niezłe niezłe
Szukaj
niezłe niezłe
Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.
było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II
moje pstryki, na fejsie, instagram
Świetne, kolory mocne, ale nie rażą
D7000 + N 18-55mm + N 50 1.8D + S 70-300mm + SB600
Dziękuję ślicznie, pomysł na taki zestaw kolorów zrodził się… w kuchni
Dzięki! Niczym nie błyskane, światło zastane, wszystko kwestia ustawień w aparacie, odpowiedniej pory dnia i miejsca. Kolorom wzmocniłem nieco kontrast i ociepliłem ale dosłownie tyci tyci.
Szkiełko extra ale trzeba mieć odpowiednio dużo miejsca.
Absolutnie tak.
Nie wiem co Wam się gryzie, może coś po sesji, w kuchni?
Żółto oranżowo - jasne, fajnie, ale na to będzie miejsce przy następnej sesji która już niedługo, tutaj chcieliśmy dokładnie taki efekt - nasycone, klarowne i skontrastowane kolory.
Na pewno zwrócę na to uwagę na przyszłej sesji, natomiast żeby wszyscy byli pewni, że to kwestia takiego a nie innego zestawienia obiektywu, tła i rozproszonego światła które zaowocowało prawie brakiem cienia rzucanego - wklejam link do cropa
Dzięki Mariusz, pewnie wkrótce będziemy z nią razem pstrykać, nie mogę się doczekać
Dziękuję, dziękuję.
Hm, popróbuję jak to będzie wyglądać, może faktycznie jest to wyjście z tej sytuacji
Dzięki!
Generalnie ładna sesja. Dobrze wykonana technicznie. Warsztat na poziomie i to widać.
Ale... jak już zostałem wezwany do tablicy (PW), to moje uwagi. Pierwsza to wywołanie - mocno zaakcentowałeś jasne tony, czyli skórę. Na większości monitorów będzie to wyglądało średnio, gdyż zamiast bryły, będzie skóra dość płaska. Na szczęście w granicach przyzwoitości, więc może problem nie jest duży. W druku pewnie dobrze. Gra kontrastem ładnie wyszła jednak i choć czasem uzyskałeś efekt teatralny, to szkło pokazuje swoje pazurki.
Druga rzecz to cała koncepcja sesji. Mamy nowoczesną, agresywną stylistycznie modelkę, w sielskim, klasycznym, niemal wiejskim tle. Jeden powie, że to ciekawy kontrast, drugi, że zgrzyt. Dla mnie raczej zgrzyt, bo kontrasty podać wcale nie jest tak łatwo i wymagają według mnie trochę więcej uzasadnienia, czy to kompozycyjnego, czy w samym temacie zdjęcia. To jak akt w ruinach - wiadomo kontrast - gołe ciało i surowy kamień. Oklepany, ale przy dobrym wykonaniu się sprawdzi. Przy średnim - będzie bardziej to razić niż pomagać.
Mnie kolory też mniej leżą akurat. Chodzi o ponowny kontrast, tym razem nasyceń. Mamy nasycony ostry kolor, czyli fioletowy. Natomiast zieleń jest niekontrastowa, zgaszona, mdła. Postać jakby w innej temperaturze barwowej - brak na niej tej ciepłej dominanty z tła. Nie jest to coś złego, ale dodatkowo oddziela postać z otoczenia. Potęguje ten efekt "wklejki" wspomniany powyżej. Widzę, że Długi też wspominał o kolorach.
No i pozowanie jak na takie kadry też dość ekstrawaganckie.
Dla mnie dysonans pomiedzy fioletami modelki i zielenia tla jest zbyt duzy i sprawia to ze modelka wyglada troche jak z innej bajki, wklejona w ta zielen (zwlaszcza na 1 i 3). Calkowity brak elementow wspolnych, laczacych to w jakis zgrabny sposob. Gdyby modelka zalozyla na siebie cos co zlamaloby te fionety byloby inaczej. W tej postaci dla mnie jest raczej slabo - nie mowie o technicznej stronie ale o calosci. Wlasnie najlepiej obrazuje to zdjecia, ktore dodales jako ostatnie. Gdybys ubral (albo stylistka) modelke tak jak ''ubrane'' so te owoce w koszyczku byloby wypas!!!
Ostatnio edytowane przez Matteo ; 16-10-2012 o 20:06
Skontaktuj się z nami