Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z OC

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z OC

Mam taki problem, kupiliśmy z żoną samochód 02.05.2012, OC było w Link4, wysłaliśmy im wypowiedzenie 31.05 listem poleconym za potwierdzeniem odbioru (tak nam doradzono przy podpisywaniu umowy OC z inną firmą), list odebrano 06.06 i nie było od nich żadnego odzewu, żadnego pisma do teraz. Przyszło mi wezwanie z firmy windykacyjnej do zapłaty ponad 550zł za zaległe OC od 02.05.2012. Jak wynika z moich dokumentów poprzedni właściciel zawarł umowę w kwietniu tego roku, czyli po nowych przepisach (11.02.2012 weszły w życie nowe przepisy co do OC). Żona dzwoniła do tej firmy windykacyjnej z zapytaniem o co tu chodzi, przecież umowa została przez nas wypowiedziana, powiedziano jej że przy wysyłaniu listu poleconego z wypowiedzeniem nie liczy się data stempla pocztowego tylko data odbioru przez TU co jest nieprawdą według nowych przepisów, kazali wysłać też do siebie skany dowodu nadania listu i potwierdzenia odbioru, maja to wytłumaczyć z TU. Doradźcie mi co mam z tym zrobić? Próbuję się dodzwonić do Rzecznika Ubezpieczonych ale jest ciągle zajęte, szukałem też na forach prawnych, ale nie bardzo się znam na tym wszystkim. Może ktoś miał podobny problem?
    D300, F90x, F401: S17-50, N70-210/4, N35-105
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8
    Zorka 4, Fied 5, Smiena Symbol, Lubitel 166 U, Agfa Isolette II

Domyślnie

Jeśli zbywca zawarł umowę OC na mocy znowelizowanej ustawy to możecie wypowiedzieć tą umowę jako nabywca w każdej chwili jej trwania. Termin 30 dniowy tu nie obowiązuje. TU zbywcy może naliczyć Wam składkę za okres od momentu kupna do wypowiedzenia. Liczy się data stempla pocztowego. Jeśli zbywca zapłacił za polisę to zasadniczo Wy już nie musicie.

Poproście LINK4 o podstawę prawną, na mocy której nie przyjęli tego wypowiedzenia.

A tu trochę podstaw prawnych:

Art. 31. [Przypadki rozwiązania umowy]

1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28
    nie stosuje się.

Art. 18. [Zawiadomienia i oświadczenia]
    3. W przypadku nadania oświadczenia o wypowiedzeniu lub odstąpieniu od umowy ubezpieczenia obowiązkowego, o którym mowa w art. 4 pkt 1—3, przesyłką listową, za chwilę jego złożenia uważa się datę nadania oświadczenia w polskiej placówce pocztowej operatora publicznego.

To Ci powinno pomóc. Warunek - polisa zbywcy musi być zawarta po 11.02.2012.
    Dziwnym nie jest

Domyślnie

No więc dzwoniłem do Link4, twierdza że wypowiedzenia nie dostali, albo gdzieś zaginęło, kpina! Mają to wyjaśnić i się odezwać.
    Ostatnio edytowane przez jasin ; 18-10-2012 o 15:13
    Praktica MTL 5B, MTL 3 : Helios 44m-4, Revuenon 135 2.8. Pentor 28 2.8, Domiplan 50 2.8

Domyślnie

Na wszelki wypadek można podjechać i wziąć stempel na wypowiedzeniu.

Domyślnie

Napisz do dziadow ze sie nie zgadzasz i niech skieruja sprawe do sadu

Domyślnie

Dziś jeszcze do nich zadzwonię co się dokładnie stało z moim wypowiedzeniem bo mieli to wyjaśniać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Prawie nad morzem

Domyślnie

posiadasz zwrotkę ? jak tak to jesteś kryty
    jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubańczykom

Domyślnie

Mam tylko potwierdzenia z poczty.
    No dziś zadzwoniłem jeszcze raz do nich i o dziwo moje wypowiedzenie się znalazło, ciekawe czy dadzą mi spokój czy za miesiąc znów przyjdzie pisemko ponaglające bo z tego co o nich czytałem to takie numery też potrafią robić.

Uprawnienia umieszczania postów