Cześć, powoli zaczynam się zastanawiać nad 3 szkłem. Obecnie mam N35/1.8 i N55-200VR (tego ciemnego kitowca). Odkąd mam N35 chyba nigdy nie założyłem zooma, może to źle...nie wiem. Teraz ktoś mi zwrócił uwagę, że 35mm to trochę nie bardzo do portretu i deformuje za mocno twarz. No i myślę o czymś ostrym, jasnym, ciaśniejszym i...tanim.
Co na razie znalazłem?
- Nikkor 50/1.8 - kosztuje koło 500zł, czyli super...ale mam obawy czy zrobi mi różnicę, ludzie raczej przesiadają się z 50 na 35, a nie odwrotnie...
- Nikkor 50/1.4 - powiedzmy 800zł, czyli znośnie...ale wady tego co wyżej, zaletą jest większe światło, czy będzie zauważalnie ciekawsza GO niż w N35/1,8 i 50/1.8?
- Nikkor 85/1.8 - koło 1000zł, czyli dużo, ponad pół wypłaty lol...nie ma juz raczej wad powyższych 50tek, będzie znacząco lepszy do portretów (głowa, popiersie, od pasa w górę, cała postać)?
Wybór raczej standardowy, ale nie znaczy że prosty. Szukając podpowiedzi trafiłem na starsze obiektywy manualne, ale trochę się tego boje, ostrzenie ręczne na niskiej przesłonie, zresztą nawet na wysokiej...nie próbowałem nigdy tego, poza makro, gdzie to wyglądało całkiem inaczej ( mała odległość, duży obraz detalu w wizjerze, oka modelki tak nie zobaczę). Może jakiś starszy Nikkor 85/1.8 a może da się poniżej 1000zł wyrwać jakiegoś starego 85/1.4?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak to wogle jest z tymi obiektywami przy D80? AF-S wiadomo sam kręci więc działa nawet z d40, a reszta? Głupie pytanie, ale oprócz AF coś jeszcze jest w nowszych obiektywach? Jakaś elektronika od trybów pół automatycznych (A,S)? Czy to załatwia wszystko body? Bo robię na M więc powinien mnie interesować jedynie AF, resztę sam dobieram. Proszę się nie śmiaćPoważnie pytam, bo coś mi się wydaje, że coś tam w tych obiektywach jeszcze siedzi
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W sumie bardzo mi się nie śpieszy z tym obiektywem, mogę czekać na okazję, ale tak jakoś mam, że jak coś mi się wymyśli to mnie to męczy zanim się nie dowiem konkretów. A może ktoś wejdzie w mój podpis i powie, że nie warto wydawać kasy bo to wszystko da się zrobić kompaktem za 600zł.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami