Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: D90 - lensbaby

Domyślnie

Wołna 3 to obiektyw z mocowaniem pod Pentacon Six. W tabelce możesz odczytać że obiektywy z takim mocowaniem znajdują się 74.1 mm od matrycy ...

Domyślnie

No tak wiem, odczytuje z tabelki 74.1 mm ale:

"Po odjęciu 46,5mm (dla mnie to 74.1) od uzyskanego wcześniej wymiaru otrzymasz odległość (Ja w pochmurny dzień stanąłem w pokoju, gdzie światło dobiegało tylko z jednego okna, przy ścianie naprzeciw niego i skierowałem na nie obiektyw. Odpowiednio zbliżając i oddalając obiektyw od ściany uzyskałem ładny, ostry obrazek tego, co za oknem i zmierzyłem linijką odległość od ściany do bagnetu. W ten, czy inny sposób uzyskasz interesujący Cię wymiar.), w jakiej powinien się znaleźć obiektyw od bagnetu, żeby można było uzyskać ostry obraz".

Nie wiem czy dobrze rozumiem, mam te 74.1 i od tego mam odjąć tę odległość którą doświadczalnie mam wyznaczyć ?
    Pytałem jaka może być ta odległość jaką otrzymujemy doświadczalnie.

Domyślnie

ehhh... 74.1 mm to odległość w jakiej obiektyw powinien się znajdować od matrycy, ta sama odległość, która powinna Ci wyjść doświadczalnie, od niej odejmujesz 46,5mm (czyli odległości w jakiej znajdują się obiektywy z bagnetem F od matrycy aparatów Nikona, czyli zasadniczo odległość od bagnetu w aparacie do matrycy). Po odjęciu od 74,1mm, 46,5mm otrzymasz mniej-więcej odległość na jakiej powinieneś ustawić swój obiektyw od bagnetu aparatu.

Domyślnie

Racja, logiczne...

Dziękuję.

Domyślnie

Heh... dokładnie tak, jak pisze Nikolai.
    Jeśli masz obiektyw o znanej odległości bagnetu od matrycy, to nic nie musisz mierzyć. Ja mierzyłem, bo szkiełko wziąłem ze starego powiększalnika, dla którego nie miałem podanej takiej odległości.
    |D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|

Domyślnie

Cześć. Za przepisem znalezionym tu na forum też zrobiłem własnego lensbaby, i.. oszalałem. Obecnie tylko tego obiektywu używam, zabawa jest wyśmienita. Ktoś marudził że nic nie ma sensownego na allegro - akurat w tym czasie był Biometar 80mm z uszkodzoną przysłoną - do tilta idealnie - kupiłem go za niewiele ponad 100zł. Kilka efektów:

Ostatnio edytowane przez kubeon ; 01-12-2012 o 22:59

Domyślnie

a ja dzisiaj pospacerowałem chwile z tym obiektywem i szczerze ? za wąsko mi ;/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

mam pytanie: czy każdy obiektyw od powiększalnika się nada?

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów