Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Zrozumieć histogram

Witam

Prosiłbym szanowne koleżanki i kolegów o pomoc w sprawie interpretacji histogramów.
    W pewnych sytuacjach okazuję się jedynną informacją o ekspozycji ( czasami w domu w PC jest za późno na korekty ) nadmieniam, iż w archiwum był jeden wątek w 11.2004 ale nic nie wniósł. To że odnosi się do jednego koloru to wiem ale jak na jego podstawie dokonać korekty ekspozycji itp... .

Może znacie jakieś linki ( oby nie jezyku Szekspira)

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Domyślnie temat ten sam ;-)

Ja też przyłączam się do tego samego pytania, prosząc weteranów o interpretację histogramów

Moshica

Domyślnie

Noo owszem i mądrze i zgrabnie ale czy to się da wykonać w praktyce i w plenerze (hmm znaczy to ... całkowite wypełnienie histogramem bez plaskatych miejsc) bo w przypadku jasnego światła - dajmy na to południe, środek Sachary i tak wyjdą miejsca prześwietlone no nie? czy źle kombinuję?

BO!!! po to przeca (chyba) ustawiamy dodatkową korektę i stosujemy spota lub cw by mieć prawidłowo naświetloną klatkę - kadr i jeśli jakieś cienie są obiektem docelowym fotkee to tło sacharyjskie zbyt jasnym być musi i wtedy się plaskatość na hist(eri)ogramie pojawi źle sobie to poukładałem w móżdżku???
    ale o co chodzi?

Domyślnie

W jezyku Szekspira prosze bardzo i to jeszcze od Nikonians
    Tomek
    ---------

Domyślnie

Witam

Kolega Irvine to albo ma problem ze wzrokiem lub żartowniś na wysokim poziomie. Aczkolwiek żadnej pomocy nie odrzucam. Dzięki

Pozdrowinia

Domyślnie

Chyba problemy ze wzrokiem. Nie zauwazylem ze tam jest "oby NIE". Przepraszam.
    Tomek
    ---------

Domyślnie Re: temat ten sam ;-)

Cytat Zamieszczone przez moshica
    Ja też przyłączam się do tego samego pytania, prosząc weteranów o interpretację histogramów
    Takowych chyba niet.
    Weterani mogą być co najwyżej z analoga, a tam jakoś histogramów nie widziałem
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Witam wszystkich serdecznie.
    Dość fajnie histogram jest opisany na tej stronie:
    http://www.fotoporadnik.pl/histogram.html
    Na końcu poradnika są linki do pogłębienia wiedzy dotyczącej tematu.
    Ostatnio edytowane przez Jacop ; 30-03-2008 o 22:17
    kitowy D40 z firmowym UV

Domyślnie

No Tomek, już myślałem, że o forum zapomniałeś

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów