Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93
    Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie Reaktywacja "trupa"

Witam serdecznie czy da się tknąć drugie życie w ten zestaw a jeśli tak to co zmienić w kwocie do 1 tys zł. Intel Core Quad Q9550 2.83 GHz, karta GF 9600GT, 4gb ram była OCZ ale gryzły się z dyskami samsunga, dyski samsung jakieś standardowe. Reaktywacja dotyczy tylko C1 i PS. Pozdrawiam i liczę na pomoc fachowców.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przepraszam z góry za dość osobiste pytania, ale nic co góralskie nie jest mi obce, nawet góralskie dylematy.

Powiedz zatem, co skłania Cię do przyspieszania maszyny, która z opisu wcale nie prezentuje się mizernie?

Czyżbyś dokonywał fotograficznej orki, czyli przerzucał szuflami całe setki fotek dziennie?

Co ja tam wiem o Twojej robocie, ale zakładam, że musi to być prawdziwa manufaktura, jeśli odczułeś tak przemożną chęć przyspieszenia.

Jeszcze młodym bym się nie dziwił, boć to oni nigdy nie mają na nic czasu i pędzą jak szaleni i na złamanie karku sami nie wiedząc gdzie i po co, ale my stateczni ludzie, to raczej ostrożnie z tym pośpiechem.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

dokup ssd, zmien chlodzenie, podkrec procka.
    .

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Najpierw dysk chyba jakiś samsung tylko nie wiem jaki będzie najlepszy o płyty Asus P5Q-E. Na chłodzeniu się nie znam jedno wiem że chciałbym uciszyć cały zestaw bo teraz chodzi jak odrzutowiec. Podkręcić procek hmm znajde na necie może .. jak to zrobić. Czyli dokupienie ram nic mi nie da?

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Przepraszam z góry za dość osobiste pytania, ale nic co góralskie nie jest mi obce, nawet góralskie dylematy.

Powiedz zatem, co skłania Cię do przyspieszania maszyny, która z opisu wcale nie prezentuje się mizernie?

Czyżbyś dokonywał fotograficznej orki, czyli przerzucał szuflami całe setki fotek dziennie?

Co ja tam wiem o Twojej robocie, ale zakładam, że musi to być prawdziwa manufaktura, jeśli odczułeś tak przemożną chęć przyspieszenia.

Jeszcze młodym bym się nie dziwił, boć to oni nigdy nie mają na nic czasu i pędzą jak szaleni i na złamanie karku sami nie wiedząc gdzie i po co, ale my stateczni ludzie, to raczej ostrożnie z tym pośpiechem.
    Gdybym Ci powiedział co robię potem musiałbym Cię zabić

Domyślnie

Szczerze też nie rozumiem powodów do zmian.

Sam mam Q6600 @ 3,4 GHz i 4 GB Ram, 1,5 TB dyski.
    Zazwyczaj dziennie obrabiam jakieś 400 Rawów używając do tego SilkyPix lub C1 i PSa.
    Wszystko tak popierdziela że nie mam żadnych podstaw do zmian kompa a w Twoim przypadku gdzie masz jeszcze lepszy procesor, który da się podkręcić do 3,5 spokojnie to już w ogóle kosmos.
    Na stronach Anadtech jest "porównywarka" mocy obliczeniowej procesorów w najbardziej popularnych programach. Jak sobie porównasz że niepodkręcone Q6600 i Q9xxx są niewiele wolniejsze od nowych odpowiedników, które co istotne praktycznie się nie da podkręcać to pewnie zmienisz zdanie. Zważywszy że chcesz wydać do 1000 zł to wg mnie zrobisz krok wstecz.
    Dysk SDD zdecydowanie przyśpieszy pracę bardziej.
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

Podobnego "trupa" używam od paru lat i nie narzekam. Procek mam ten sam, płytę P5Q-Pro Asusa i trzy talerze Samsunga. Początkowo miałem 4 GB ramu OCZ, jakiś rok temu zmieniłem na 8 GB Kingstona w dualu. Pracuję na CNX2 i CS5. I nie zauważyłem żeby zestaw dostawał w przypadku zdjęć i ich obróbki zadyszki. Rzadko ale jednak montuję jakiś krótki filmik hd w Vegasie. I tutaj rzeczywiście idzie to dosyć wolno ale do przeżycia Generalnie też miałem niedawno podobny pomysł do Twojego. Już nawet liczyłem ile mnie wyjdzie nowy procek z płytą i ramem. Przeszło mi jak zobaczyłem u znajomego na jego nowym kompie, że nie widzę różnicy w szybkości pracy na zdjęciach. Jedynie nad czym teraz się zastanawiam to ssd na dysk systemowy. Podobnie powinno być u Ciebie - dołożyć ramu i wrzucić ssd. I odczujesz różnicę.

Domyślnie

Zmień chłodzenie by uciszyć CPU. Jaki masz windows?

Cytat Zamieszczone przez Zibi1970 Zobacz posta
    Jak sobie porównasz że niepodkręcone Q6600 i Q9xxx są niewiele wolniejsze od nowych odpowiedników, które co istotne praktycznie się nie da podkręcać
    Dwie bzdury w jednym zdaniu.

1) Czas wykonania operacji w CS4 na Q6600 jest prawie 2x dłuższy od czasu na i5 2400 ... jak to dla Ciebie niewiele, to nie wiem co to jest "wiele" ... 100x ? Przy Q9550 różnica wynosi już "tylko" niecałe 1,5x.

2) Podkręcenie o 0,5 GHz samym mnożnikiem wersji zablokowanych i znacznie więcej (lekko +1 GHz, czasem ponad 1,5 GHz) odblokowanych to wg. Ciebie "praktycznie nie da się podkręcać"?

Co nie zmienia faktu że jeszcze teraz bym Q9550 nie zmieniał.

Q6600 to co innego ... na takim i5 3570K jest spokojnie 2x przyrostu mocy (jak ktoś nie chce ostro kręcić to lepiej kupić i5 3470 - bez oc 2x szybszy od Q6600)
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 16-10-2012 o 10:37

Domyślnie

Oczywiście kolega Kyle nie doczytał lub nie zrozumiał tekstu pisanego.

Proponujesz procesory, których cena zaczyna się od 750 zł w górę a gdzie jeszcze cena płyty głównej i ramu ?
    Manfred chce wydać do 1000 zł a więc twoje propozycje są g. warte. To po pierwsze a po drugie pisząc o porównywalnej mocy Q6600 i Q9xxx miałem na myśli zestawy mieszczące się w 1000 zł. Myślałem że to jest oczywiste.

Natomiast podkręcone Q6600 i 9XXX do powiedzmy jak najbardziej osiągalnego 3,5 GHz będą nie wiele wolniejsze od np wspomnianych przez ciebie i5. Różnica prędkości nie jest z pewnością adekwatna do kwoty jaką trzeba na taką wymianę poświęcić.
    Usunięto komercyjną stopkę w podpisie!

Domyślnie

Ja jeszcze bym zapytał, jak przekłada się ta dwukrotnie większa wydajność i5 na codzienną pracę? Że filtr w PS nałoży się nie 0.4 sekundy, tylko w 0.2 sekundy? No ludzie...

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów