srr za podwójny post, ale mam pytanie, czy obiektyw do powiększalnika się nada ? ;P
Szukaj
srr za podwójny post, ale mam pytanie, czy obiektyw do powiększalnika się nada ? ;P
Jak na złość żadnego Biometar 80/2,8 nie ma teraz do sprzedania na allegro ;/
Tu jest ten, którego ja użyłem:
http://allegro.pl/obiektywy-pzo-emit...770446602.html
Ten MIKAR/S 4.5/55 powinien być nawet fajniejszy (jak dla mnie), bo daje szerszy kąt widzenia. 85mm to trochę długi tili jak na DX.
|D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|
Hm... najprościej było by to wytłumaczyć namacalnie, dać do ręki i pokazać. No ale tak się nie da, trudno. Rozumiem, że nie masz wielkiego doświadczenia w pracy z optyką, więc postaram się opisać to możliwie najbardziej zrozumiale:
---Ten tekst nie jest pisany dla fizyków. Proszę szanownych Forumowiczów o niewytykanie mi uproszczonego opisu, pominięcia pewnych kwestii, czy nieużywania fachowego słownictwa.---
Każdy obiektyw rzutuje ostry obraz na płaszczyznę oddaloną o pewną odległość (ogniskową). Żeby ją opisać przytoczę pewien przykład: wychodzisz latem na ogród z lupą (działa analogicznie jak każdy obiektyw) i znajdujesz jakąś powierzchnię, np. karteczkę. Ustawiasz oś optyczną lupy w kierunku Słońca, a pod lupą ustawiasz karteczkę. Przybliżając i oddalając lupę od kartki (lub odwrotnie - wszystko jedno) widzisz, jak obraz Słońca w postaci jasnego kółka się zwiększa i zmniejsza. W miejscu, w którym jest najmniejszy (i w którym pewnie po chwili kartka się zapali) znajduje się ognisko. Odległość od ogniska do środka soczewki to ogniskowa - było na pewno na fizyce
I teraz przekładając ten przykład na nasze warunki zastępujemy lupę obiektywem. Przykładając linijkę wzdłuż osi optycznej mierzysz, w jakiej odległości od mocowania obiektywu, na kartce pojawi się ognisko.
Nie musi to być Słońce. Ja w pochmurny dzień stanąłem w pokoju, gdzie światło dobiegało tylko z jednego okna, przy ścianie naprzeciw niego i skierowałem na nie obiektyw. Odpowiednio zbliżając i oddalając obiektyw od ściany uzyskałem ładny, ostry obrazek tego, co za oknem i zmierzyłem linijką odległość od ściany do bagnetu. W ten, czy inny sposób uzyskasz interesujący Cię wymiar.
ALE TO JESZCZE NIE WSZYSTKO!
Teraz odwiedzasz stronę (nie musisz, bo dalej Ci podaję to co nas interesuje, ale źródło musi być): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of...of_lens_mounts i odczytujesz z niej wartość 46,5mm, odpowiednią dla Bagnetu F, czyli takiego, jak w D90.
Po odjęciu 46,5mm od uzyskanego wcześniej wymiaru otrzymasz odległość, w jakiej powinien się znaleźć obiektyw od bagnetu, żeby można było uzyskać ostry obraz.
Tak naprawdę nie musisz się wielce przejmować dokładnością, bo przecież i tak zakładasz obiektyw na gumę. Chodzi tylko o to, żeby nie zrobić jej o kilka cm za krótkiej lub za długiej. I to by było na tyle.
Jeszcze jedna rada. Warto zostawić gumę na tyle długą, żeby nieskończoność móc ustawić ściskając gumę, a nie dla nietrzymanego obiektywu. Inaczej będzie trzeba odciągać go od korpusu, co może się skończyć ześlizgnięciem jej z mocowania. Poza tym przy skręcaniu osi optycznej obiektyw się nieco przybliży i przy zbyt krótkiej gumie można stracić możliwość ostrzenia na dalsze odległości.
Mam nadzieję, ze opisałem wszystko wystarczająco jasno. Wątpliwości chętnie wyjaśnię![]()
|D200|D7000|D3200|N17-55/2.8|S70-200/2.8|S10-20/3.5|S35/1.4|N18-70/3.5-4.5|kilka M42|M48AF-1iN|
Nadal nic ;/ a mikołajki się zbliżają
Warto szukać w jakichś komisach tego Biometaru ?
Ten byłby odpowiedni ?
http://allegro.pl/obiektyw-wolna-3-2...768061973.html
Tylko cena 200 zł a pewnie podskoczy na więcej ;/ a tyle chciałem mniej więcej wydać na całość![]()
Szukam tych średnio i wielkoformatowych ale nic konkretnego w rozsądnej cenie nie mogę znaleźć![]()
Skontaktuj się z nami