tak jakby zostalo Ci w kuchni jedno jajko, ktore do tej pory caly czas jadles na twardo, a duzo ludzi wokol mowilo, ze na miekko jest smaczniejsze. Lubisz to na twardo, ale moze cos w tytm jest co mowia inni. Problem w tym, ze jak nie sprawdzisz tego "na miekko" to nadal bedziesz tkwil w byc moze blednym przekonaniu, ze najsmaczniejsze jest "na twardo". Wiec pytasz -co im tak smakuje w tym "na miekko" i w czym "na twardo" jest ich zdaniem gorsze?
    Uff, troche sie zakrecilem. Przyjmijcie prosze, ze jak kazde porownanie -to moje tez nie bedzie doskonale, wiec beda niuansiki, ktore nie odpowiadaja wzorcowi w tym porownaniu. Ale generalnie chgodzi mi o to, ze kieruje mna taka ciekawosc tego goscia od jajka- ze a moze to inne byloby lepsze.
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Bez spróbowania się nie obejdzie. Pożycz od kogoś dobrą lampę to sobie porównasz. Póki co robisz sobie wodę z mózgu. Skoro masz lampę i jesteś z niej zadowolony, to po co szukać innej, tym bardziej, że póki co nie masz jej nic do zarzucenia, ani nie masz kasy na lepszą.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

To juz teraz prawie wcale nie rozumiem. Do momentu, w ktorym sie okazalo, ze mam lampe, to byl najbardziej fatalny z wyborow. Teraz, najlepsze z mozliwych rozwiazan, mam nie dociekac, tylko ja miec.
    No ale jesli popelnilem blad kupujac ja (pominmy ze jestem z niej zadowolony, 20lat temu 70% Polakow byala zdowolona z malucha, a dzis polowa z nich by do niego nie wsiadla) to kiedy bylby najlepszy moment by ja jednak zmienic -gdy za kilka miesiecy bedzie nic nie warta, czy moze teraz, wystawiajac ja np. jako niechciany prezent na aukcji?
    Nie napisalem, ze nie mam kasy, tylko, ze moja "Ksiegowa" potrzebuje, nazwijmy to: dobrego uzasadnienia ich wydania. A pytam, bo jesli udalo by mi sie robic lepsze zdjecia z Waszym zdaniem lepsza lampa to juz moja robota w tym, zeby Ksiegowa przekonac.
    Nie pytalbym o to wcale, gdyby nie zaintrygowalo mnie to, gdy trafilem na to forum i nic o tej lampie nie znalazlem. Teraz zas pytam i zamierzam byc dociekliwy.

Ps. NIe mam od kogo pozyczyc, a probowanie w sklepie czegos, co nie wie sie jak dziala, uwazam za strate czasu.
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

1. Ta lampa nie jest warta tyle ile za nią dałeś.
    2. Lampa generalnie jest kiepska, lubi się psuć, w automatyce działa jak się trafi, czy jak się jej zawidzi.
    3. Zdarzają się egzemplarze działające znośnie, ale łatwiej trafić, że się SB czy Metz zepsuje niż "Tumaxy" będą działać jak należy
    4. Skoro jesteś zadowolony ze zdjęć to po co wymieniać?
    5. Skoro już zakupiłeś Tumaxa to usiłuję Cię tylko uchronić przed niepotrzebnym wydawaniem kasy na coś, gdzie podejrzewam i tak nie zobaczysz różnicy (ot taka przypadłość amatora ) Stratny i tak jesteś w momencie kupna.
    6. Z biegiem czasu sam powinieneś dojść do tego czego oczekujesz od lampy, czego brakuje. Wówczas można dokonać świadomego wyboru.

7. Na ten przykład samochód również kupujesz w ten sam sposób: najpierw kupić Polo (bo kobieta pilnuje kasy), a potem zastanawiać się czy jednak Golf nie jest lepszy i dlaczego, a może jednak Passat? Choć wiadomo, że jest.

Domyślnie

Z autem to jest tak, ze mniej wiecej znam swoje oczekiwania, a poza tym posiadam chociazby podstawowa wiedze, pozwalajaca mi ocenic jakosc tego, co kupuje. Tutaj opieralem sie na swojej zdolnosci finansowej, czyli ile mialem akurat dostepnych swoich zaskorniakow i bez pytania zony o zgode moglem wydac i opiniach w necie. Jak sie spojrzy na strone Jessopsa, gdzie lampe kupilem, to ciezko z opinii uzytkownikow wyciagnac jednoznacznie negatywna ocene tej lampy, wrecz przeciwnie. Nawet tutaj na forum slysze pochlebne glosy. Co nie zmienia faktu, ze lubie byc zadowolony ze swojego sprzetu. A nie jestem z kolei calkowicie zadowolony ze swoich zdjec -stad decyzja o zakupie lampy, gdyz w pewnych, wspomnianych sytuacjach mi jej brakowalo. Nie znam jeszcze dobrze swojej swiezo nabytej lampy i byc moze stad moje dotyczczasowe z niej "zdowolenie". Mozliwe nawet, ze bede na tyle szczesciarzem, ze moja nigdy sie nie zepsuje. Ale jesli Waszym zdaniem za pomoca SB 600, czy ktoregos Metza, czy Nissina zrobie duzo lepsze zdjecie to byc moze podejme decyzje o stracie na kasie i kupnie kolejnej lampy.
    Moze "adolfik9501" masz racje, moze poznam lampe, prace z nia i dopiero zacznie mi czegos brakowac. Ale zauwaz, ze do tej pory pracowalem bez lampy (poza jakims Vivitarem dzialajacym w manualu) i dla mnie skok na jessopsa to skok wprzod. Ale moze warto skoczyc od razu dalej z ktoras polecana przez Was lampa. Przeciez nawet Polo bedzie cudem, jesli dotychczas jesdzilo sie MZK albo PKS-em. Jednak jesli jezdzac juz ta Polowka codziennie do pracy jestesmy mijani przez goscia w Golfie, to zadajemy sobie pytanie, czy moze warto bylo wydac wiecej.
    W kazdym razie jeszcze raz dziekuje za opinie. Jestem w szoku na tak blyskawiczne odpowiedzi na moje pytania.

Domyślnie

Ogólnie jest tak - każda lampa która błyska jest dobra. Ja robiłem zdjęcia również z lampami które miały 20+pare(może naście) lat i też się dało i nie było z tym większego problemu.
    Natomiast, jak masz komuś coś doradzać, to wiadomo, że nie radzi się zakupienia czegoś, czego sam byś nie kupił.

Czym się różni od lamp Nikona czy Metza i co robi taką różnicę:
    1) pewność - wiesz, że zawsze błyśnie jednakowo
    2) jakość i trwałość - wykonane lepiej z lepszych materiałów i lepszą elektronikę mają
    3) możliwości - więcej funkcji, opcji/trybów oświetlenia, CLS, FP/HSS, i kilka innych...
    4) moc - 36
    jessops - 36m (teoretycznie w praktyce mniej), dla 35m - 24m
    Metz - max od 36 do 58, dla 35mm od 28-42m
    Nikon - dla 35m - 28m SB-700 i 34m SB-900/910
    5) cisza - są niemal bezgłośne, no może w niektórych modelach zoom trochę "zgrzyta"...
    6) Nikon dodaje:
    - etui (~10 funtów)
    - dyfuzor (~12 funtów)
    - 2 filtry temperaturowe (~10-12 funtów sztuka)

Licząc same dodatki do lamp Nikona prawie masz drugą taką lampę i nie są to ceny przesadzone, bo akcesoria tego typu nie od nikona są nawet 2x droższe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209 Zobacz posta
    Z autem to jest tak, ze mniej wiecej znam swoje oczekiwania, a poza tym posiadam chociazby podstawowa wiedze, pozwalajaca mi ocenic jakosc tego, co kupuje. Tutaj opieralem sie na swojej zdolnosci finansowej, czyli ile mialem akurat dostepnych swoich zaskorniakow i bez pytania zony o zgode moglem wydac i opiniach w necie.
    I to była odpowiednia pora na szukanie porady na forum. Dostałbyś odpwiedź: najtaniej to Nissin Di622 II, Metz 44AF1 Digital, ewentualnie Di622 (wersja I) ale z wypunktowaniem dlaczego lepiej II

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209
    Jak sie spojrzy na strone Jessopsa, gdzie lampe kupilem, to ciezko z opinii uzytkownikow wyciagnac jednoznacznie negatywna ocene tej lampy, wrecz przeciwnie. Nawet tutaj na forum slysze pochlebne glosy.
    Generalnie te lampy kupują ludzie którzy nie mają pojęcia o fleszach, a potem używają je dość oszczędnie. Jak ktoś bardziej zaawansowany taka kupi, to nieraz w ciągu miesiąca ją zajedzie, a i problematyczny tryb TTL od razu zauważą. Jak pisałem poszukaj informacji o Tumaxach, bo ten Jessop to jego klon. Występował jeszcze jako Vivitar, Exacta i pewnie kilka innych marek.

Co nie zmienia faktu, ze lubie byc zadowolony ze swojego sprzetu.
    A kto nie lubi
    A nie jestem z kolei calkowicie zadowolony ze swoich zdjec -stad decyzja o zakupie lampy, gdyz w pewnych, wspomnianych sytuacjach mi jej brakowalo.
    Cały czas się rozwijamy i szukamy czegoś nowego, szkoda tylko, że wszystko a zwłaszcza hobby kosztuje

Nie znam jeszcze dobrze swojej swiezo nabytej lampy i byc moze stad moje dotyczczasowe z niej "zdowolenie".
    To trzeba zdjęcia robić, odbijać światło od sufitu, ścian, próbować, patrzeć na wyniki, na powtarzalność.

Mozliwe nawet, ze bede na tyle szczesciarzem, ze moja nigdy sie nie zepsuje.
    W obecnych czasach to niezależnie co się kupi każdy ma nadzieje być szczęściarzem... Niestety. Przy lampach Metza, czy Nikona szanse na to są większe.

Ale jesli Waszym zdaniem za pomoca SB 600, czy ktoregos Metza, czy Nissina zrobie duzo lepsze zdjecie to byc moze podejme decyzje o stracie na kasie i kupnie kolejnej lampy.
    Lepsze zdjęcia odnośnie jakości błysku to tak. Lepiej będzie działać automatyka, zwłaszcza przy odbijaniu błysku od sufitu/ścian. Lepsze zdjęcia jako lepsze to niestety tylko fotograf zrobi, nie sprzęt.

Moze "adolfik9501" masz racje, moze poznam lampe, prace z nia i dopiero zacznie mi czegos brakowac. Ale zauwaz, ze do tej pory pracowalem bez lampy (poza jakims Vivitarem dzialajacym w manualu) i dla mnie skok na jessopsa to skok wprzod. Ale moze warto skoczyc od razu dalej z ktoras polecana przez Was lampa. Przeciez nawet Polo bedzie cudem, jesli dotychczas jesdzilo sie MZK albo PKS-em. Jednak jesli jezdzac juz ta Polowka codziennie do pracy jestesmy mijani przez goscia w Golfie, to zadajemy sobie pytanie, czy moze warto bylo wydac wiecej.
    Zawsze jest ten dylemat, a może kupić coś droższego. Decyzję musisz podjąć sam. Jedną już podjąłeś komplikując sobie teraz życie Moim zdaniem śmigaj na tej, męcz ją, katuj, naucz się używać flesza, a w między czasie odkładaj sobie po kilkanaście funtów na lepszą lampę.

W kazdym razie jeszcze raz dziekuje za opinie. Jestem w szoku na tak blyskawiczne odpowiedzi na moje pytania.
    Czasami tak się zdarza

EDYTA: nie zaszkodzi Tobie zapoznanie się z tą stronką: http://foto.jasiu.pl/

Domyślnie

Chodzi o to że jak kupiłeś to po co mamy cię uświadamiać że zrobiłeś dobrze. Kupiłeś taką i trudno. Moja logika jest trochę inna. Najpierw sprawdzam co ma najlepsza lampa np SB-910 a potem zastanawiam się z czego mogę zrezygnować i kupuje zazwyczaj używany i starszy sprzęt który wiem jak maksymalnie wykorzystać. Efekty staram się porównać z najlepszymi. Ty najpierw kupiłeś najgorszy sprzęt a potem zastanawiasz się czy dobrze zrobiłeś i szukasz pocieszenia lub argumentów dla twojej „Pani”.
    Moja rada albo wiesz czego chcesz i kupujesz świadomie albo najpierw zapytaj lub poczytaj jak się nie zbyt orientujesz.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

adolfik9501 - ciekawe rzeczy piszesz. Jakos swojej nie zajezdzilem, wiem do czego lampa sluzy i jak ja wykorzystywac.

andy royal1209 - jak juz kupiles to nie ma sensu sie rozpytywac czy dobrze czy zle zrobiles. £56 (bo chyba tyle zaplaciles) to nie majatek. Zacznij czytac o strobizmie, naucz sie uzywac lampy w trybie manualnym, kup triggery, flashbendera i ucz sie.
    Mam dzisiaj tyle roboty, ze nie wiem co olac pierwsze.

Domyślnie

foveon
    no, wiesz. to, ze ktos juz zaczal palic papierosy nie oznacza, ze nie mozna go uswiadamiac. Rzuci to rzuci, nie -jego sprawa, ale moje zdanie niech zna. A wiem co mowie, bo palilem 15 lat.
    A dlaczego "macie mnie uswiadamiac"? Bardzo banalny powod: bo Was o to poprosilem.
    Ja nie szukam pocieszenia, tylko argumentow. I nie na potwierdzenie tego, ze dobrze zrobilem, a wrecz odwortnie - przekonaj mnie,ze kupilem "najgorszy sprzet".
    Juz tlumaczylem, ze do kilku dni wstecz nie wiedzialem o istnieniu takiego forum jak to, a swoja decyzje o zakupie podjalem na podstawie opinii o lampie klientow jessopsa. Tak sie sklada, ze w gronie moich przyjaciol czy rodziny nie spotkalem nikogo, kto by sie chocby interesowal fotografia, wszyscy strzelaja automatami, albo inwestuja w kamery video. Przyzwyczailem sie juz zatem do tego, ze wyborow przy zakupie dokonuje sam na podstawie wczesniejszego rozeznania. Czasem sa one bledne, jak byc moze w przypadku lampy. Licze sie z dodatkowymi kosztami ewentualnej zamiany na drozsza. O argumenty dla mojej "Pani" sie nie martw, zapewniam Cie, ze sam ich poszukam jesli juz podejme decyzje o pozbyciu sie "najgorszej lampy" i kupieniu drozszej.
    Jesli posiadasz wiedze mogaca pomoc mi w podjeciu takiej decyzji to prosze Cie, zebys sie nia ze mna podzielil zamiast na mnie napadac, ze cos kupilem to mam z tym teraz zyc do usranej smierci.

Lazyboy
    Zaplacilem £50 bo mialem voucher. I wlasnie dlatego nie bede po niej plakal, gdyby przyszlo mi sie z nia niebawem rozstac.

adolfik9501
    Dzieki wielkie, super stronka.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów