Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Wątek: D90 - lensbaby

Domyślnie

Już wszystko zamówione.

Jeżeli napotkam jakiś problem to napiszę

Domyślnie

Ok, robiłem mój obiektyw. Wygląda tragicznie bo jak się ostatecznie okazało źle dobrałem gumę. Ale udało mi się zrobić śruby do trzymania ustawienia jak w Lensbaby Control Freak. W niedziele może uda mi się sprawdzić czy do czegoś to się nadaje :P

Domyślnie

A jak zrobiłeś to Control Freak ?

Domyślnie

użyłem pierścieni od mocowania Cokin 49 i 52mm czy tam 56mm, wywierciłem w nich po 3 otwory i włożyłem 3 śrubki z motylkami od strony obiektywu

Domyślnie

Wrzuciłbyś zdjęcia tego wynalazku. Może bym sobie coś takiego zmontował.

Domyślnie

Tak jak mówiłem, wygląda fatalnie.

Domyślnie

Fakt, zbyt ładne toto nie jest Ale liczą się zdjęcia jakie można nim zrobić, a nie wrażenia estetyczne.

Domyślnie

No więc tak, obiektyw mi na D80 nie chce wejść bo moje "genialne" pierścienie haczą o lampę ... ^^ Zdjęcia testowe, z okna bo dopiero dzisiaj miałem czas zrobić cokolwiek ;/

Domyślnie

"Teraz odwiedzasz stronę (nie musisz, bo dalej Ci podaję to co nas interesuje, ale źródło musi być): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...of_lens_mounts i odczytujesz z niej wartość 46,5mm, odpowiednią dla Bagnetu F, czyli takiego, jak w D90."

"Po odjęciu 46,5mm od uzyskanego wcześniej wymiaru otrzymasz odległość (Ja w pochmurny dzień stanąłem w pokoju, gdzie światło dobiegało tylko z jednego okna, przy ścianie naprzeciw niego i skierowałem na nie obiektyw. Odpowiednio zbliżając i oddalając obiektyw od ściany uzyskałem ładny, ostry obrazek tego, co za oknem i zmierzyłem linijką odległość od ściany do bagnetu. W ten, czy inny sposób uzyskasz interesujący Cię wymiar.), w jakiej powinien się znaleźć obiektyw od bagnetu, żeby można było uzyskać ostry obraz".
    Jaka to powinna być mniej więcej długość ? Obiektyw to wołna 3.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów