Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Seeker Zobacz posta
    .... Inaczej mowiac, mozliwe sa przypadki, kiedy swiadomie i celowo przekroczysz maksymalny poziom w jednym kanale barwnym, uzyskujac rownomierne zabarwienie pewnej powierzchni kadru..
    To nie jest aż takie proste jak się wydaje. Jeśli to niebieskie niby niebo zostanie przepalone, to przebarwieniu mogą ulegać także inne kolory (nie tylko niebieskie niebo), w których ten niebieski ma swój udział jako składowa. Moim zdaniem bezpieczniej jest nie przepalać. Ale każdy robi swoje własne zdjęcia.
    Jacek

Domyślnie

należy tylko pamiętać, że histogram przy robieniu NEFów w aparacie jest troszkę oszukany, bo powstaje na podstawie JPG Basic zaszytego w tym NEFie, więc jeszcze odrobina zapasu jest (korekcja ekspozycji w programie do odRAWiania )
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ciiiiicho. Niech lepiej tak zostanie. Będzie mniej rozczarowań przepalonymi RAWami.
    Jacek

Domyślnie

To ja dam ***** dla tematu żeby zwrócić uwagę. Każdemu się przyda zdecydowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ciiiiicho. Niech lepiej tak zostanie. Będzie mniej rozczarowań przepalonymi RAWami.
    przepraszam, już siedzę cicho i idę pisać swoje wypociny
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Jestem pod wrazeniem! Dotychczas czytalem tylko o histogramach albo w zakresie zbyt podstawowym albo zbyt zaawansowanym, nic nie rozumiejac. A ten tekst jest idealny dla wiekszosci ludzi, czyli tych kumajacych co nieco, ale jeszcze ze stosem watpliwosci. Podziekowania dla JK za tak przystepne wyjasnienie tematu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Coś w tym jest. Najlepiej na początek jest robić tylko jpegi. Bardzo dobrze można wtedy wyczuć puszkę i nauczyć sie poprawnie naświetlać. Bardzo w tym pomaga "mruganie" świateł czyli obrazowanie w którym miejscu na zdjęciu histogram wychodzi poza ramkę.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Bardzo słuszna wypowiedź Ogólnie powinniśmy się starać dociągać histogram do prawej, jednocześnie unikając przycinania tegoż. Im bardziej po prawej znajdzie się informacja, tym lepiej zostanie skwantyzowana, oraz tym mniej będzie narażona na szumy.
    Ciekawe, czy są aparaty, które właśnie stosują automatycznie owo "naświetlanie do prawej strony histogramu".
    W przypadku lustrzanek, gdzie pomiar światła przed ekspozycją może "nie zauważyć" małych jasnych elementów, naświetlanie matrycy w taki sposób jak się naświetla fim ma sens.
    W przypadku aparatów kompaktowych używających matrycy jako czujnika AF i nastawy ekspozycji, można by spokojnie naświetlać "do prawej strony histogramu", a potem po prostu wziąć stosowną poprawkę przy generacji JPG'a.

Domyślnie

Wiem, że EOS 40D ma funkcję Priorytet jasnych obszarów czy coś takiego, która ma spełniać mniej-więcej to o czym piszesz, jakby uważać na prawą stronę. Z tym, że zmniejsza zakres dostępnych czułości. Przydałoby się coś takiego w niecierpliwie wyczekiwanym D90
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

J.K.

"mozliwe sa przypadki", to jeszcze nie regula

Chodzi mi tylko o swiadome zastosowanie pewnych niuansow w konkretnym celu. Stala "jazda" na tego typu efektach, poza zwiekszonym ryzykiem, bylaby dosc meczaca. Jezeli jednak ktos lubi eksperymanty, to otrzymal wskazowke i tyle.

(doprecyzowanie)

Swoja droga fajnie, ze i o kontrascie napisales, gdyz ten aspekt znacznie latwiej przeoczyc.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów