Close

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 110

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie obiektyw do krajobrazu

Jestem posiadaczką Nikona D5100.
    Szukam najlepszego obiektywu stałoogniskowego do krajobrazu. Co możecie polecić?
    Będę bardzo wdzięczna, bo przyznaję, że nie jestem najlepsza w roztrzaskiwaniu parametrów obiektywów. Uwielbiam swój jeden stałoogniskowy obiektyw 105 mm Micro i chce czegoś tak dobrego do krajobrazów.

Domyślnie

105VR to bardzo dobry obiektyw, również do krajobrazów. Jeżeli natomiast uważasz, że on się do krajobrazów nie nadaje, to sama wiesz dlaczego. Proponuję więc nieco uściślić pytanie, bo ja np. uważam że obiektyw do krajobrazów powinien mieć różne cechy, ale akurat kąt widzenia/ogniskowa jest kwestią tego, co chcesz fotografować a nie jakiegoś ogólnego idee fix pt. krajobraz. Notabene, 105VR spełnia wszystkie cechy dobrego obiektywu do krajobrazu, poza małą uniwersalnością związaną ze stałoogniskowością.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A ile chcesz na taki obiektyw przeznaczyć ??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Golakowa Szyja

Domyślnie

Do krajobrazu wystarczy jeden obiektyw i ni żadne tam 105 VR..tym obiektywem jest:

Nikon 10.5mm f/2.8G ED AF DX Fisheye Nikkor Lens

Sfotografujesz nim wszystko i nie musisz targać ze sobą niepotrzebnych klamotów..Brakiem AFs się nie przejmuj..będzie ostro!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez anwas Zobacz posta
    Do krajobrazu wystarczy jeden obiektyw i ni żadne tam 105 VR..tym obiektywem jest:

Nikon 10.5mm f/2.8G ED AF DX Fisheye Nikkor Lens

Sfotografujesz nim wszystko i nie musisz targać ze sobą niepotrzebnych klamotów..Brakiem AFs się nie przejmuj..będzie ostro!
    Potem tylko powycinać to co potrzebne i jest git

Domyślnie

Jak koniecznie stałka to Sigma 20/1.8 lub 14/2.8 (może być 3.5).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dareknik Zobacz posta
    Jak koniecznie stałka to Sigma 20/1.8 lub 14/2.8 (może być 3.5).
    Używałem tej Sigmy i jak dla mnie to do krajobrazu zdecydowanie za wąska na dx, 14mm byłoby lepsze

Domyślnie

A więc po kolei - dzięki wielkie za wszystkie informacje - nie mam wiedzy technicznej i stąd wszystkie linki bardzo mi pomogą i poproszę, chętnie się dokształcę, bo to dobry moment.
    Jesli chodzi o moja 105 mm, to może to moja nieumiejętnośc, ale nie jestem nim w stanie osiągnąć dużej głębi ostrości przy dużych scenach krajobrazu, inna rzecz, że nim trudno się robi szerokie krajobrazy w ogóle.
    Rybiego oka trochę się obawiam ze wzgledu na zniekształcenia, bo to jednak jest pewien klimat zniekształceń, ale poszukam w Internecie zdjęć z tego obiektywu, by sprawdzić.
    Sigma - przyznaję, choć jak widzę na tym forum są to popularne obiektywy - obawiam się gorszej optyki niż w przypadku Nikkora. Kiedyś znajoma Pani fotograf przekonywałą mnie, że jednak oryginalne optyki są lepsze (lepsze materiały wykonania) i jakoś się do tego przyzwyczaiłam i przekonałąm kupując tą 105 mm. Ale może czas się przekonać, bo nie mam żadnego obiektywu innych firm.
    Cena - nie mam ograniczeń, ale w granicach przyzwoitości
    Myślałam o: AF 20mm f 2,8D, AF 24 mm f 2,8D, AF-S 24 mm f 1,4 G
    Co o nich sądzicie?

Domyślnie

Do krajobrazu to Nikkor 16-35f4VR ewentualnie Nikkor 20-35f2.8D

Drugi tańszy, obydwa jednakowo wielkie i ciężkie. Pierwszego nie znam ale recenzje ma dobre. Drugi miałem i mogę polecić bo szkło rewelacyjne. Nawet jakiś się teraz licytuje na Allegro BCM.

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów