Close

Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 725

Domyślnie

Właśnie testuję triala, zmiany na plus, bardzo przyjemnie się pracuje.
    Mam tylko jedno pytanie, mianowicie zakładka WB.
    Po zainstalowaniu importowałem sobie do katalogu zdjęcia z d700 i d300. Obrobiłem zapisałem i usunąłem.
    Katalog od nowa zapełniłem zdjęciami ale już tylko z d300.
    Teraz przy każdym zdjęciu z d300 ustawia mi w sekcji "Base Characteristics" > ICC Profile - Nikon d700 Generic.
    Muszę przy każdym zdjęciu przestawiać to na d300.
    W opcjach jakoś nigdzie nie widzę możliwości ustawienia tego na "sztywno". Czy program nie powinien sam po wczytaniu znajdować tego profilu w zależności od tego z jakiej puszki czyta raw-y?
    Zastanawiam się gdzie jest haczyk.
    Można co prawda zaznaczyć wszystkie zdjęcia w katalogu i ustawić profil ale robienie tego za każdym razem jest dość mało interesujące mz.

Mam też nieodparte wrażenie, że jednak jest wolniejszy od LR, z drugiej strony przy portretach o wiele ładniej udaje się wyciągnąć kolory i tony skóry ale może to moje indywidualne odczucie tylko
    Z ceną jak dla mnie nieco przesadzili...
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 15-01-2013 o 10:00

Domyślnie

Dobra wiadomość dla posiadaczy 5D Mark III (robiących sRAW i mRAW)
    Najnowsza aktualizacja załatwia już problem z tym rodzajem rawów

http://www.fotografuj.pl/News/Aktual...re_One/id/6924

Domyślnie

na jakich procesorach pracujecie? Testowałem CO7 pro na Intel Core i7 2600k 3.7ghz i muszę stwierdzić, że edycja przebiega niesamowicie wolno. Procesor pracuje na 100% wydajności przy każdym ruchu suwaka (monitorowałem w menadżeru zadań w zakładce wydajność). Praca na maskach i warstwach bardzo mocno spowalnia reakcję. Jakie są wasze spostrzeżenia. Dodam, ze mam tylko 8 GB ramu i program wykorzystuje 50%.

Domyślnie

i5 @3.1 16GB RAM
    przy suwaczkach czy lokalnej korekcji faktycznie potrafi miejscami do 100% skoczyć na wykresach po dłuższym okresie jest w zakresie praktycznie cały czas ponad 65% wykorzystania.
    Ramu natomiast zdecydowanie mniej niż u Ciebie mi utylizuje. Maksymalnie udało mi się jak na razie zająć niecałe 2GB.

Domyślnie

czterordzeniowy, starszej generacji jeszcze przed seriami i, podkręcony z 2,6 do 3Ghz, 8gb ramu, CO7 pracuje jak dla mnie (odczuciowo) bardzo szybko choć wolniej niź CO6
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

Forumowicze, a czy istnieje możliwość, lokalnej korekty ze zmianą WB czy też kologu ? w zakładce local adjustments? Na filmiku tutorialowym niestety niema o tym mowy..
    Dostępna przy korekcji lokalnej jest tylko opcja ogólna, jasność kontrast etc... Zaznaczam, że mam włączoną maskę 1 nie tło. Dzięki za odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez dawid503 ; 28-01-2013 o 15:39

Domyślnie

Nie wiem czy można lokalnie korygować WB - nie miałem takiej potrzeby i nie grzebałem. Ale edycję koloru owszem - na defoultowym workspace, w zakładce local adj. są wszystkie narzędzia, których można używać lokalnie - jest tu też edycja koloru.
    Może zwrot edycja koloru nie jest najszczęśliwszy ale nie mam programu przed oczami i nie pamiętam jak tam się to nazywa - w każdym razie po zastosowaniu probierza/czujnika można lokalnie popracować na zadanym kolorze. Obstawiam jednak, że nie da się wymienić koloru na inny.
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

Hej,
    ciekawe porównanie i próba pokazania plusów i minusów konwerterów RAW
    http://www.dpreview.com/articles/821...nd-lightroom-4

Myśle, że ciekawe.

Pozdrawiam
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Nie da się lokalnie korygować WB w CO 7 - kolory tak.

Domyślnie

aż się muszę tym podzielić/pochwalić

Nie wnikając w detale za głęboko: C7 wczytuje zdjęcia z jakimś profilem icc (sekcja BASE CHARACTERISTICS) i wypluwa z jakimś profilem icc (PROCESS RECIPE). Pierwszy icc jest zależny od aparatu jakim zostało zrobione zdjęcie i C7 "podpowiada" go. Drugi można ustawić samemu w zależności od preferencji.
    U mnie d7000, wcześniej d90 - i odwieczna walka z czerwonką (czytaj sr...ą ). Aż do dzisiaj kiedy to wypowiedziałem czerwonce wojnę. Po dwóch godzinach testów różnych konfiguracji w końcu dla pierwszego icc zadałem profil nikona D4 (można próbować też z innymi modelami) a na drugie icc Nikon SRGB i... surmy zwycięstwa zagrały - sr...ka czyli czerwonka ustąpiła!
    Być może ktoś już przez to przeszedł, może nawet opisał ale nigdzie na to nie trafiłem i dla mnie to jak odkrycie Świętego Grala

Rzeknijcie czy ktoś miał z tym kłopot czy nie?
    .

Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów