Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    należy tylko pamiętać, że histogram przy robieniu NEFów w aparacie jest troszkę oszukany, bo powstaje na podstawie JPG Basic zaszytego w tym NEFie, więc jeszcze odrobina zapasu jest (korekcja ekspozycji w programie do odRAWiania )
    Z moich obserwacji wynika, że zapas jest (i to spory) nawet gdy histogram w programie do "odRAWiania" pokazuje przepał. Co więcej, informacje wyciągnięte z takich przepałów często wyglądają lepiej niż w przypadku "poprawnie" naświetlonego zdjęcia. Oczywiście pod warunkiem, że przepał nie jest zbyt duży.
    Czy to nie jest tak, że większość aparatów rejestruje scenę z głębią 12bit a monitory wyświetlają tylko 8bit, przez co spora część informacji pozostaje "ukryta" przed wzrokiem wścibskiego fotoobrabiacza?

BTW. JK: gratuluję.
    Klejony D80.

Domyślnie

Wyświetlenie w 8-u bitach informacji 12-to bitowej nie powoduje "ukrycia" czegokolwiek, a jedynie mniej precyzyjne podzielenie zakresu. "Ukrycie" wynika z faktu, że matryca rejestruje liniowo i ma dość spory gamut - a zdjęcia i ich histogramy oglądamy już po zdelinearyzowaniu i przycięciu do sRGB.

Domyślnie pytanie dodatkowe.

Witam. A czy da się założyć jaki margines bezpieczeństwa zapewnia wykonanie fotki w RAW i następnie wywołanie do JPG-a ? Albo inaczej ile można delikatnie przepalić " jasnosci " by je potem odzyskać w konwersji RAW -JPG ? Czy kompletnie nic - O EV czy np. 0,5 EV ?. W moich próbach krajobrazu często bardzo zależy mi na cieniach . "Wyciągając" je z Raw uzyskuję duży szum co mi zdecydowanie nie odpowiada. Praktycznie odbywa się tak - robię na histogram staję na głowie żeby nie przepalić - najczęsciej nie doświetlam i jak konwertuję do JPG-a to jest kicha bo przepałow nie ma ale cieni też , albo mocno zaszumione. / Mam D80 /.Komplikuje też sprawę mały histogram / muszę zakładać okulary żeby go ocenić / Chyba tylko w D 200 jest na cały ekran .
    Wracając do sedna pytania . Czy nie można odrobinkę przepalać ? a jesli to ile?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hasnik Zobacz posta
    Witam. A czy da się założyć jaki margines bezpieczeństwa zapewnia wykonanie fotki w RAW i następnie wywołanie do JPG-a ? Albo inaczej ile można delikatnie przepalić " jasnosci " by je potem odzyskać w konwersji RAW -JPG ? Czy kompletnie nic - O EV czy np. 0,5 EV ?. W moich próbach krajobrazu często bardzo zależy mi na cieniach . "Wyciągając" je z Raw uzyskuję duży szum co mi zdecydowanie nie odpowiada. Praktycznie odbywa się tak - robię na histogram staję na głowie żeby nie przepalić - najczęsciej nie doświetlam i jak konwertuję do JPG-a to jest kicha bo przepałow nie ma ale cieni też , albo mocno zaszumione. / Mam D80 /.Komplikuje też sprawę mały histogram / muszę zakładać okulary żeby go ocenić / Chyba tylko w D 200 jest na cały ekran .
    U mnie (D70s) spokojnie mogę 1EV ze świateł wyciągnąć (oczywiście z nefa)
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

Prawdziwy, akademicki wykład. Podziękowania dla Jacka.
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    U mnie (D70s) spokojnie mogę 1EV ze świateł wyciągnąć (oczywiście z nefa)
    ja na tej samej puszcze również mniej więcej tyle mogę wyciągnąć ze świateł.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

głosuję za przyklejeniem wątku.
    カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン

Domyślnie Odp: pytanie dodatkowe.

Cytat Zamieszczone przez hasnik Zobacz posta
    W moich próbach krajobrazu często bardzo zależy mi na cieniach . "Wyciągając" je z Raw uzyskuję duży szum co mi zdecydowanie nie odpowiada. Praktycznie odbywa się tak - robię na histogram staję na głowie żeby nie przepalić - najczęsciej nie doświetlam i jak konwertuję do JPG-a to jest kicha bo przepałow nie ma ale cieni też , albo mocno zaszumione.
    Zamiast skupiać się tak bardzo na histogramie, skup się na filtrach połówkowych. Dzięki nim przyciemnisz światła (niebo), przez co będziesz mógł dłużej naświetlać cienie (ziemia, las). Przyciemnione zdjęcia i rozjaśnione cienie będą tym, czego oczekujesz.
    PS. Sugeruję poczytać o systemie Cokin.
    D70s. Ot tak, po prostu.

Domyślnie Szara połówka

Mam Cokina i to w wersji jasnej i ciemniejszej / mam dwie plastikowe płytki /. Ale konstrukcja obiektywów jest tak delikatna ze podczas manewrów z płytkami obiektyw moim zdaniem wygina się / Np miałem kita 18-70 , szkoda było go zniszczyć /. W N 20/2,8 jest trochę lepiej ale winietuje i też te manewry - strach robić bo się to rozleci.Wiem co mówię bo tego Cokina używałem w srednim formacie na 50 mm , zelazo kupa szkła sztywne tam działało idealnie.
    W najnowszym obiektywie Nikona 14- 24 / nie tego nie mam , ale mi się marzy / ten problem odpadł bo tam nic sie nie założy ani z przodu ani z tyłu. Może w takim sposobie albo inny pomysł , albo jaki jest mocny obiektyw, który to zniesie . Aha mam jeszcze 50 / 1,4 no tam odpada całkowicie - temat p.t szara połówka .
    Pewnie rada jest prosta trza kupić D3 a ten ma zakres tonalny o 2 EV większy od mojego D80 i te wyprane białe niebo może trochę się oddali od czarnych krzaczorów.

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie doskonałość obrazu a reportaż...

A co ze zdjęciami w byle jakim oświetleniu z użyciem najwyższych dostępnych "czułości"?
    Szum wzmocnienia sygnału zotawia daleko w tyle szlachetne rozważania o relacji szum/sygnał?

Zresztą: cała strategia polega wtedy na tym , bym możliwie najbardziej jak się da NIEDOŚWIETLIĆ , użyć najkrótszych czasów itd... w każdym razie: naświetlanie "na lewo"

Z innej beczki: zdjęcia naświetlone metodą "na prawo" wyświetlane na zwykłym monitorze wydają się bladawe, mniej kontrastowe i pozbawione intensywnego koloru. Nie przejmować się tym jeśli końcowym celem jest reprodukcja poligraficzna?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów