Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Wątek: stałki

Domyślnie

Widzę, że gorąca debaty i różne fronty na forum się formują
    Więc nie czekając wybrałem się na testy do salonu ze swoją 90ką.
    Najpierw zapodałem 10-20f/3,5G
    http://imageshack.us/photo/my-images/502/dsc0002rq.jpg/
    a później 35 f/1,8G
    http://imageshack.us/photo/my-images/411/dsc0004nd.jpg/

Szybko się uwijałem i trochę kiepskie, ale widać różnicę.
    Jednak zoom 2600 no i z portretem się nie poszaleje, drzwi na dalsze zakupy pozostawia szerooooko otwarte
    Ostatnio edytowane przez klopot ; 20-10-2012 o 23:22
    Pozdr.

Domyślnie

10-20 G, to raczej nie spotkałeś, co najwyżej Sigme. Postawa bardzo obywatelska, tak trzymać, chodzić i testować.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

1. arwic - ochłoń (post 40)
    2. kurcze mam ochotę pogonić fanklub 35/1.8
    Co to ma być? facet pyta o jasne stałki z zakresu 50-105 mm i ... kilkanaście kolejnych wpisów sugeruje 35/1.8. Albo ja czytać nie umiem, albo 35 nie mieści się między 50 a 105 ?
    Kolega potem doprecyzowuje, że chce porobić z małą GO, a wy mu proponujecie krótką ogniskową?
    Co gdzie wejdę, obojętnie o co kto pyta - każą kupować 35/1.8 (do wszystkiego!). Opanujcie się. Calutki watek nie na temat.
    A w temacie - 60 micro to rzeźnik jesli chodzi o ostrość. Chcesz macro - no to go kup. Ale 2.8 to tak w połowie drogi do tych małych GO. Lepiej niż twój kit, ale gorzej niż 1.8.
    Ja jestem portrecistą i polecam AF-S 85/1.8. Przekonasz się czy lubisz stałki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak kolego czytać się nie umie, to kolega nie wie że 35 mieści się między 50 a 105, co, akurat na tych
    zajęciach się nie było hahaha
    A tak serio dobrze piszesz
    moją obecność na forum sponsoruje nikon
    d300s + S17-50 f/2.8 + SB600

Domyślnie

Klopot w tym, że Kolega klopot na początku określił granice od 50 do 105 (podając konkretne obiektywy), ale zaraz potem napisał, że "60% [zdjęć, które robi] to miejska sceneria, architektura", a "30% [to] krajobraz, portret". A skoro tak, to część z nas uznała, że jednak przydałoby mu się coś szerszego i podzieliła się tą myślą z Kolegą, bowiem, jak mówi poeta: "najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to dać ją komuś".
    Natomiast wszystkie uwagi "terapeutyczne" (na temat czyichś "braków" czy porządanych zachowań, typu: "ochłoń", etc.) można sobie przesyłać na priva, a nie epatować nimi wszystkich forumowiczów czytających ten wątek. Namawiam do unikania osobistych wycieczek i pisania ad rem.
    Fujifilm X-E3 + Meike MK-XE3G | Fujinon 16-50 2,8-4,8, 14/2,8, 23/2,0 | Samyang 75/1,8 | Quadralite Stroboss 36F | Lowepro Adventura SH 115 III | Tenba Tools BYOB + Packlite 10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedSasza Zobacz posta
    Klopot w tym, że Kolega klopot na początku określił granice od 50 do 105 (podając konkretne obiektywy), ale zaraz potem napisał, że "60% [zdjęć, które robi] to miejska sceneria, architektura", a "30% [to] krajobraz, portret". A skoro tak, to część z nas uznała, że jednak przydałoby mu się coś szerszego i podzieliła się tą myślą z Kolegą, bowiem, jak mówi poeta: "najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to dać ją komuś".
    Natomiast wszystkie uwagi "terapeutyczne" (na temat czyichś "braków" czy porządanych zachowań, typu: "ochłoń", etc.) można sobie przesyłać na priva, a nie epatować nimi wszystkich forumowiczów czytających ten wątek. Namawiam do unikania osobistych wycieczek i pisania ad rem.
    Racja RedSasza.
    Zweryfikuje swój pierwszy post odnośnie listy i powiem, że generalnie chodziło mi o to co napisałem o %wym robieniu zdjęć.
    50 a raczej 85 będzie rozpatrywany w późniejszym czasie.
    Najpierw coś do architektury i krajobrazu.
    Pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RedSasza Zobacz posta
    Klopot w tym, że Kolega klopot na początku określił granice od 50 do 105 (podając konkretne obiektywy), ale zaraz potem napisał, że "60% [zdjęć, które robi] to miejska sceneria, architektura", a "30% [to] krajobraz, portret". .
    On napisał o architekturze w poście 8. A poczytaj posty od 2 do 7. Radzono mu 35 mm nie pytając sie o potrzeby.

Nie da sie pogodzić makro, architektury, krajobrazów, portretów i małych GO w jednej stałce. Nie da się.
    Krajobrazy i architekturę można robić na 2 sposoby - albo szeroko, albo tele. W każdym razie 35 na DX się nie specjalnie nadaje jako szerokie szkło pod krajobraz i architekturę, bo to właściwie standard, a nie szeroki kąt. Jak chce szeroko pod krajobraz i architekture to musi szukać coś w rodzaju 12-24. I właśnie wciskanie 35 mm legło w gruzach. To szkło nie pasuje pod żadne z jego potrzeb! Na jedne jest mocno za szerokie (portret) a na drugie zdecydowanie za wąskie (krajobraz, architektura).
    Musisz mieć do tych celów 2 stałki (albo i 3 - do macro). Nie da się wszystkich zastosowań zrobić jedną stałką. Stałki to własnie do siebie mają - sa bardziej "specjalistyczne". Uniwersalne to są zoomy. 35 jest po środku, ale przez to jest do niczego jesli chodzi o twoje potrzeby. Nie jest uniwersalne, jak sugerujecie. W stałkach nie ma kompromisów. Trzeba mieć kilka. Wybierz sobie pierw jedną, do jednego z zastosowań.
    Do krajobrazów i architektury nie polecam na początku stałek, bo trzeba ich kilka. Lepiej na poczatku ogarnąć to zoomem 10-20 albo 12-24. Zobacz jak daleko tu do 35 mm. Więc jeśli chcesz te 2 zastosowania to jednak zoom. A ty zoom pokrywający częsciowo ten szeroki zakres masz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacku, szkoda pisac, bo i tak fanklub 35mm do APS-C bedzie gora, bo 35 jest "must have" i basta. Mantra jak u Gomrowicza "Slowacki wielkim poeta byl".
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 21-10-2012 o 13:33

Domyślnie

A ma ktoś porównanie w szerokich zoomach:
    12-24 mm f/4G ED-IF AF-S DX NIKKOR
    Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM
    ?
    Oba mają stałą przysłonę zdaje się.
    Sigma około tysiąca tańsza
    Szkoda, że tą sigmą którą przymierzałem nie miałem sposobności na zewnątrz zrobić fotki.
    Pozdr.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Koledzy, tak trochę w temacie. Jak wypada strona, które porównuje obiektywy - mowa o http://www.the-digital-picture.com

Czy przedstawione przez nią testy są miarodajne? Warto sugerować się przy zakupie obiektywów ich porównaniami? Jestem właśnie przed dylematem wyboru N50, w zasadzie wybór padł głównie dzięki wyżej wymienionej stronie. Warto się nią sugerować?

I dla kolegi wyżej - klopota, małe porównanie.

Pozdrawiam.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów