Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: D90 - lensbaby

Domyślnie D90 - lensbaby

Witajcie

To mój pierwszy post na forum i od razu przechodzę to rzeczy. Dziewczynie marzy się obiektyw Lensbaby, więc wydawałoby mi się że byłby to fajny prezent mikołajkowy, urodzinowy czy jakikolwiek. Niestety problemem zaporowym jest cena jako biedny, zajęty, niepracujący student ostatniego roku, obecnie bez stypendium ciężko pozwolić sobie na taki wydatek... Jednak nie poddaje się i znalazłem instrukcję zrobienia domowego Lensbaby:
    http://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-t...rob-to-sam.htm
    http://01-blackbook.blogspot.com/201...-pokonami.html

No i teraz kwestia wykonania... Próbował ktoś zmontować coś takiego na własną rękę ? Jaki efektu można spodziewać się po wykonaniu czegoś takiego ? (w sensie czy duża będzie różnica między firmowym Lensbaby a takim kombinowanym na własną rękę).

Od razu uprzedzam, że moje doświadczenia z fotografią nie są zbyt wielkie a ze sprzętem foto to już w ogóle... jest sens próbować samemu coś takiego wykonać ?

Pozdrawiam !

Domyślnie

jak najbardziej zawsze jak zrobisz cos sam i sie uda to satysfakcja bezcenna, a widać ze efekty sa super..
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Wygląda fajnie i niedrogo na dodatek.

W pierwszej chwili zastanawiałem się jaka to będzie 'ręczna' robota ale jeśli w grę wchodzi wykorzystanie 'zwykłego' obiektywu to rezultat powinien być w porządku, myślę że w kategoriach parametrów optycznych może być nawet lepszy niż oryginał :]

Prawdopodobnie trzeba będzie przetestować długość wstawionej między aparat a obiektyw gumy, co przy Twoim braku obeznania ze sprzętem może być ciężkie, bo może nie będziesz wiedział na co patrzeć, ale myślę, że po paru próbach powinno być ok.

Zrób prototyp a później razem z dziewczęciem przetestujecie i dopracujecie ostateczny wygląd ustrojstwa ;>

Powodzenia.

P.S. Koniecznie podzielcie się wynikami.

Domyślnie

Muszę zmartwić, ale obiektyw do takiego DIY ciężko będzie znaleźć,(w rozsądnej cenie) bo żeby jako-tako ostrzyć na większe odległości, to musi być obiektyw ze średniego formatu. Po oddaleniu od płaszczyzny ostrzenia, obiektywy do 35 mm, czyli małego obrazka, będą ostrzyć na bardzo małą odległość, jak z pierścieniami pośrednimi.
    Never failed in Vietnam.

Domyślnie

MARYJAN to jakie rozwiązanie proponowałbyś ?

Próbował ktoś montować takie coś na własną rękę ?

Domyślnie

To jest właśnie najtańsze rozwiązanie, co nie oznacza, że tanie. Kwestia zdobycia obiektywu w atrakcyjnej cenie. A rozwiązanie ciekawe i dające dużo frajdy z używania. Skonstruowanie nie jest specjalnie trudne, natomiast już w użyciu sprawuje się trochę gorzej, trzecia ręka by się przydała, bo precyzyjna kontrola nad położeniem obiektywu bywa kłopotliwa. Ale efekt, po zbudowaniu i użyciu, naprawdę raduje.
    Never failed in Vietnam.

Domyślnie

To koniecznie musi być obiektyw ze średniego formatu i tak dokładnie jest opisane w pierwszym poradniku.

W przypadku użycia obiektywu małoobrazkowego pomijając ostrzenie główny problem będzie z niecałkowitym kryciem matrycy, zdjęcia będą miały nienaświetlone plamy w zależności od strony, w którą został przechylony obiektyw.

Tylko średni format!.

Domyślnie

Niezbyt wiele mi to mówi... Mam prośbę, mógłby ktoś powklejać linki np z allegro z poszczególnymi komponentami tak, żeby całość pasowała do d90 i tak żeby to jako tako działało ?

Robert ? Maryjan ?

Domyślnie

Na przykład taki:
    w zasadzie każdy z tej kategorii:
    o ogniskowej koło 80mm i w dół

Do tego potrzebujesz drugiej części, sposobu na zamocowanie całości do puszki, najlepiej coś w tym stylu
    albo dowolny z takich
    albo z takich
    Jeszcze:
    tylko średnicę odpowiednią dobrać musisz

No i jeszcze
    albo taka
    Wszystko? ;]

Domyślnie

Dziękuję

A może ma ktoś do sprzedania którąś z tych rzeczy w promocyjnej cenie ?

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów