Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie D70 i Metz 54MZ-4i

Witam

Od kilku dni stalem sie posiadaczem mojej pierwszej profesjonalnej (chyba) lampy Metz 54MZ-4i.
    Przeczytalem wszelkie dostepne artykuly wypowiedzi na temat tej lampy - ale ciagle mam metlik w glowie.

W instrukcji do lampy i w licznych opisach wynika ze z moim adapterem SCA3402 lampa powinna obslugiwac 3D multi-sensor fill-in flash co powinno byc zasygnalizowane ikonka na lampie, Podobno pomiar 3D wlacza sie przeciskiem ON w adapterze, ale ikonka nie pojawia mi sie,
    czy D70 obsluguje pomiar 3D??
    jak obsluguje gdzie sie to cos wlacza?

Czy Matrix-controlled fill-in flash (ikonka faceta z sloncem) to to samo co iTTL-BL?

wiem duzo tych pytan ale pewnie dla starych wyjadaczy lamp Metz sa to sprawy latwe - bo dla mnie uffff

chyba trzeba bylo kupic SB800............

Domyślnie Re: D70 i Metz 54MZ-4i

Cytat Zamieszczone przez BUBYPL
    Witam

Od kilku dni stalem sie posiadaczem mojej pierwszej profesjonalnej (chyba) lampy Metz 54MZ-4i.
    Przeczytalem wszelkie dostepne artykuly wypowiedzi na temat tej lampy - ale ciagle mam metlik w glowie.

W instrukcji do lampy i w licznych opisach wynika ze z moim adapterem SCA3402 lampa powinna obslugiwac 3D multi-sensor fill-in flash co powinno byc zasygnalizowane ikonka na lampie, Podobno pomiar 3D wlacza sie przeciskiem ON w adapterze, ale ikonka nie pojawia mi sie,
    czy D70 obsluguje pomiar 3D??
    jak obsluguje gdzie sie to cos wlacza?

Czy Matrix-controlled fill-in flash (ikonka faceta z sloncem) to to samo co iTTL-BL?

wiem duzo tych pytan ale pewnie dla starych wyjadaczy lamp Metz sa to sprawy latwe - bo dla mnie uffff

chyba trzeba bylo kupic SB800............
    http://www.metz.de/photo_electronics/adapter.143.html
    powinno działać jeśli kostkę masz w wersji M3

3D multi-sensor fill-in flash i Matrix-controlled fill-in flash to jest terminologia z czasów analoga. Można przyjąć że w TTL BL to ich odpowiednik w iTTL.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

też miałem ten problem...u mnie to był brak styku i nierówno ustawiona głowica LAMPY...sprawdź jedno i drugie...kopertka powinna się pokazać :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

powinno działać jeśli kostkę masz w wersji M3
    adapter mam w wersji M3

u mnie to był brak styku i nierówno ustawiona głowica LAMPY...sprawdź jedno i drugie...kopertka powinna się pokazać
    sprawdzilem i nadal nic
    czy powinienem wprowadzic jakies inne ustawienia w D70? W aparacie mam ustawiony tryp TTL w adapterze wlaczam ON i REAR (czy napis REAR nie powinien pojawic sie na monitorku lampy?-ja nie mam)

czy tryby iTTL i iTTL-BL da sie wlaczyc z poziomu D70?

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja w aparacie mam ustawioną błyskawicę...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

W aparacie mam ustawiony tryp TTL w adapterze wlaczam ON i REAR (czy napis REAR nie powinien pojawic sie na monitorku lampy?-ja nie mam)
    TTL ustawiony w body (CF) tyczy się pracy wbudowanego błyskograta. REAR to synchronizacja na drugą kurtynę. Wyłącz to.

czy tryby iTTL i iTTL-BL da sie wlaczyc z poziomu D70?
    Nie.

I z całym szacunkiem do metza, ale w takich właśnie przypadkach lampa firmowa jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem.
    Być może wszystko jest sprawne i działające, ale jak do tego dojść i to sprawdzić ?
    Pamiętam jak na jednych z warsztatów Kaleid z Rocznikem70 usłowali zmusić sigmę do pracy w CLS. Zadziałało, ale chinskich kombinacji było co niemiara.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

> Czy Matrix-controlled fill-in flash (ikonka faceta z sloncem) to to samo co iTTL-BL?

Tak.
    Jak w body przełączysz na punktowy to w lampie wyłącza się (przechodzi w iTTL).
    Tak też jest opisane w instrukcji do stopki 3402 m-3, którą pewnie masz.
    Pozdrawiam,
    alxd

Uprawnienia umieszczania postów