Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: D90 - lensbaby

Domyślnie

srr za podwójny post, ale mam pytanie, czy obiektyw do powiększalnika się nada ? ;P

Domyślnie

Jak na złość żadnego Biometar 80/2,8 nie ma teraz do sprzedania na allegro ;/

Domyślnie

Tu jest ten, którego ja użyłem:
    http://allegro.pl/obiektywy-pzo-emit...770446602.html

Ten MIKAR/S 4.5/55 powinien być nawet fajniejszy (jak dla mnie), bo daje szerszy kąt widzenia. 85mm to trochę długi tili jak na DX.
    |D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cigi Zobacz posta
    Tu jest ten, którego ja użyłem:
    http://allegro.pl/obiektywy-pzo-emit...770446602.html

Ten MIKAR/S 4.5/55 powinien być nawet fajniejszy (jak dla mnie), bo daje szerszy kąt widzenia. 85mm to trochę długi tili jak na DX.
    a możesz mi powiedzieć jak zmierzyłeś odległość między obiektywem a matrycą ?

Domyślnie

Hm... najprościej było by to wytłumaczyć namacalnie, dać do ręki i pokazać. No ale tak się nie da, trudno. Rozumiem, że nie masz wielkiego doświadczenia w pracy z optyką, więc postaram się opisać to możliwie najbardziej zrozumiale:

---Ten tekst nie jest pisany dla fizyków. Proszę szanownych Forumowiczów o niewytykanie mi uproszczonego opisu, pominięcia pewnych kwestii, czy nieużywania fachowego słownictwa.---

Każdy obiektyw rzutuje ostry obraz na płaszczyznę oddaloną o pewną odległość (ogniskową). Żeby ją opisać przytoczę pewien przykład: wychodzisz latem na ogród z lupą (działa analogicznie jak każdy obiektyw) i znajdujesz jakąś powierzchnię, np. karteczkę. Ustawiasz oś optyczną lupy w kierunku Słońca, a pod lupą ustawiasz karteczkę. Przybliżając i oddalając lupę od kartki (lub odwrotnie - wszystko jedno) widzisz, jak obraz Słońca w postaci jasnego kółka się zwiększa i zmniejsza. W miejscu, w którym jest najmniejszy (i w którym pewnie po chwili kartka się zapali) znajduje się ognisko. Odległość od ogniska do środka soczewki to ogniskowa - było na pewno na fizyce

I teraz przekładając ten przykład na nasze warunki zastępujemy lupę obiektywem. Przykładając linijkę wzdłuż osi optycznej mierzysz, w jakiej odległości od mocowania obiektywu, na kartce pojawi się ognisko.
    Nie musi to być Słońce. Ja w pochmurny dzień stanąłem w pokoju, gdzie światło dobiegało tylko z jednego okna, przy ścianie naprzeciw niego i skierowałem na nie obiektyw. Odpowiednio zbliżając i oddalając obiektyw od ściany uzyskałem ładny, ostry obrazek tego, co za oknem i zmierzyłem linijką odległość od ściany do bagnetu. W ten, czy inny sposób uzyskasz interesujący Cię wymiar.
    ALE TO JESZCZE NIE WSZYSTKO!
    Teraz odwiedzasz stronę (nie musisz, bo dalej Ci podaję to co nas interesuje, ale źródło musi być): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...of_lens_mounts i odczytujesz z niej wartość 46,5mm, odpowiednią dla Bagnetu F, czyli takiego, jak w D90.

Po odjęciu 46,5mm od uzyskanego wcześniej wymiaru otrzymasz odległość, w jakiej powinien się znaleźć obiektyw od bagnetu, żeby można było uzyskać ostry obraz.
    Tak naprawdę nie musisz się wielce przejmować dokładnością, bo przecież i tak zakładasz obiektyw na gumę. Chodzi tylko o to, żeby nie zrobić jej o kilka cm za krótkiej lub za długiej. I to by było na tyle.

Jeszcze jedna rada. Warto zostawić gumę na tyle długą, żeby nieskończoność móc ustawić ściskając gumę, a nie dla nietrzymanego obiektywu. Inaczej będzie trzeba odciągać go od korpusu, co może się skończyć ześlizgnięciem jej z mocowania. Poza tym przy skręcaniu osi optycznej obiektyw się nieco przybliży i przy zbyt krótkiej gumie można stracić możliwość ostrzenia na dalsze odległości.
    Mam nadzieję, ze opisałem wszystko wystarczająco jasno. Wątpliwości chętnie wyjaśnię
    |D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|

Domyślnie

Nadal nic ;/ a mikołajki się zbliżają

Warto szukać w jakichś komisach tego Biometaru ?

Ten byłby odpowiedni ?
    http://allegro.pl/obiektyw-wolna-3-2...768061973.html

Tylko cena 200 zł a pewnie podskoczy na więcej ;/ a tyle chciałem mniej więcej wydać na całość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cigi Zobacz posta
    ...
    Opisałeś wystarczająco dokładnie, choć szczerze mówiąc sam na to wpadłem dwa dni temu jak dostałem mój obiektyw Tyle że ja użyłem lampki umieszczonej da obiektywem oraz aparatu na statywie by dokładnie sprawdzić jaka odległość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magik121 Zobacz posta
    Nadal nic ;/ a mikołajki się zbliżają

Warto szukać w jakichś komisach tego Biometaru ?

Ten byłby odpowiedni ?
    http://allegro.pl/obiektyw-wolna-3-2...768061973.html

Tylko cena 200 zł a pewnie podskoczy na więcej ;/ a tyle chciałem mniej więcej wydać na całość
    Nada się, ale te, co pokazałem Ci wcześniej nadają się równie dobrze (jak nie lepiej), a aukcja była za 10x mniej...

Domyślnie

Szukam tych średnio i wielkoformatowych ale nic konkretnego w rozsądnej cenie nie mogę znaleźć

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów