Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie uwalony odbiornik RF-602

witam

niedawno kupiłem w Hong Kongu zestaw yongnuo RF602 (3odbiorniki+nadajnik).
    Bawiąc się starą lampą prawdopodobnie ze zbyt wysokim napięciem uszkodziłem jeden odbiornik.
    Podłączyłem lampę na odbiornik, próbowałem ją wyzwolić jednak nie błyskała, pozostałe dwie
    działały. Rozkręcałem odbiornik, sprawdzałem, ale wizualnie nie widać nic stopionego na płytce. Sprzęt jest ceniony i dobrze znany.
    Może ktoś kto zna się bardziej na elektronice jest mi w stanie pomóc i powiedzieć jak przywrócić go do życia.
    Może wystarczy przelutować jakiś element?..

będę wdzięczny za pomoc.

podłączana lampa która uszkodziła odbiornik to Unomat B24 TAC, napięcie na jej stopce wg specyfikacji to 53v
    wiec stosunkowo niewiele. Sprawdzałem odbiornik z inna lampa jednak wogóle nie reaguje
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-12-2012 o 12:03 Powód: proszę nie pisać postu pod postem.
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Na płytce nic nie zobaczysz. Elementy elektroniczne, to nie elektryczne. Aby spalić diodę, czy scalaka wystarczy niewielki impuls ponad dopuszczalne maksimum i szlag trafi, nie będzie nic widać i tylko przez chwilkę może po śmierdzieć.

Co do Unomat B24TAC - napięcie zmierzone ponoć 225V.
    Niestety znalazłem na ruskim forum schemat i informację, że napięcie na stopce to ok 300V (u kogoś dokładnie 288V), czyli takie samo jak napięcie zasilające palnik.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 25-12-2012 o 12:04 Powód: orto. ("szlak")

Domyślnie

no to ładnie..

szperając po necie w poszukiwaniu pomocy w naprawie znalazłem coś takiego:
    http://www.talkphotography.co.uk/for...d.php?t=251241

na ile to rozumiem to gość wymienia walnięty tranzystor. Tylko za cholere nie wiem po co daje inny, wielki
    i nie wiadomo do końca jak on go tam zmieści..
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Ja naprawiałem taki odbiornik, tylko nie pamiętam czy wg tego samego "przepisu". Na elektronice nie znam się zupełnie. Odbiornik...działa do dzisiaj. Nic trudnego. Koszt naprawy to chyba ze 2 złote. Ja upaliłem lampą TOPCA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinci Zobacz posta
    Ja naprawiałem taki odbiornik, tylko nie pamiętam czy wg tego samego "przepisu". Na elektronice nie znam się zupełnie. Odbiornik...działa do dzisiaj. Nic trudnego. Koszt naprawy to chyba ze 2 złote. Ja upaliłem lampą TOPCA
    proszę Cię jak mogłeś naprawić i nie pamiętasz jak?
    przypomnij sobie, co wymieniałeś, tranzystor?

masz może jakiś przepis na to? link? cokolwiek?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esk2 Zobacz posta
    no to ładnie..

szperając po necie w poszukiwaniu pomocy w naprawie znalazłem coś takiego:
    http://www.talkphotography.co.uk/for...d.php?t=251241

na ile to rozumiem to gość wymienia walnięty tranzystor. Tylko za cholere nie wiem po co daje inny, wielki
    i nie wiadomo do końca jak on go tam zmieści..
    Daje inny, bo jest to zamiennik dla tego SMD, a i zapewne ma dopuszczalne wyższe napięcia. A jak go zmieścił - na przewodach - koło gniazda synchro jest wystarczająco dużo miejsca, aby zmieścić taki mały tranzystorek.

Domyślnie

Tak jest jak pisze GonzoG
    Ja kupiłem taki sam tranzystor (na moim jest oznaczenie CTBC 337-16) w sklepie elektronicznym (akurat w innym mieście, bo w moim "city" nie mieli)
    Miejsce w plastiku na schowanie jest, ważne, żeby podczas odlutowywania i mocowania na nowo nie przegrzać elementów na płytce. Ja używałem lutownicy kolbowej (jakaś wersja mini od kolegi, bo transformatorowa typu pistolet miała za duży grot).

Miałem jakieś inne zdjęcie poglądowe z neta i opis po angielsku, ale na tym co dałeś jest to nawet lepiej wytłumaczone
    Ostatnio edytowane przez Vinci ; 11-10-2012 o 20:26

Smile

esk2 w tym linku, który podałeś koleś dobrał i użył zamiennik dla oryginalnego tranzystora MAM255. Domyślam się, że problemem było kupienie go sklepie - w polskich sklepach go nie znalazłem. Kolejnym problemem była pewnie obudowa SMD SOT23, tu przydałaby się dobra lutownica lub odrobina wprawy. Koleś dobrał więc zamiennik w obudowie TO92, który powinieneś dostać za około 0,20 - 0,40PLN. Koszt żaden a satysfakcja z naprawionego wyzwalacza będzie ogromna..

P.S. BC337 walają się u mnie w "warsztaciku"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trixiglk Zobacz posta
    P.S. BC337 walają się u mnie w "warsztaciku"
    czy dajesz do zrozumienia ze chcesz sie go pozbyc?

Cool

Jeśli wpadniesz po delikwenta do Poznania - nie ma sprawy. Taniej chyba będzie poszukać w Twojej okolicy.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów