Wołna 3 to obiektyw z mocowaniem pod Pentacon Six. W tabelce możesz odczytać że obiektywy z takim mocowaniem znajdują się 74.1 mm od matrycy ...
Szukaj
Wołna 3 to obiektyw z mocowaniem pod Pentacon Six. W tabelce możesz odczytać że obiektywy z takim mocowaniem znajdują się 74.1 mm od matrycy ...
No tak wiem, odczytuje z tabelki 74.1 mm ale:
"Po odjęciu 46,5mm (dla mnie to 74.1) od uzyskanego wcześniej wymiaru otrzymasz odległość (Ja w pochmurny dzień stanąłem w pokoju, gdzie światło dobiegało tylko z jednego okna, przy ścianie naprzeciw niego i skierowałem na nie obiektyw. Odpowiednio zbliżając i oddalając obiektyw od ściany uzyskałem ładny, ostry obrazek tego, co za oknem i zmierzyłem linijką odległość od ściany do bagnetu. W ten, czy inny sposób uzyskasz interesujący Cię wymiar.), w jakiej powinien się znaleźć obiektyw od bagnetu, żeby można było uzyskać ostry obraz".
Nie wiem czy dobrze rozumiem, mam te 74.1 i od tego mam odjąć tę odległość którą doświadczalnie mam wyznaczyć ?
Pytałem jaka może być ta odległość jaką otrzymujemy doświadczalnie.
ehhh... 74.1 mm to odległość w jakiej obiektyw powinien się znajdować od matrycy, ta sama odległość, która powinna Ci wyjść doświadczalnie, od niej odejmujesz 46,5mm (czyli odległości w jakiej znajdują się obiektywy z bagnetem F od matrycy aparatów Nikona, czyli zasadniczo odległość od bagnetu w aparacie do matrycy). Po odjęciu od 74,1mm, 46,5mm otrzymasz mniej-więcej odległość na jakiej powinieneś ustawić swój obiektyw od bagnetu aparatu.
Racja, logiczne...
Dziękuję.
Heh... dokładnie tak, jak pisze Nikolai.
Jeśli masz obiektyw o znanej odległości bagnetu od matrycy, to nic nie musisz mierzyć. Ja mierzyłem, bo szkiełko wziąłem ze starego powiększalnika, dla którego nie miałem podanej takiej odległości.
|D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|
Cześć. Za przepisem znalezionym tu na forum też zrobiłem własnego lensbaby, i.. oszalałem. Obecnie tylko tego obiektywu używam, zabawa jest wyśmienita. Ktoś marudził że nic nie ma sensownego na allegro - akurat w tym czasie był Biometar 80mm z uszkodzoną przysłoną - do tilta idealnie - kupiłem go za niewiele ponad 100zł. Kilka efektów:
Ostatnio edytowane przez kubeon ; 01-12-2012 o 22:59
a ja dzisiaj pospacerowałem chwile z tym obiektywem i szczerze ? za wąsko mi ;/
mam pytanie: czy każdy obiektyw od powiększalnika się nada?
Skontaktuj się z nami