Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Procek + mobo + ram >D800

Sytuacja przedstawia się następująco. Po zakupie osiemsetki, praca z rawami na moim sprzęcie, stała się, delikatnie mówiąc, mało komfortowa.
    Obecnie mam Q6600 + Asus P5K + 6Gb + inne duperele.
    Pomyślałem, że wymienię tylko CPU, płytę i ram. Wariant oszczędnościowy.

I tutaj rodzi się pytanie, co wybrać?
    Myślałem o czymś pokroju i5 + kompatybilne mobo dobre do podkręcania + 16GB (wystarczy?) ramu.
    Co polecacie, aby było dobrze i tanio?

Procka bym chciał pogonić na ~4,5Ghz.

Domyślnie

16GB RAM starczy. i5-3570K tez starczy, chyba ze bawisz sie w dzierganie video.
    Ja polece to co juz wczesniej polecalem - gigabyte GX-Z77X-UD5H. Nie jest najtaniej ale jest dobrze wyposazona, ma dobra sekcje zasilania i jest warta polecenia, rowniez do OC. Jezeli za drogo, popatrzec na jakies asrocki, np Asrock Z77 Extreme4. RAM, dowolny DDR31600MHz 4x4. <=CL9

Jaki masz zasilacz na kotrym chcesz gonic do 4.5 GHz? Jaki cooler na CPU? Jaka obudowe? Mimo wszystko 4.5GHz to dosc sporo ciepla i troche wieksze obciazenei dla zasilacza

Edit:
    Jezeli ma byc jeszcze taniej, to dobre mobo na P67 oraz i5-2500K. Wydajnosciowo porownywalne jezeli chodzi o samo CPU, ale cena nizsza.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 11-10-2012 o 14:02
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

W chwili obecnej muszę kierować się budżetem (choć wolał bym nie). W związku z tym, jaka tania płyta na Z77 będzie najlepszym wyborem? Asrock Z77 Pro3/Pro4 będzie ok?
    Budę mam dobrze wentylowaną. Jest już co prawda wiekowa, ale jeszcze da radę - TT Soprano. Zasiłka, moim zdaniem da radę, markowe 420W, ale jako że nie będę miał super grafiki, to powinno w zupełności wystarczyć.

Procek, wiadomo - i3570K (pewnie będę ściągał czapę i zmieniał pastę). Chłodzenie powietrzem, ale z pewnością nie box.
    Tutaj pytanie. Jaki cooler wybrać, by było wydajnie i CICHO i by nie wydawać na to worka talarów?

Ram, wolę 2x8GB, z tego względu, że gdyby okazało się za mało, po prostu dokupię i dołożę drugie 2x8GB. Patrzę w stronę zielonego Kingstona HyperX (1,35v).

Domyślnie

Ja fanem Asrocka nie jestem. Asrock Z77 Pro4 wyglada calkiem ok jak na swoja cene, ma rowniez clakiem niezle opinie. Przy takim budzecie moim zdaniem sie sprawdzi, ale nie mowie ze nie mozna dostac czegos lepszego z apodobna cene - trzeba po prostu szukac wiedzac czego sie chce.

pewnie będę ściągał czapę i zmieniał pastę
    Imho nie warto, przynajmniej przez pierwsze pol roku. Najpierw podkrecac tak jak jest, pozniej jezeli temperatury beda niezadowalajace zamontowac lepsyz cooler, a do piero na koncu, zmieniac paste. W necie mozna duzo poczytac, jaka ta intelowa beznadziejna etc etc, ale w praktyce, ma to znaczenie przy ekstremalnych OC, do ktorych architektura tri-gate nie jest narazie najlepsza a i tak wtedy zdejmuje sie IHS i moocno grzebie przy systemie chlodzenia. Ja odradzam na ta chwile taka zabawe.

Albo cicho albo wydajnie. Kazdy wybor po srodku bedzie kompromisem. Dla jednych bedzie wystarczajaco cicho i chlodno, dla innych za cieplo badz za glosno. Jezeli chcesz robic wysokie OC, to ja polecam Noctua NH-D14. Ze stockowymi wiatrakami ustawionymi na minimum jest stosunkowo cicho ( jak na konstrukcje 2x tower 2x cooler jest bardzo dobrze, przy wydajnosci roznicacej sie w granicach bledu ). Sa wydajniejsze coolery np H100 ( aczkolwiek to troche bardziej skomplikowane poorwnanie ).
    Koszt, no niestety, ze dwa worki talarow. Jezeli chcesz cicho i wydajnie to musisz zaplacic. Przy OC 4.5GHz+ moim zdaniem nie powinno sie isc w budzetowe coolery dzieki ktorym zaoszcczedzimy max 150PLN. Tyle ze NH-D14 i praktycznie wszystkie podwojne coolery beda mialy dosc duze gabaryty i moga nie do konca pasowac do Twojego case - musisz sprawdzic. Jezlei nie to moze NH-C14?

Thermaltake Soprano jest co najwyzej przyzwoicie wentylowana, szczegolnie jezeli bierzemy pod uwage mocne OC 1 cooler 140mm wciagajacy powietrze i 1 140mm wypychajacy + maly otwor na oknie to moim zdaniem za malo, chyba ze rozkrecimy je na max, ale tedy cicho na pewno nie bedzie.

Markowa 420W spokojnie da rade bez grafiki. Z mocniejsza grafika i tkaim OC juz bym zmienil na cos mocniejsze.
    Kosci 8GB sa jeszce stosunkowo drogie w przeciwienstwie do 4GB. Watpie abys potrzebowal wiecej niz 16GB do obrobki zdjec.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

A co zamiast Asrocka? Asus, Biostar, MSI, pytam, bo z obiegu maniakalnego PC-towca wypadłem jakieś 5 lat temu, i nie mam pojęcia kto tu teraz rządzi

Nie, no jasne, że na początku zamontuję procka bez zdejmowania czapy i sprawdzę jak się sprawy mają. Niejednego proca oskalpowałem za dawnych czasów, więc jakąś praktykę w tej materii już posiadam.

Z coolerem mnie zmartwiłeś. Sporo kasy kosztuje ta Noctua. Będę musiał się zastanowić nad tą kwestią. Mam świadomość, że mocno podkręcony CPU potrzebuje wydajnego chłodzenia, ale w chwili obecnej, wolał bym dołożyć do ramu, skręcić nieco procka, do powiedzmy 4,2Ghz i kupić tańszy cooler. Z ciekawości zapytam. Box na 4,2GHz jeszcze chłodzi, czy już topi rdzeń procesora?

Obudowę mam cały czas otwartą (zdjęty bok), więc nie upatruję tutaj jakichś problemów.

Zasilacz da radę na 100%. Grafikę najchętniej używał bym tą wbudowaną w procesor. Ale pewnie skończy się na tej co mam teraz, bo jednak PS korzysta z zasobów grafiki.
    Co do pamięci, na pewno 2x8GB. Cenowo nie jest to bardzo porażające. Chyba dam radę .

Domyślnie

Co zamiast Asrocka? Nie wiem. W tej chwili nie bardzo ma to znaczenie w segmencie budzetowym i posrednim - bardziej licza sie komponenty i parametry techniczne. Ciezko pwoiedziec ktora firma jest najlepsza, kazda praktycnzi ema w ofercie ciekawe modele ktore w swojej klasie wygraja z innymi. Porownywac mozna konkretne modele w konkretnym przedziale cenowym. Ja lubie gigabyte, bo wszystkie 3 plyty ktore uzywalem byly dla mnie super ( GA-EX58-UD5 dla przykladu ) ale jednoczesnie nasluchalem sie sporo zlego o innych ich plytach, jak i praktycznie o kazdym producencie. Wybierac trzeba miedzy mdoelami a nie markami.

Box na 4,2GHz jeszcze chłodzi, czy już topi rdzeń procesora?
    Rdzen processora to sie nie topi, ale 4.2 na boxie to jest dla mnie nieporozumienie. Halas, dosc wysokie T, kiepskie parametry chldozenia przy duzej ilosci ciepla z processora/w obudowie. Jak kogos nie stac na lepsze chlodzenie to po co podkrecac do tych marnych 4.2GHz. Lepiej zostawic referencyjnie, a dopiero przy lepsyzm chlodziu zmienic.

Jezeli chodzi o cooler, to zalezy jak bardzo cenisz sobie cisze. Po otwartej klapie obudowy wnioskuje ze praktycznie nei robi Ci to roznicy ;] Mozesz kupic cos tanszego, kolo 150PLN ale oszczednosc jakas ogromna nie jest, a roznica w jakosci, moim zdnaiem widoczna. Zawsze mozesz przezyc bez OC az uzbierasz na cos lepszego. Z tanszych coolerow - zalezy ile na to chcesz wydac, ja polecam Noctue bo mimo ceny jeszce nigdy mnie ta firma nie zawiodla ( rowniez jej support techniczny i gwarancja ).

Obudowa jest lepsza zamknieta, za to z wymuszonym konkretnym kierunkiem przeplywu powietrza - jest to cichsze i efektywniejsze.

Moim zdaniem zintegrowana jest calkowicie wystarczajaca do PS. Nie raz juz bylo na tym forum o tym pisane i wiekszosc nie widziala zadnej nawet najmniejszej roznicy przy zintegrowanych intela a zewnetrznych.
    rowniez 16GB starcza, przy wylaczonym SWAP i otwartej duzej ilosci aplikacji. Cenowo jednak roznica juz faktycznie nie jest taka ogromna - 2x8GB jest z 50PLN drozsze.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Asrok to oddział Asusa i jest na rynku już dość długo. Robi tańsze i całkiem udane płyty. Nie powinieneś narzekać.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Kurtz, otóż cenię sobie cieszę bardzo. Wbrew pozorom, mój obecny komp z otwartą budą, wcale głośny nie jest. Wszystkie wiatraczki puszczone na minimalnych obrotach, więc nie ma co za bardzo hałasować.
    W takim razie na początek założę boxa i będę pracował na standardowych zegarach, a jak kupię Noctuę, to wtedy pogonię drania i zobaczę, co jest warty.

Ech, gdzie te czasy, kiedy mi się chciało i mój komp wyglądał TAK.

Domyślnie

Fuj, woda. Zawsze za leniwy na to bylem ^^
    Ja slysze jedne z najcichszych coolerow noctuy zkrecone na minimum kiedy mam otwarta bude w nocy ( i nie zmasakruje uszu sluchawkami ;P ) wiec kiedy wchodz ana troche wyzsze obroty - obciazam na dluzej procesor - to wtedy moglyby juz mi przeszkadzac. Nie wiem, dla mnie otwarta buda to kurz i same problemy Tez zalezy jakie wiatrackzi z jakim przeplywem powietrza.

Edit:
    Moze inaczej: samych wiatraczkow nie slysze - slysze przeplyw powietrza przez obudowe, nawet przy minimalnej predkosci.
    Byc moze na standardowych zegarach uznasz ze wiecej Ci nie potrzeba. Ewentualnie podkrecasz dla zasady ( nie mowie ze blednej ) i tak cyz inaczej wsadzisz ogromna noctue ( sprawdz czy Ci sie zmiesci wczesniej! I uwazaj na RAM, bo musza byc niskie :P ) i bedziesz grecil do 4.5GHz. Ja bym wybral to 2.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    .....Moze inaczej: samych wiatraczkow nie slysze - slysze przeplyw powietrza przez obudowe, nawet przy minimalnej predkosci.
    Kurtz, to jest rozwiazanie dla Ciebie (a jak dalej bedziesz cos slyszal, to....znaczy, ze masz szum w uszach :P)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów