Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Question Obiektywy do d200

Posiadam dwa obiektywy Sigmy: 24-70 EX DG f:2.8 oraz 70-200 APO DG HSM f:2.8, które używałem z mam nadzieję, że nie wstyd się przyznać, Nikonem F65. Po poznaniu oczywistych zalet fotografii cyfrowej (cyfrówki 9MP używałem podczas wyjazdów w miejsca, gdzie mógłbym stracić aparat), postanowiłem zakupić D80 ale po kilkudniowym zastanowieniu i przeanalizowaniu zalet zmieniłem zdanie na D200. Powstaje pytanie czy powyższe obiektywy, które są bardzo dobre (jasne) będą pasowały do tej cyfrówki? Nie wiem, ponieważ F65 to analog i do niego obiektywy były kupowane. Prosze o pomoc. Z góry dziękuję.

Domyślnie

beda pasowały. moze byc problem z BF/FF ale jest mozliwosc kalibracji obiektywow i bedzie ok.

Domyślnie

Oba będą pasować, ale zmieni ci się zakres ogniskowych. Z D200 będziesz miał pole widzenia tak jak przy 36-105 i 107-300 dla pełnej klatki. Jak będzie ci brakowało czegoś szerokiego to dokup tokinę 12-24 lub sigmę 10-20 i będziesz miał dobry zestaw.

Domyślnie

Możecie wyjaśnić laikowi, który dopiero zaczyna z fotografią cyfrową co znaczy BF/FF? Jakiego programu używać do obróbki zdjęć? Dzięki, mam nadzieję, że dzięki Wam czegoś się nauczę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rafal.k73 Zobacz posta
    Możecie wyjaśnić laikowi, który dopiero zaczyna z fotografią cyfrową co znaczy BF/FF? Jakiego programu używać do obróbki zdjęć? Dzięki, mam nadzieję, że dzięki Wam czegoś się nauczę.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21658
    Pozdrawiam
    Tomek
    Puszka, statyw i negatyw - takie kiedyś były czasy, a dziś to same cyfrasy...

Domyślnie

Wystarczy użyć opcji Szukaj.

Domyślnie

A czy Nikkor 12-24 f/4 nie lepszy? Czy to jest jasny obiektyw? Porównuję do tych które jóż mam f/2.8 ale nie widziałem obiektywów szerokokątnych ze światłem mniejszym niż f/4.

Domyślnie

A czy Nikkor 12-24 f/4 nie lepszy? Czy to jest jasny obiektyw? Porównuję do tych które jóż mam f/2.8 ale nie widziałem obiektywów szerokokątnych ze światłem mniejszym niż f/4.
    na pewno lepszy, tylko czy warto za ta lepszosc placic 2x tyle? jesli masz kaske to oczywiscie brac nikkora 12-24 i na nic nie patrzec. jesli chodzi o swiatlo w szerokich katach, to nie masz sie czym przejmowac f4 spokojnie wystarcza i traktowane jest jako obiektyw jasny.

Domyślnie

Dzięki leon. Widzę, że Ty masz Tokinę 12-24 f/4. Czy jesteś z niej zadowolony? Jaka może być różnica pomiędzy tą Tokiną a Nikkorem? Mnie nie zależy na nazwie tylko na dobrej jakości i dobrych zdjęciach.

Domyślnie

Tu masz porównanie 4 szerokich obiektywów.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów