Szukaj
www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"
To jest tak.
Di622 mk I - działa w TTL zamontowany na nadajniku RF-603, nie działa na odbiorniku. ale jest to kwestia softu, bo lampa również nie działa z Zenitem 12SD i Prakticą BX20. Czyli wymaga komunikacji TTL to wyzwolenia ze stopki.
Gdzieś czytałem, że zmiana softu rozwiązuje problem, ale tylko dla lamp do Nikona.
Di622 mk II - miałem bardzo krótko i nie wiem jak działa z RF-603, ale w internecie piszą, że działa beż żadnych problemów.
Hej. A czy rf-603 dziala z 50 af-1? Akurat tego modelu nie ma na liscie producenta i nie wiem czy warto rozwazac zakup.
d90 | N 35 1.8 | N 18-105 | Metz 50 af-1 + wielkie chęci i mało czasu
No nic chyba w takim razie zaryzykuję zakup - choć martwi mnie, że są wszystkie lampy Metza w około, a mojej nie ma.
BTW. Bawię się trochę tym Metzem w wyzwalanie bezprzewodowe. Udało mi się na razie osiągnąć efekt wyzwolenia lampą wbudowaną ustawioną na ---. W tym trybie zgodnie z instrukcją lampa wykonuje przedbłyski, które nie wpływają na zdjęcie. Pytanie czy da się te przedbłyski pominąć nawet kosztem rezygnacji z TTL? Chciałbym zrobić trochę zdjęć dziecka z lampą poza aparatem. Niestety lampa wbudowana błyska dość mocno i mała się "niecierpliwi". Da się to jakoś wyłączyć? Niestety instrukcja jest bardzo zdawkowa i w zasadzie do sposobu odpalenia lampy doszedłem metodą prób i błędów + lekturą internetu.
Nie da się pominąć nie korzystając z dodatkowych elementów, bo to właśnie dzięki tym błyskom aparat steruje lampą zdalną:
- SG-3IR - panel przesłaniający lampę wbudowaną. Blokuje światło widzialne przepuszczając podczerwień (wymagana do sterowania)
- Nikon SU-800 - sterownik CLS emitujący podczerwień, bez pasma widzialnego.
Możesz zminimalizować ilość błysków lampy wbudowanej ustawiając w sterowniku lampę zdalną w trym manualny. Wtedy lampa wbudowana błyska bardzo krótko - wygląda jak przedbłysk TTL.
Dziękuję bardzo za odpowiedź - czyli tym bardziej potrzebuję tego sterownika.
Skupię się na okiełznaniu lampy i myślę, że w przyszłym miesiącu dokupię komplet sterowników plus 1 lub 2 lampy jeśli budżet (czy raczej żona) pozwoli.
Jeśli chodzi o tanie manualne lampy to polecają:
YN-460 II - cena ok 200 zł
YN-560 II - cena ok 320 zł - ta sama moc co YN-460 II, ale ma zoom palnika i tryb multi (strobo) oraz LCD na którym wszystko wyraźnie widać.
Skontaktuj się z nami