Close

Strona 12 z 73 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 725

Domyślnie

irupo - dla mnie to coś dziwnego: mój CO z definicji widzi rawy bo do tego jest, natomiast jeśli chcę oglądać jpg to muszę zaznaczyć odpowiednią opcję. Na pewno zaglądasz do właściwego katalogu?

...widzę, że poradziłeś napisz co i jak zrobiłeś to może komuś innemu pomożesz uświadomisz
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrPJ Zobacz posta
    irupo - dla mnie to coś dziwnego: mój CO z definicji widzi rawy bo do tego jest, natomiast jeśli chcę oglądać jpg to muszę zaznaczyć odpowiednią opcję. Na pewno zaglądasz do właściwego katalogu?

...widzę, że poradziłeś napisz co i jak zrobiłeś to może komuś innemu pomożesz uświadomisz
    okazało się że w tym katalogu co chciałem zobaczyć RAW-y ,jakoś mi się skasowały i były tylko jpgi .Magia świąt zadziałała , teraz zacznę poznawać ten program .
    NIKON D700, MB-D10, N 24-70/2.8,N 70-200 VR, N 50/1,8, SB-900.

Domyślnie

Taka sytuacja. Pracuję od tygodnia, może dwóch na katalogu, który odpalany jest na dwóch komputerach, w pracy na jednym, w domu na drugim, na obu sprzętach Mac OS X 10.9.1 i COP 7.1.6. W zasadzie po pierwszych wątpliwościach czy to zadziała (zadziałało tak jak myślałem i uznałem że można w ten sposób pracować), przestałem się przejmować potencjalnymi problemami. Wczoraj nastąpiła awaria i nie byłem w stanie otworzyć tego katalogu na żadnym z komputerów. Oczywiście weryfikacja i naprawa bazy nic nie dała. Pomyślałem ze spróbuję jeszcze otworzyć tą bazę na COP 7 na trialu pod Windowsem. Szok bo baza otworzyła się, aby dokonać jakiegoś zapisu w bazie dałem gwiazdkę kilku zdjęciom i powrotnie skopiowałem na Mac-a. Oczywiście baza działa i wszystko wróciło do normy.

Kompletnie nie mam pojęcia co się mogło stać, rozumiem że wystarczy wykonywać tylko kopię bazy, bez potrzeby robienia backupu całego katalogu? Może podpowiecie jak w COP się zabezpieczać od takich wypadków?

Domyślnie

GoOrange - a co dla Ciebie znaczy baza? i weryfikacja i naprawa bazy? nie wiem czy to na temat i pewnie znane wszystkim ale żaden ze znanych mi programów od "wywołania" rawów w ogóle nie ingeruje w treść plików a tylko tworzy zestaw referencji (bazę?) w których zapisuje wprowadzane zmiany parametrów. Tak, wystarczy przenosić ów zestaw/bazę - choć przyznam, ze nie wiedziałem, że będzie ona czytana tak samo pod Makiem i Windowsem. Oddzielny temat to backup plików-rawów. I warto pamiętać aby kasowanie plików już w części obrobionych dokonywać pod programem wywołującym: wtedy usuwane są także już utworzone referencje.
    Co do Twojego ostatniego pytania to nic nie powiem bo w sumie nie wiadomo na czym ów wypadek polegał... ostatecznie to nawet wygląda jak by go nie było
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

W Capture One Pro 7 można zweryfikować i sprawdzić a w przypadku błędów naprawić bazę, można to zrobić wybierając odpowiednią opcję z menu programu. W trybie katalogu jest to min. pakiet samych RAW-ów, wygenerowanych podglądów i baza, plik o rozszerzeniu cocatalogdb, która nie wiem co dokładnie zawiera bo chyba są w tym pakiecie także pliki XML, które to pliki właśnie zawierają wszystkie zmiany. W całym katalogu podmiana właśnie tego pliku (rozszerzenie cocatalogdb), powodowało uruchomienie katalogu. Inna sprawa że plik-baza był za stary i stąd posłużenie się Windowsem jako lekarstwem

Aktualnie nie mam czasu na testy ale mam ważenie że praca na OS X / Windows nie jest w 100% kompatybilna, z tego co pamiętam to pliki oznaczane kolorem pod Windowsem traciły ten tag pod OS X.

Domyślnie

nawet nie wiedziałem że w CO są takie możliwości - prawdę mówiąc nawet teraz nie potrafiłem tego znaleźć: w której części menu tego szukać?
    .

Domyślnie

Menu File > Verify Catalog or Session...

Domyślnie

...wygląda, że w testowej tego nie ma
    .

Domyślnie

OMG! Capture One Pro 7 (7.1.6), testowy eksport 3500 zdjęć bez OpenCL ok. 3 godz. 30 min., z OCL w nVidia GTX660 2GB ok. 2 godz 30 min, AMD HD7870 2GB ok. 1 godz. 30 min.! O szybkości pracy podczas obróbki nie wspomnę bo zajefajnie czuć pod ręką a nie da się policzyć. Nawet z OpenCL nVidia vs. AMD jest różnica, Luxmark dla obu to odpowiednio ok. 600 i 1600 pkt. i tą różnicę podczas obróbki po prostu czuć.

Nowy Mac Pro tylko z jednym procesorem ale zawsze z dwiema kartami, chyba widać jaki kierunek został obrany.

Domyślnie

W Capture Pro One 7 Express, nie widzę znaczka który by mnie informował, że dane zdjecie bylo lub jest akurat exportowane. Takie jakby szare słoneczko, czy kółko ząbkowane. W starszych wersjach było pomarańczowe.
    Gdzie to się włącza, czy ta wersja informacji o exporcie pliku nie posiada?

Strona 12 z 73 PierwszyPierwszy ... 210111213142262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów