Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Domyślnie

Tryb S2 - to tak zwany Film Slave - czyli synchronizacja bez pomijania przedbłysków TTL i błysk lampy jest wyzwalany na przedbłysk, czyli przed zrobieniem zdjęcia.

Pierwsze TTL robiły pomiar siły błysku podczas robienia zdjęcia, a nie tuż przed, więc nie było dodatkowych błysków. Tak samo jest jak lampa błyska w trybie manualnym - błyska raz, tylko do zdjęcia.

Działa w TTL - CLS (czyli wireless slave) to jest właśnie zdalny TTL.
    Jak chcesz aby lampa działała w pełnym TTL, to potrzebujesz radiowych wyzwalaczy z TTL, aby przenosiły komunikację między lampą, a aparatem - innej opcji nie ma, bo nie ma połączenia między lampą a aparatem.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 13-10-2012 o 21:47

Domyślnie

Hmmm - muszę to "przetrawić" - bo póki co to niewiele kumam

Ale dzięki za odpowiedź. Idę poczytać trochę fachowej literatury, może mnie oświeci.

Domyślnie

Krótki opis zdalnego wyzwalania jaki masz YN-565EX
    1) wireless slave (CLS slave) - wymagany sterownik CLS (aparat z CLS commander, SB-700, SB-900/910, SU-800, Nissin Di866, Metz 52 AF-1, 58 AF-1/2)
    sterowanie w podczerwieni lub przez sekwencję błysków lampy. Można ustawić lampy zdalne w TTL, manualnie lub tryb automatycznej przesłony (AA) dla lamp SB-800 i SB-900/910).

2) S1 - wyzwalanie zdalne na pierwszy błysk - lampa wyzwalająca albo w trybie manualnym lub automatycznym (automat własny lampy), oraz lampy TTL do aparatów analogowych

3) S2 - wyzwalanie zdalne z uwzględnieniem przedbłysków TTL
    Poprzednio pomyliłem tryby S1 i S2. To że masz czarne zdjęcie może wynikać też z czasu migawki przy jakim robisz zdjęcie. Z YN-565 w trybie S2 już przy 1/250 są problemy z poprawnym naświetleniem zdjęcia.

Domyślnie

@GonzoG - dzięki wielkie za opis. Kiedyś to na pewno przetrawię {kupując lampę nie wiedziałem, że to wszystko jest takie skomplikowane, myślałem, że naciskam spust migawki i wszystko wszędzie błyska i wszyscy się cieszą, ale teraz widzę, że tak nie jest.}
    Jeśli chodzi o tryby S2 to być może tak jest jak mówisz, wieczorem to sprawdzę. Ale wydaje mi się, że lampa YN ewidentnie błyskała z przebłyskiem pomiarowym a później dawała sobie siana, że to nie była kwestia jakichś opóźnień. Ale sprawdzę i dam znać.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów