Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Trzeci obiektyw do D80

Cześć, powoli zaczynam się zastanawiać nad 3 szkłem. Obecnie mam N35/1.8 i N55-200VR (tego ciemnego kitowca). Odkąd mam N35 chyba nigdy nie założyłem zooma, może to źle...nie wiem. Teraz ktoś mi zwrócił uwagę, że 35mm to trochę nie bardzo do portretu i deformuje za mocno twarz. No i myślę o czymś ostrym, jasnym, ciaśniejszym i...tanim.

Co na razie znalazłem?

- Nikkor 50/1.8 - kosztuje koło 500zł, czyli super...ale mam obawy czy zrobi mi różnicę, ludzie raczej przesiadają się z 50 na 35, a nie odwrotnie...
    - Nikkor 50/1.4 - powiedzmy 800zł, czyli znośnie...ale wady tego co wyżej, zaletą jest większe światło, czy będzie zauważalnie ciekawsza GO niż w N35/1,8 i 50/1.8?
    - Nikkor 85/1.8 - koło 1000zł, czyli dużo, ponad pół wypłaty lol...nie ma juz raczej wad powyższych 50tek, będzie znacząco lepszy do portretów (głowa, popiersie, od pasa w górę, cała postać)?

Wybór raczej standardowy, ale nie znaczy że prosty. Szukając podpowiedzi trafiłem na starsze obiektywy manualne, ale trochę się tego boje, ostrzenie ręczne na niskiej przesłonie, zresztą nawet na wysokiej...nie próbowałem nigdy tego, poza makro, gdzie to wyglądało całkiem inaczej ( mała odległość, duży obraz detalu w wizjerze, oka modelki tak nie zobaczę). Może jakiś starszy Nikkor 85/1.8 a może da się poniżej 1000zł wyrwać jakiegoś starego 85/1.4?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Jak to wogle jest z tymi obiektywami przy D80? AF-S wiadomo sam kręci więc działa nawet z d40, a reszta? Głupie pytanie, ale oprócz AF coś jeszcze jest w nowszych obiektywach? Jakaś elektronika od trybów pół automatycznych (A,S)? Czy to załatwia wszystko body? Bo robię na M więc powinien mnie interesować jedynie AF, resztę sam dobieram. Proszę się nie śmiać Poważnie pytam, bo coś mi się wydaje, że coś tam w tych obiektywach jeszcze siedzi
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

W sumie bardzo mi się nie śpieszy z tym obiektywem, mogę czekać na okazję, ale tak jakoś mam, że jak coś mi się wymyśli to mnie to męczy zanim się nie dowiem konkretów. A może ktoś wejdzie w mój podpis i powie, że nie warto wydawać kasy bo to wszystko da się zrobić kompaktem za 600zł.
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

Według mnie nie warto się pchać w obiektywy manualne.
    Jeśli to ma być obiektyw do portretu to polecę Ci jak najbardziej 85/1.8d. Poszukaj w internecie sampli, na pewno Ci się spodobają. Ja jak tylko napełnię portfel właśnie ten obiektyw mam zamiar kupić do portretu. Z D80 będziesz miał AF.
    Według mnie też 50/1.8g jest warta uwagi. Niektórzy twierdzą, że do portretu średnio się nadaje, ale według mnie jest użyteczną ogniskową o ile tylko nie będziesz robił samych headshot'ów. No i argumentem za jest mniejsza cena. (Jeśli wybierzesz 50/1.8d też powinieneś być zadowolony choć podobno jest mniej ostra od 1.8g).

Domyślnie

Jeżeli ma to być obiektyw stricte do portretu, to bez dwóch zdań 85/1.8D. 35 + 85 to świetny zestaw. Nikkor 85/1.4D byłby jeszcze lepszy, ale nie znajdziesz go taniej niż za 3000-3500 zł (oczywiście za używkę).

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Jak to wogle jest z tymi obiektywami przy D80? AF-S wiadomo sam kręci więc działa nawet z d40, a reszta? Głupie pytanie, ale oprócz AF coś jeszcze jest w nowszych obiektywach? Jakaś elektronika od trybów pół automatycznych (A,S)? Czy to załatwia wszystko body? Bo robię na M więc powinien mnie interesować jedynie AF, resztę sam dobieram. Proszę się nie śmiać Poważnie pytam, bo coś mi się wydaje, że coś tam w tych obiektywach jeszcze siedzi
    D80 ma wbudowany silnik, więc spokojnie możesz korzystać ze szkieł AF-S jak i zwykłych AF. Nic więcej w nowych obiektywach nie siedzi, D80 wszystko obsłuży. D80 nie mierzy tylko światła z manualami, ale pewnie o tym wiesz.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

A na czym polega ten pomiar światła z manualami? Wina obiektywu tak, czegoś mu brakuje? Czy zawsze za pomiar światła odpowiada tylko body? Pmiar światła odpowiada za dobór parametru w trybie A i S i automatycznych? I wskazanie "poprawności" nastawy w M tak?

Domyślnie

Kwestia pomiaru światła leży po stronie body. Jeżeli body jest w to wyposażone, to choćbyś podpiął słoik, to body dobierze odpowiednie parametry w trybie A i pokaże "poprawność" nastaw w trybie M (tryb S odpada, ponieważ po zdefiniowaniu czasu body nie ma możliwości zmiany przysłony w słoiku oraz w większości manualnych szkieł). Obiektywy Nikkora AF i AF-S są wyposażone w styki, dzięki którym jest możliwy pomiar światła i za ich pośrednictwem możliwe jest też sterowanie przysłoną - czyli kręcisz kółkiem nastaw na body i zmieniasz przysłonę; w manualach przysłonę zmieniasz za pomocą pierścienia na obiektywie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dax1990 Zobacz posta
    (Jeśli wybierzesz 50/1.8d też powinieneś być zadowolony choć podobno jest mniej ostra od 1.8g).
    moze nie mniej ostra co mniej celna.
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Kwestia pomiaru światła leży po stronie body. Jeżeli body jest w to wyposażone, to choćbyś podpiął słoik, to body dobierze odpowiednie parametry w trybie A i pokaże "poprawność" nastaw w trybie M (tryb S odpada, ponieważ po zdefiniowaniu czasu body nie ma możliwości zmiany przysłony w słoiku oraz w większości manualnych szkieł). Obiektywy Nikkora AF i AF-S są wyposażone w styki, dzięki którym jest możliwy pomiar światła i za ich pośrednictwem możliwe jest też sterowanie przysłoną - czyli kręcisz kółkiem nastaw na body i zmieniasz przysłonę; w manualach przysłonę zmieniasz za pomocą pierścienia na obiektywie.
    I tak i nie.

Tanie puszki cyfrowe (AF analogowe tez) zostaly wykastrowane z mechanicznego przeniesienia przyslony i dlatego nie pomiaru swiatla ciaglego z obiektywami bez mikroprocesora. Inaczej ma sie sprawa do pomiaru swiatla blyskowego, poniewaz na bank do D70 ta funkcja byla w body, choc N na ten temat nabieral wody w usta.

Mowiac w skrocie, amatorskie puszki N (poza D7000) maja bagnet nie do konca zgodny ze specyfikacja Ai, tak samo jak szkla z serii G i N (czyli wszystkie DX i nowe FX oraz pare starszych FX) sa niezgodne tez ze ta specyfikacja bagnetu.

Co do zmiany przyslony na obiektywie czy pokretlem na korpusie, w puszkach z pelnym bagnetem Ai mozna robic to tak i tak.

Majac D80 poszukaj szkiel AF z pierwszej serii (bez D), beda tansze a nie sa gorsze od wersji z D. AF 50/1.8 bez D powinna kosztowac ok 350-400zl, 85/1.8 bez D cos ok 800 zl.

Aby bylo ciekawiej, wszystkie MF i AF 50/1.8 do serii G sa oparte o ta sama formule optyczna jaka N wsadzil do taniej serii E (Nikon Series E).

50/1.4 jest zupelnie innym zwierzakiem niz 50/1.8, inna formula optyczna i inaczej rysujace szklo. Moim zdaniem ladniej. Nie mowie, ze lepiej ale ladniej, zupelnie inne przejscia nieostrosci.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 24-10-2012 o 23:16

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Aby bylo ciekawiej, wszystkie MF i AF 50/1.8 do serii G sa oparte o ta sama formule optyczna jaka N wsadzil do taniej serii E (Nikon Series E).
    A to faktycznie ciekawe, zawsze przyjmowałem, że ze względu na małe rozmiary Serii E upchnęli tam coś gorszego. A tu faktycznie, rozmiar obudowy jest inny, ale układ optyczny może być ten sam - w 50/1.8D przednia soczewka jest osadzona bardzo głęboko w obiektywie, w 50/1.8 Serii E (szczególnie pierwszej, czarnej edycji) jest tuż przy końcu, więc nie ma tu żadnych czarów. Widziałem kiedyś te obiektywy za grosze, jak gdzieś znajdę to zastanowię się, bo to by była fajna propozycja do Nexa.

Domyślnie

Seria E ma inne powloki niz Nikkory. Powloki sa OK ale nie sa tak dobre jak SIC. Jak chcesz kupic cos z serii E szukaj z jej drugiej edycji (ze srebrnym pierscieniem jak w Nikkorach).

Domyślnie

Czyli tak jak myślałem, najlepszy byłby 85/1.8. Trochę drogo. A warto wogle zostawiać 55-200? Czy lepiej go puścić i wtedy łatwiej było by kupić 85

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów