Close

Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D90 - AutoFocus nie działa

Posiadam aparat D90 oraz obiektyw standardowo dołączany do zestawu: 18-105mm.
    Jakiś czas temu bawiłem się aparatem w trybie manualnym, po zrobieniu zdjęcie na wyświetlaczu pojawił się ERR.
    Ustawienie AutoFocusa było już niemożliwe. Wyłączanie i włączanie, jak również wyciąganie baterii nic nie dało.
    Podczas ściągania obiektywu usłyszałem delikatny stuk i po ponownym założeniu wszystko działało jak nowe.
    Niestety problem ten powtarza się co jakiś czas. Czasami jest problem ze złapaniem focusa, innym razem zdjęcia wychodzą prześwietlone a znów innym razem niedoświetlone. Wszystko wraca do normy po ponownym założeniu obiektywu.
    Dałem aparat do serwisu, stwierdzili, że to problem z mechanizmem migawki. Ponoć naprawili, jednak problem znów się pojawia.
    Spotkaliście się może z takim problemem ? Winy szukać bardziej po stronie aparatu czy obiektywu?

Domyślnie

Przeczyść styki obiektywu i body.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Sprawdź z innym obiektywem, będziesz wiedział w czym problem.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Okazało się, że jedna nóżka przy bagnecie była pęknięta. Możliwe, że przez to styki nie kontaktowały.
    Wymieniłem bagnet i przeczyściłem styki. Póki co działa, zobaczymy jak długo.
    Dzięki za sugestie.

Uprawnienia umieszczania postów